20% din decesele care s-au înregistrat în România sunt corelate cu poluarea, dublu față de media europeană. Studiul al Agenției Europene de Mediu

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Conform unui raport realizat de Agenția Europeană de Mediu, există o discrepanță semnificativă între Europa de Est și Europa de Vest referitor la deceselor imputanile mediului înconjurător. Astfel, în România, unul din cinci decese are legătură cu poluarea, în timp ce, cea mai mica rată a deceselor cauzate de condițiile de mediu sunt este înregistrată în Suedia și Danemarca, doar 10%.

Agenția a identificat mai întâi factorii de risc și bolile cauzate sau agravate de aceștia.

USR - Alegeri parlamentare 2020

Se observă incidența mare a încălzirii cu combustie în interior (sobe, centrale termice) asupra astmului, bolilor pulmonare și a celor cardio-vasculare. Dar, de departe, cea mai frecventă boală cauzată de poluare este cancerul.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

Potrivit raportului Agenției Europene de Mediu, în aproximativ 10% dintre orașe, inclusiv orașele din România și Italia, peste 20% dintre oameni nu aveau spații verzi în apropierea locuinței, în timp ce într-un un sfert dintre orașele examinate, inclusiv Glasgow, Madrid, Praga, Stockholm, Torino și Viena, 98% din populațiile urbane aveau zone verzi la câțiva pași.

În ceea ce privește expunerea la zgomot, Agenția Europeană a Mediului constată că aceasta variază în funcție de factorii locali. Astfel, în Croația, Grecia, Polonia și România, persoanele cu risc de sărăcie erau mai puțin susceptibile de a fi supuse zgomotului din partea vecinilor sau a zgomotului stradal decât populația generală, pentru că o pondere ridicată a acestor persoane locuiesc în zonele rurale. În schimb, în ​​țările în care sărăcia este mai concentrată în orașe, precum Belgia, Germania și Franța, cei cu risc de sărăcie raportează niveluri mai ridicate de zgomot din stradă sau de la vecini.

Agenția remarcă faptul că etnia romă este mai expusă riscurilor de mediu, menționând faptul că 68% dintre membrii acesteia din România nu au acces la apă curentă, dublu față de comunitățile de romi din Croația și Ungaria.

Sursa: biziday.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419