20 ianuarie 2015: 1 AN de la ACCIDENTUL AVIATIC din APUSENI. Tragedia în care şi-au pierdut viaţa studenta Aura Ion „cu lacrimile îngheţate pe obraz” şi pilotul Adrian Iovan

Marţi, 20 ianuarie 2015, se împlineşte un an de la tragedia aviatică din Apuseni, în care şi-au pierdut viaţa studenta de la Medicină Aura Ion şi pilotul Adrian Iovan, iar alţi 4 supravieţuitori,  copilotul Răzvan Petrescu, medicii Radu Zamfir, Valentin Calu, Cătălin Pivniceru  şi Sorin Ianceu au trecut prin clipe de groază. Accidentul s-a produs la o altitudine de circa 1400 m, lângă localitatea Petreasa, la limita dintre judeţele Cluj şi Alba. Echipa medicală din avion mergea de la Bucureşti la Oradea, pentru prelevare de organe.

În 2014, peste 200 de martori au fost audiaţi, în peste 2.300 de ore de anchetă şi s-au solicitat relaţii de la peste 40 de instituţii ale statului. Ancheta prin care autorităţile ar fi trebuit să stabileascaă împrejurările şi vinovaţii nu a fost finalizată încă.

ELIT

La un an de la tragedie, marţi, 20 ianuarie, la Bucureşti se va organiza un marş comemorativ în amintirea eorinei voluntar Aura Ion şi a pilotului erou Adrian Iovan.

Accidentul aviatic din Munţii Apuseni (Zborul RFL111 al Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă) a avut loc la 20 ianuarie 2014, când avionul YR-BNP de tip Britten-Norman BN-2A-27 Islander a executat o aterizare forţată în Munţii Apuseni, la o altitudine de circa 1400 m, lângă localitatea Petreasa, la limita dintre judeţele Cluj şi Alba. Avionul, pilotat de Adrian Iovan, transporta o echipă de cinci medici de la Bucureşti la Oradea.

În accident, pilotul şi studenta la medicină Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa, iar copilotul şi 4 medici au fost răniţi. Este vorba despre copilotul Răzvan Petrescu şi medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sfânta Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.

Echipa medicală din avion mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.

Epava avionului şi victimele au fost găsite de trei localnici, după căutări care au durat aproximativ cinci ore şi la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.

CITIŢI ŞI: VIDEO: MĂRTURIILE CUTREMURĂTOARE ale primilor trei salvatori, despre accidentul aviatic din Apuseni: „Studenta avea lacrimile îngheţate, pilotul era mort, ceilalţi se văietau”

La o zi de la tragedie, horenii au ridicat o troiţă sus în munte, la locul accidentului, în memoria celor care şi-au pierdut viaţa aici: pilotul Adrian Iovan şi studenta rezidentă Aurelia Ion.

Citiţi şi ACCIDENTUL AVIATIC din Apuseni (FOTO): Troiţă ridicată la locul tragediei. Ancheta continuă

În 2014, peste 200 de persoane au fost audiate pe parcursul a 2.354 ore de anchetă şi s-au solicitat relaţii de la peste 40 de instituţii ale statului, în cazul accidentului aviatic din munţii Apuseni, informează Parchetul Inaltei Curti de Casaţie şi Justitie (PICCJ) într-un comunicat.

Martorii audiaţi sunt din cadrul Ministerului Transporturilor, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS), Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Sanatatii, Administratiei Romane a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA), spitalelor judetene Alba, Cluj si Oradea, Spitalului Municipal Beius, Institutului Clinic Fundeni, Spitalului Clinic „Sf. Maria” Bucuresti, Agentiei Nationale de Transplant, scolii Superioare de Aviatie Civila, ocoalelor silvice Horea, Gilau etc., Asociatiei Salvatorilor Montani Bihor, serviciilor publice judetene Salvamont Alba si Cluj, Blue Air etc. De asemenea, printre martori au fost si locuitori ai comunelor Horea, Albac, Poiana Horea, Belis etc., care au actionat in sprijinul echipelor de cautare si salvare a supravietuitorilor accidentului aviatic.

În acelaşi timp, s-au solicitat relaţii de la peste 40 de instituţii ale statului. La solicitarea Secţiei parchetelor militare, Comisia Superioară Medico-Legală din cadrul INML a transmis procurorilor militari raportul de expertiză medico-legală privind-o pe victima Aurelia Ion.

În prezent, se aşteaptă depunerea de catre Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile (CIAS) a Raportului de investigaţie tehnică a accidentului aviatic din data de 20 ianuarie 2014, se mai arată în comunicatul PICCJ.

În dosarul accidentului din Apuseni, procurorii au decis începerea urmăririi penale pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi neglijenţă în serviciu, dar şi pentru neluare şi nerespectare a măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi încălcarea de către personalul aeronautic civil a îndatoririlor de serviciu.

Dosarul accidentului aviatic din Munţii Apuseni este instrumentat de Parchetul instanţei supreme.

CITIŢI şi Accidentul aviatic din Apuseni: În 2014, au fost audiaţi 209 martori, în peste 2.300 de ore de anchetă

Pe 20 ianuarie, când se împlineşte un an de la tragicul accident aviatic din munţii Apuseni, la București va fi organizat un marş comemorativ în amintirea studentei Aura Ion și a pilotului Adrian Iovan.

Anunţul a fost postat pe Facebook şi are aprobarea primăriei capitalei. Toţi cei care vor să le aducă un omagiu celor două victime sunt aşteptaţi în Piaţa Charles de Gaulle de la ora 15 când se va merge spre Statuia Aviatorilor unde vor fi depuse flori şi vor fi aprinse lumânări.

Sâmbătă, la Horea, Romaniţa Iovan a organizat parastasul de un an de la trecerea în nefiinţă a fostului său soţ. Pe vârful Petreasa, la troiţa şi altarul bisericesc numit “Lumea văzută din cer”, ridicate de moţi la puţin timp după accident s-a oficiat o ceremonie religioasă la care au participat peste 150 de persoane. După ce s-au rugat pentru odihna celor doi, participanţii la eveniment au fost invitaţi la o masă organizată de soţia pilotului la Căminul Cultural din localitate.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Alba Iulia REVINE la SCENARIUL ROȘU. Incidența de infectare a ajuns la 3 cazuri/1000 de locuitori

Deși carantinarea Municipiului Alba Iulia a „dat roade” în ceea ce privește scăderea numărului de persoane infectate, orașul nostru a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Orașul Abrud SCAPĂ de restricții. Incidența de infectare a scăzut sub 1,5/1000 de locuitori

Datorită scăderii incidenței cazurilor de coronavirus sub 1.5 la mie, orașul Abrud scapă de restricțiile impuse prevenirii răspândirii noului coronavirus,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Comuna Stremț în scenariul ROȘU, Ocna Mureș, Cetatea de Baltă și Sântimbru în scenariul GALBEN. Măsuri pentru următoarele 14 zile stabilite de CJSU Alba

În urma ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a dispus menținerea în scenariul roșu a localității Stremț și în… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL| 3.697 cazuri noi de coronavirus în România. Bilanțul total ajunge la 676.968 de îmbolnăviri

Marți, 12 ianuarie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România. Până… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL: Starea de alertă, PRELUNGITĂ cu încă 30 de zile: Măsurile și restricțiile care vor trebui respectate

Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, începând de miercuri, 13 ianuarie a fost aprobată de către Guvernul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Depozit de manuale pentru Inspectoratul Școlar Județean Alba la Școala Gimnazială Oarda de Jos. Proiect în Consiliul Local

Că urmare a HCL privind retragerea din administrarea Inspectoratului Școlar Județean Alba a imobilului Școlii Generale nr. 4 din Partoș,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro