Rămâi conectat

Sport

“2021, va fi anul lui Nicolae Stanciu”, afirmă Alexandru Kalanyos | Uniristul, căpitan la meciul 100 pentru Slavia Praga

Dan HENEGAR

Publicat

în

Acum un deceniu, în toamna anului 2011, Nicolae Stanciu părăsea divizionara secundă Unirea Alba Iulia pentru un transfer la FC Vaslui, contra sumei de 220.000 de euro. Au trecut 10 ani, iar jucătorul descoperit și crescut de antrenorul Alexandru Kalanyos are toate șansele ca la finele acestui an să fie desemnat cel mai bun fotbalist român în anchetele tradiționale.

Mijlocașul Slaviei Praga scrie istorie pentru Alba și sparge toate recordurile: în 2016 a fost primul jucător din județ prezent la un turneu final, Campionatul European din Franța; în acest an, când a reușit eventul în Cehia a devenit cel mai titrat fotbalist din Alba, cu 11 trofee și câștigarea titlului în trei țări diferite (România, Belgia, Cehia). Desemnat cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia în luna iulie, Stanciu a mai stabilit o bornă: primul fotbalist din județ ce a purtat banderola de căpitan al echipei naționale, în septembrie, pe “Arena Națională”, în partida România – Liechtenstein 2-0, din preliminariile Campionatului Mondial 2022, ajungând la 52 de selecții și 11 reușite pentru prima reprezentativă.

Jucătorul originar din Craiva, ce a deslușit tainele “sportului rege” la Unirea Alba Iulia, a împlinit 28 de ani în 7 mai și a avut cel mai bun sezon din carieră, cu reușite de excepție: 16 goluri, în trei competiții (campionat, 12 reușite, Europa League și Cupa Cehiei), dar și 8 pase decisive în cele 45 de partide susținute în ediția 2020/2021 pentru Slavia. Stanciu a devenit între timp principalul sponsor al formației sale de suflet, Unirea Alba Iulia, care a trăit în ultimi ani numai din banii încasați în urma transferurilor sale, suma totală pe care a fost vândut ex-uniristul (la Anderlecht, Sparta Praga, Al Ahli, Slavia Praga) fiind de 22,7 milioane de euro!

Elit - Gustul Desăvârșit

Alexandru Kalanyos, antrenorul ce a șlefuit generații întregi de juniori unirști (să pomenim doar numele lui Al. Giurgiu, P. Păcurar sau Fl. Ilie), crede că 2021 va fi anul “Copilului”, cum îi place să-i spună internaționalului român. “De când a venit la fotbal, la 10-11 ani s-a văzut clasa, iar eu am avut viziune că va ajunge fotbalist peste ani. Cu modestie și muncă a făcut foarte mult, a crescut, s-a dezvoltat. Este sclipitor, numărul 10 și liderul incontestabil al Naționalei. Vă dați seama ce mândru mă simt, un albaiulian getbeget să ajungă să poarte banderola echipei naționale. Cred că la finalul acestui an ne vom bucura de o altă premieră, Stanciu va deveni pentru pirma oară fotbalistul anului, după ce în ultimii doi ani a fost pe locul al treilea al topurilor tradiționale. Am vorbit cu el și își dorește enorm să se califice cu România la un Campionat Mondial”, a afirmat Kalanyos (46 de ani) într-o emisiune la Radio Unirea FM.

Nicolae Stanciu (28 de ani) a jucat meciul cu numărul 100 pentru Slavia Praga, campioana Cehiei, un jubileu sărbătorit cum se cuvine: ex-uniristul a primit banderola de căpitan și l-a răsplătit pe antrenorul Jindrich Trpisovsky cu o evoluție excelentă, fiind coautor la două goluri în disputa cu Slovan Liberec, scor 3-1 (1-0), din runda a 11-a a 1.Liga. A părăsit terenul în minutul 83 ovaționat de cei 12.000 de spectatori de pe “Eden Arena”. Slavia venea după două înfrângeri, cu Feyenoord și cu rivala Sparta Praga (primul eșec din campionat), dar a ajuns astfel la 54 de meciuri fără înfrângere pe teren propriu și este pe locul 3 (25 de puncte), la 5 “lungimi” de liderul Viktoria Plzen, însă cu un meci mai puțin. Joi are meci în Europa Conference League, în Israel, cu Maccabi Haifa, iar duminică joacă în deplasare cu Ceske Budejovice (locul 9, 14 puncte)

*”Mi-a plâns sufletul pe <<Cetate>>”

Actualmente antrenor principal la Performanța Ighiu (Liga a 4-a), fostul unirist speră ca Andrei Roșu, un alt jucător căruia i-a modelat destinul începând de la Unirea Juniors, să urce spre prim-planul fotbalului românesc.

La 16 ani, la fel ca Stanciu, Roșu a trecut printr-o perioadă delicată, din pricina unei operații la ligamente. L-am revitalizat la Micești, a fost golgheter în Liga a 3-a la Șelimbăr și a debutat cu gol în eșalonul secund. Îl așteptăm să ducă la departe tradiția, totul depinde doar de el”, a mai spus Kalanyos.

Nu a dorit să comenteze prea mult ce se întâmplă la Unirea Alba Iulia, însă a povestit un episod sugestiv:

“Eram la stadion, am traversat acel tunel de acces la vestiare și am întrebat câte e scorul. Când am aflat că Bistrița conduce cu 4-0, am plecat capul și am simțit că îmi plânge sufletul. Alba Iulia are nevoie de echipă! Dacă nu va fi o formație de Liga a 2-a în anii următori, toți copiii de 14-16 ani crescuți în acest timp la diverse cluburi de juniori, se vor pierde, întrucât nu au motivația necesară”, a afirmat Kalanyos pentru sursa mai sus citată.

Sursa foto: Slavia Praga


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Sport

M. Lupu și Bradu, aproape promovați în Liga 2 cu Corvinul Hunedoara! Fostul atacant al Cugirului, gol în barajul de la Ungheni

Dan HENEGAR

Publicat

în

Corvinul Hunedoara, fosta contracandidată a echipelor din Alba în Seria 9 a Ligii 3, este cu un picior și jumătate în eșalonul secund. Elevii lui Florin Maxim au câștigat la Ungheni, scor 2-0 (1-0), manșa tur a barajului de promovare. Contra Unirii, o altă grupare ce a activat în Seria 9, au fost titulari în distribuția “corbilor albaștri” doi fotbaliști din Alba, mijlocașul Antonio Bradu (21 de ani, din Zlatna), respectiv atacantul Marius Lupu (23 de ani, din Vadu Moților).

De altfel atacantul care în stagiunea trecută a fost golgheterul Metalurgistului Cugir a și deschis scorul în minutul 28 cu un șut din unghi, la partida care a consemnat revenirea pe gazon a arbitrului FIFA Ovidiu Hațegan (Arad). Lupu este la a 3-a reușită în disputele de baraj, după ce a înscris în cele două dispute adjudecate cu Gloria Bistrița.

Un alt conjudețean, Daniel Nicula (Viitorul Dăești) va juca doar duminică, întrucât dinn pricina ploii terenul de la Fedeleşoiu a devenit impracticabil iar disputa cu CSM Alexandria a fost mutată la Rm. Vâlcea. Să mai adăugăm “remontada” reușită de “Rossonerii” din Banat lângă Cetatea Devei.

Manșa retur a barajelor este programată miercuri, 7 iunie, la ora 17.30.

Elit - Gustul Desăvârșit

Rezultate: *Foresta Suceava – Ceahlăul Piatra Neamț 0-0 (la centru An. Nagy, din Măhăceni, Alba); *SC Popești Leordeni – CS Tunari 2-1 (2-1): R. Trandafirescu 29, Fl. Nicolae 45/ Cl. Herea 39; *CSM Deva – CSM Reșița 2-3 (1-0): Iana 34, Bloj 50/ A. Negru 64, Drăghiceanu (68, 90+6). Gazdele au condus cu 2-0, dar experiența elevilor lui Călin Cheregi a contat decisiv în ultima jumătate de oră; *Unirea Ungheni – Corvinul Hunedoara 0-2 (0-1): M. Lupu (28), Garutti (61).A 6-a victorie din tot atâtea jocuri realizată de hunedoreni contra formației din Mureș în acest sezon. La gazde a absentat cugireanul M. Codrea (suspendat)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Sport

FOTO: Mihaela Blaga (AC „Mica Romă” Blaj/ CSU Alba Iulia), medalie de argint la Campionatele Internaționale ale României!

Dan HENEGAR

Publicat

în

Atleta Mihaela Blaga (AC „Mica Romă” Blaj/ CSU Alba Iulia) a cucerit medalia de argint în proba de 3000 metri obstacole, cu un nou record personal (PB), din cadrul Campionatelor Internaționale ale României – „Iolanda Balaș Soter”.

Sportiva pregătită de Cristina Man s-a clasat pe locul secund, cu rezultatul 10:27.67,  fiind devansată de Elena Pănăeț (Știința Bacău) – 9:59.58, iar pe locul al 3-lea a încheiat Antonia Bodnariuc (CSM Rarăul Câmpulung Moldovenesc) – 11:28.95.

Este al 6-lea rezultat la nivel european la Under 20, Mihaela înregistrând un progres semnificativ comparativ cu precedenta cursă de 3000 metri obstacole„, a spus Cristina Man (vicepreședintele FRA)

În urmă cu două săptămâni Mihaela Maria Blaga (legitimată la AC „Mica Romă” Blaj), sportivă în vârstă de 19 ani, reușise să se califice, în proba de 3000 metri obstacole, la Campionatele Europene de atletism Under 20, competiție care se va desfășura în Israel (Jerusalim), în 7-10 august.

Elit - Gustul Desăvârșit

Blăjeanca obținuse locul secund la seniori și locul întâi la tineret și juniori, cu timpul 10:39.06, înregistrat în proba de 3000 metri obstacole din cadrul etapei întâi a Campionatului Național de seniori, tineret și juniori.

Internaționalele României – Iolanda Balaș Soter”, una dintre cele mai vechi întreceri europene, a ajuns la a 68-a ediție și se dispută pe stadionul din Complexul Sportiv bucureștean „Iolanda Balaș Soter”, care poartă numele regretatei doamne a atletismului mondial.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Sport

Albaiulianca Miriam Bulgaru (CSM Unirea Alba Iulia), finală la turneul ITF de la Anneheim | Tenismena din Cetatea Marii Uniri, a doua finală din 2023

Dan HENEGAR

Publicat

în

După ce a participat în premieră la Openul Franței, fiind eliminată în turul secund al calificărilor de la Roland Garros, tenismena Miriam Bulgaru (CSM Unirea Alba Iulia) s-a calificat în finala turneului ITF de la Anneheim (Austria).

Este a doua finală disputată în anul 2023 de către sportiva din Alba după aceea pierdută în aprilie, la Santa Margherita di Pula (Italia).

Până în ultimul act al turneului austriac cu premii totale de 25.000 de dolari, Miriam (24 de ani, 238 WTA) a repurtat 4 victorii: 6-2, 7-6 (5) cu Sina Herrmann (Germania) – turul inaugural, 7-5, 6-3 cu Fiona Ganz (Elveția) – turul secund, 6-1, 6-4 cu Alina Granwekr (Elveția) – sferturi de finală; 6-1, 4-6, 5-1 (abandon) cu conaționala Alexandra Cadanțu-Ignatik (în semifinale).

Citește și: Albaiulianca Miriam Bulgaru a pierdut, la Santa Margherita di Pula, prima sa finală din 2023, una 100 la sută românească

La primul duel cu Cadanțu (33 de ani, 264 WTA), a treia favorită pe tablou, Miriam Bulgaru s-a impus după două ore și 42 de minute. A doua pe lista capilor de serii, tenismena uniristă a cedat în finala cu cehoaica Jesika Maleckova (28 ani, 328 WTA), în două seturi (2-6, 0-6).

Elit - Gustul Desăvârșit

Pentru sportiva din Cetatea Marii Uniri urmează un nou turneu în Croația, Makarska Open (6-11 iunie), WTA 125, cu premii de 115.000 de dolari.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare