Rămâi conectat

Economie

2011 a adus două investiţii noi în portofoliul Sistemului de Gospodărire a Apelor Alba

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

    Conducerea Sistemului de Gospodărire a Apelor Alba (SGA) a prezentat în cadrul ultimei şedinţe a Colegiului Prefectural stadiul lucrărilor hidrotehnice derulate în acest an în judeţul Alba. Potrivit documentului semnat de directorul Ioan Hălălaie, SGA Alba administrează 93 km diguri pentru apărarea localităţilor şi terenurilor agricole, 129 km lucrări de regularizare pe râul Mureş şi afluenţi, 57 km consolidări de maluri din piatră şi anrocamente, lacul de acumulare Mihoieşti din bazinul hidrografic al râului Arieş. Prin Programul de gospodărire a apelor, din fonduri proprii, pe primele trei trimestre ale acestui an, s-au realizat lucrări de întreţinere cursuri de apă şi de întreţinere curentă a construcţiilor hidrotehnice în valoare de 2.405.400 de lei, lucrări de reparaţii de 60.000 de lei şi pentru exploatare, activităţi specifice în valoare de 520.400 de lei. În principal, tipurile de lucrări de gospodărire a apelor realizate sunt: regularizări şi reprofilări de albii pe o lungime totală de 70 km, însumând o cantitate de 170.000 mc terasamente,  lucrări din piatră şi anrocamente cu un volum total de 9600 tone, lucrări pentru stabilizarea talvegului albiei şi ziduri de sprijin cu un volum de 80 mc beton şi 130 mc gabioane, lucrări de întreţinere a digurilor din administrare (cosiri de vegetaţie) pe o suprafaţă de 90 ha, lucrări de întreţinere cursuri de apă (igienizare, tăieri de vegetaţie de pe maluri şi vegetaţie acvatică) pe o lungime totală de 80 km. Aceste lucrări au fost realizate pe văile Ighiu – la Ighiel, Ampoiţa – la Ampoiţa, Albina – la Meteş, Gârbova – la Gârbova, Tăuni – la Valea Lungă, Băcăinţi – la Băcăinţi, Vinţului – la Vinţu de Jos şi pe râurile Arieş – la Ponorel – Vidra, Mureş, la Pâclişa – podul CFR, Târnava Mică, Târnava Mare şi Târnave.
În privinţa investiţiilor, în judeţul Alba se derulează un program de investiţii anual coordonat de Administraţia Bazinală de Apă Mureş, obiectivele constând din lucrări de apărare împotriva inundaţiilor, lucrări de regularizare a cursurilor de apă şi lucrări de apărări de maluri. În anul 2011 se derulează investiţii la 8 obiective, din care 6 sunt lucrări începute anii trecuţi, iar două sunt lucrări promovate în cursul acestui an. Prima din cele 6 lucrări la care continuă lucrările este amenajarea râului Mureş în zona Coşlariu- Sântimbru, cu o valoare totală de 24.200.000 lei (6,045 km dig; 0,65 km apărare mal; 2,8 km regularizare), temenul de finalizare fiind 2013. Pentru regularizarea şi consolidarea de mal pe râul Geoagiu, sector Teiuş – Valea Mănăstirii, cu o valoare totală de 16.012.000 lei (4,5 km reprofilare albie; 6,45 km consolidări de mal), termenul este anul 2014. O altă lucrare este amenajarea râului Arieş pentru apărarea împotriva inundaţiilor a localităţilor Câmpeni, Baia de Arieş şi Lunca Arieşului şi aval acumulare Mihoeşti, cu o valoare totală de 41.658.000 lei (o parte din lucrări au fost finalizate şi recepţionate; lucrările se execută în judeţele Alba şi Cluj). Tot în 2014 se preconizează terminarea lucrării de regularizare a râului Pian, aval de localitatea Strungari, cu o valoare totală 10.926.000 lei (4,5 km reprofilare albie; 6,45 km consolidări de mal).
Cea mai mare lucrare este cea de la lacul de acumulare Mihoeşti pentru apărarea împotriva inundaţiilor şi alte folosinţe, cu o valoare totală de  86.950.000 lei (lucrări de punere în siguranţă a barajului – impermeabilizare prin injecţii de lapte de ciment, refacere galerii de golire şi refacere priză de apă, refacere descărcător de suprafaţă). Ultima lucrare începută anii trecuţi este regularizarea Văii Ciorii, la Baia de Arieş,  cu o valoare totală de  5.528.000 lei (lucrări de reprofilări de albie, consolidări de maluri, praguri de fund).
Dintre cele două lucrări demarate în acest an, până la finele anului 2012 trebuie finalizate îndiguirea şi apărarea malului drept al râului Mureş, la Beldiu (Teiuş), cu o valoare totală de 7.650.000 lei (3,742 km supraînălţare dig; 0,92 km dig nou; 0,92 km protecţie dig), în timp ce regularizarea râului Cugir amonte şi aval de localitatea Vinerea, cu o valoare totală de 5.860.000 lei (5,03 km amenajare albie; 3,8 km protecţie de mal; 1,38 km protecţii dig). trebuie terminată în anul 2014. Valoarea totală a fondurilor alocate pentru derularea acestor lucrări este de 38.166.000 lei, în 9 luni de zile fiind cheltuite 36.359.000 lei (95%). La nivelul judeţului Alba au mai fost organizate două licitaţii pentru lucrări de investiţii: regularizare râu Aiudel şi regularizare râu Arieş, amonte de lacul de acumulare Mihoieşti, iar după încheierea formalităţilor de licitare va începe derularea lucrărilor, mai arată raportul.
Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

Coduri de reduceri pentru haine fitness – economisește fără a compromite stilul (P)

Andreea Ștefan

Publicat

în

Să îmbrățișăm un stil de viață activ nu înseamnă doar să ne menținem corpul în formă, ci și să ne îngrijim sănătatea mintală și fizică în moduri care ne încântă. Știu că și pe tine te preocupă să găsești echipamentele potrivite pentru activitățile sportive, dar te asigur că poți face acest lucru fără să-ți golești […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea