Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Curier Județean

20 de ani de la înfiinţarea Filialei „Gemina” Alba a ACMRR

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Joi, 27 ianuarie, Colegiul Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia a găzduit şedinţa festivă a Filialei Judeţene „Gemina” Alba a Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere (ACCMR), prilejuite de sărbătorirea a două decenii de existenţă, fiind înfiinţată la 15 ianuarie 1991.
La ceremonie au participat circa 40 – 50 de membri ai ACCMR Alba, care cuprinde acum şi foştii membri ai Asociaţiei „Cultul Eroilor”, prof. Emil Jurca – preşedintele Societăţii Cultural-Patriotice „Avram Iancu” Alba sau Ioan Străjan, reprezentant al Fundaţiei „Alba Iulia 1918”. Părintele Niculiţă Pascu şi preotul militar Constantin Bratu au oficiat o slujbă de pomenire a celor peste 50 de cadre militare decedate.
Col. Marcel Domşa, comandantul Garnizoanei Alba Iulia şi al Colegiului Militar „Mihai Viteazul”, a declarat că este bucuros că se află între camarazi, subliniind şi buna colaborare cu cei care i-au fost colegi. El a accentuat că militarii aflaţi în sală sunt cei care au dus greul armatei după 1945, terminându-şi cariera în condiţii mai mult sau mai puţin favorabile. „Important este că sunteţi aici, teferi, şi că puteţi să activaţi şi în afara armatei. Încă de la învestirea mea în funcţie am afirmat că doresc revitalizarea acestei asociaţii (…), pentru că problemele dumneavoastră de acum vor fi în viitor şi problemele noastre”, a spus col. Marcel Domşa. Comandantul i-a asigurat pe membrii ACMRR Alba că va fi mesagerul lor în discuţiile cu autorităţile şi le va oferi tot sprijinul necesar.
l29 de cadre militare în rezervă şi retragere, avansate în gradul următor
După alegerea noului secretar al asociaţiei în persoana lt. col. (r) Ovidiu Neamţu, a luat cuvântul col. (r) Vasile Miron – preşedintele ACMRR Alba. El a adus elogii instituţiilor care au sprijinit asociaţia (Prefectura Alba, Consiliul Judeţean, Primăria Alba Iulia, Colegiul Militar „Mihai Viteazul”, CMJ, unităţile militare din Alba Iulia şi Sebeş, veteranii de război şi cu structurile similare ale MAI şi SRI), şi i-a criticat pe cei care au adus armata în stadiul actual, iar când a rostit numele senatorului PD-L de Alba, Nicolae Dobra, la rândul său colonel în rezervă, numele parlamentarului a fost huiduit de cadrele militare cărora li s-au redus pensiile din această lună.
De asemenea, col. (r) Vasile Miron a trecut în revistă principalele teme abordate la cele 12 reuniuni desfăşurate anul trecut, cum ar fi „Evenimentele din Decembrie 1989 din România – unde şi cum au fost instrumentate ele”, „Concepte româneşti privitoare la eroul naţional”,  etc.
Totodată, preşedintele ACMRR Alba a subliniat că activitatea Filialei „Gemina” a fost bine apreciată atât pe plan naţional de ANCMMR, cât şi pe plan local, decernându-i-se semne onorifice şi două diplome: de merit şi de excelenţă. Cea mai importantă distincţie, în opinia col. (r) Vasile Miron, este diploma de merit primită din partea Instituţiei Prefectului, Consiliului Judeţean şi Primăriei Alba Iulia „ca recunoaştere a rolului pe care îl îndeplineşte asociaţia în viaţa judeţului şi a municipiului Alba Iulia”. În perioada de referinţă au fost înscrise în filială 254 de cadre militare în rezervă şi retragere, din care 7 maiştri militari şi 10 subofiţeri. La propunerea ACMRR Alba, au fost înaintate la gradul militar următor 29 de cadre militare în rezervă şi retragere: unul la gradul de general, 14 – colonel, 12 – locotentent – colonel, 2 – maior, iar 1 – maistru militar şi 1 subofiţer au fost trecuţi în rândul ofiţerilor.
Deşi a fost o zi festivă, col. (r) Vasile Miron nu a uitat nici greutăţile cu care se confruntă asociaţia, făcând totodată apel la unitate pentru rezolvarea acestora. Este vorba în primul rând de faptul că, în baza Legii nr. 263-2010 cadrele militare care trec rezervă după 1 ianuarie 2011 nu vor mai beneficia de pensie militară, iar partea din pensie corespunzătoare soldei de grad nu se mai actualizează permanent potrivit majorărilor soldei de grad ale cadrelor active. La final, el a amintit că este necesar să lucreze unitar, astfel ca drepturile foştilor militari să fie recâştigate în instanţă.
Robert GHERGU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

FOTO VIDEO| Festivalul Roman Apulum 2022: Darius Măcinic, gladiatorul „Dareos” de la Ludus Apulensis și-a lansat cartea Eclipsă totală, din trilogia Trăiri si Cugete sub Eclipsă de Lună

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Festivalul Roman Apulum 2022: Darius Măcinic, gladiatorul „Dareos” de la Ludus Apulensis și-a lansat cartea Eclipsă totală, din trilogia Trăiri si Cugete sub Eclipsă de Lună

Vineri, în prima zi a Festivalului Roman Apulum, de la ora 20.00 a avut loc lansarea de carte a lui Darius Măcinic, gladiatorul Dareos de la Ludus Apulensis.

CITEȘTE ȘI: Festivalul Roman Apulum, 12-15 august 2022 – PROGRAM: Lupte între daci și romanii, ateliere meșteșugărești, muzică și paradă de noapte cu torțe

În fața unei audienței numeroase și pe acordurile muzicii Laurei Orian acesta a prezentat Volumul I, Eclipsă totală din trilogia Trăiri si Cugete sub Eclipsă de Lună.

Elit - Gustul Desăvârșit

Un moment inedit a avut loc la reprezentația trupei Ludus Apulensis, când gladiatorul Dareos a fost dezechipat de hainele de gladiator și a fost îmbrăcat cu un costum fiind escortat de romani pana la locația unde și-a prezentat cartea și a dat autografe.

„Vreau să îi mulțumesc lui Darius pentru faptul că, prin poeziile lui, mi-a stârnit și mie apetitul de a scrie și mai ales de a cânta în românește; este minunat că, la orice pagină i-aș deschide cartea, pot găsi o anumită emoție care să mă provoace să creez o muzică, să conturez o linie și să mă inspire să transform în povestea mea, versurile și trăirile sale”, a transmis Laura Orian.

În cuvintele autorului, Eclipsă totală este o prezentare de trăiri și cugete sub eclipsă de Lună, o lansare de carte, un volum de sentimente puse pe file albe de subsemnatul, o trecere de la gladiator la persoana interioară.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Drumul care va scurta distanța dintre Ciugud și Alba Iulia, pe ultima sută de metri: Se fac ultimele finisaje la sensul giratoriu de la Șeusa

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

FOTO| Drumul care va scurta distanța dintre Ciugud și Alba Iulia, pe ultima sută de metri: Se fac ultimele finisaje la sensul giratoriu de la Șeusa

În scurt timp se va da drumul circulației pe noul pod peste râul Mureș de la Șeușa, scurtându-se astfel distanța dintre Ciugud și Alba Iulia. Astăzi se lucra la asfaltări în sensul giratoriu din zona localității Șeușa.

„S-a lucrat cu spor și astăzi la sensul giratoriu din zona localității Șeușa, care asigură accesul spre noul pod peste Râul Mureș. Acestea sunt printre ultimele finisaje și în curând vom recepționa lucrarea.

Vă rugăm să circulați cu atenție în zona unde se efectuează lucrări și să nu ignorați semnalizarea temporară.

Elit - Gustul Desăvârșit

În speranța că veți mai suporta puțin disconfortul creat de aceste lucrări, vă mulțumim!”, au transmis reprezentanții primăriei Ciugud.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Jandarmii din Alba vor asigura măsurile de ordine și siguranță publică la evenimentele din minivacanța de sărbătoarea „Adormirii Maicii Domnului”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
Jandarmii din Alba vor asigura măsurile de ordine și siguranță publică la evenimentele din minivacanța de sărbătoarea „Adormirii Maicii Domnului”

În minivacanța prilejuită de sărbătoarea „Adormirii Maicii Domnului”, pentru siguranța tuturor celor care vor participa la evenimentele desfășurate pe raza județului, Jandarmeria Alba va intensifica acțiunile specifice de asigurare și menținere a ordinii și siguranței publice și va desfășura activități de prevenire și combatere a fenomenelor infracționale și contravenționale în zona destinată acestor activități.

dariusandrei.ro

În perioada 12-15 august colegii noștri vor asigura ordinea și siguranța publică la manifestările cultural-artistice desfășurate pe raza județului Alba, dintre care amintim „Roșia Montană ALIVE”, „Festivalul Double Rise”, „Festivalul de voie bună de la Știubei”, Festivalul Roman Apulum în Cetatea Alba Carolina, „Zilele Comunității Maghiare din Mirăslău”, ” Fii Satului Șona”, ” Fii Satului Stremț”, ” Fii Satului Bucium” și ” Mărie dragă Mărie” în localitatea Vințu de Jos.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, luni, 15 august, jandarmii vor fi prezenți pentru buna desfășurare a manifestărilor religioase prilejuite de sărbătoarea “Adormirii Maicii Domnului” la hramul Mănăstirii Dumbrava, hramul Mănăstirii Rîmeț, hramul Mănăstirii Oașa, și la bisericile din Alba Iulia, Cugir și Blaj.

Pentru evitarea incidentelor nedorite și a oricăror situații de natură să tulbure ordinea publică, Inspectoratul de Jandarmi Județean „Avram Iancu“ Alba le recomandă persoanelor care participă la aceste activități:

– să respecte măsurile stabilite de organizatori precum și indicațiile și îndrumările jandarmilor;
– să evite implicarea în conflicte de orice natură;
– să acorde o atenție deosebită bunurilor și obiectelor personale (genți, poșete, bagaje etc.);
– totodată părinții sunt rugați să supravegheze cu atenție sporită copiii;

De asemenea în această perioadă, jandarmii montani vor acționa zilnic în sprijinul turiștilor din zona stațiunilor Șugag, Arieșeni și Roșia Montană, fiind pregătiți să intervină atunci când situația o impune. Pe această cale jandarmii montani îi sfătuiesc pe iubitorii muntelui să țină cont de o serie de recomandări, cum ar fi:

— să consulte prognoza meteorologică înainte de a pleca în drumeții;
— să se informeze asupra itinerarului propus, gradului de dificultate, condițiile climatice locale;
— să aibă echipament adecvat zonei de munte, lanternă, rucsac și trusă de prim ajutor;
— să folosească numai traseele marcate și să urmărească marcajele de pe traseu;
— să solicite sprijinul Jandarmeriei Montane, apelând numărul unic de urgență 112, specificând următoarele: datele de identificare ale persoanei care anunță, câte persoane au nevoie de ajutor și detalii ale locului unde sunt persoanele aflate în dificultate.

În cazul în care sunteți martorii săvârșirii unor fapte de natură antisocială, solicitați ajutorul forțelor de ordine sau apelați numărul unic de urgență 112.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea