Rămâi conectat

Politică Administrație

20-22 aprilie: Meet Film Festival, la Alba Iulia: Nu rata producțiile audiovizuale înscrise în concurs. PROGRAMUL

Publicat

în

MEET – „Film pentru Educație și Formare Europeană” este o inițiativă care își are originea în cadrul proiectului Comenius Regio DidaMediaEurope ”Cetățenie și Educație prin media în context european„ coordonat de Oficiul Scolastic Regional Le Marche, Italia, cu parteneri la nivel european Consiliul Județean Alba (unitatea de implementare) și partenerii locali Colegiul Tehnic „Apulum”, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia, Casa Meet film festivalCorpului Didactic Alba și Asociația Alba Manche Împreună/AMI. Prima ediție s-a desfășurat la Senigallia, în perioada 5-8 octombrie 2014, cu sprijinul tehnic și artistic al „Asociației MEET” Roma și a însumat 1.117 producții audiovizuale în domeniul educației și formării, împărțite în trei secțiuni: lucrări din școlile italiene și europene; lucrări ale cineaștilor din Europa – asociații, instituții, persoane juridice; lucrări în cadrul macro-regiunii Adriatica-Ionica, una din secțiunile de concurs prezentând și lucrări de pe alte continente. A doua ediție are loc la Alba Iulia în perioada 20-22 aprilie 2015.

PROGRAMUL festivalului din acest an:

Luni, 20 aprilie

Electrica Furnizare Discount

10.00: Workshop. Realizarea filmului festivalului – componenta comunicare, Coordonator – Meet Association, Casa de cultură a studenților din Alba Iulia

15.00: Deschiderea festivalului și vizionarea filmelor înscrise în concurs. Prezintă Elena Anghel Coman. Sala mare, la Casa de cultură a studenților

Marți, 21 aprilie

10.00: Workshop. Realizarea filmului festivalului – Componenta filmare: coordonator – Meet Association – Casa de cultură a studenților

10.00: Vizionarea filmelor înscrise în concurs. Prezintă Elena Anghel Coman. Sala mare/ Casa de cultură a studenților

15.00: Vizionarea filmelor înscrise în concurs. Prezintă Elena Anghel Coman. Sala mare/ Casa de cultură a studenților

16.00: Masa rotundă – Education on the movie. Moderator Cristina Comaniciu – Hotel Parc.

Miercuri, 22 martie

10.00: Workshop. Realizarea filmului festivalului – componenta montaj video. Coordonator – Meet Asociation. Sala mică/ Casa de Cultură a Studenților.

10.00: întâlnire de lucru – parteneriate și bune practici în programe europene. Moderator – Cristina Comaniciu. Sala 100, Consiliul județean Alba

16.00: Gala Laureaților: Intermezzo muzical. Prezintă Elena Anghel Coman. Sala mare/ Casa de cultură a studenților.

Scopul principal al Festivalului a fost de a permite ca aceste lucrări – considerate adevărate instrumente de educație – să iasă din contextele în care au fost produse pentru a beneficia de o oportunitate unică de vizibilitate și recunoaștere, fie că veneau din școlile europene sau din țări precum Chile, Argentina, Mexic ș.a.
În cele trei zile de festival, în 2014, au fost vizionate toate filmele care au intrat în finală, România fiind prezentă cu trei producții, dintre care filmul ”În numele tatălui”, realizat de o echipă a Colegiului ”Inochentie Micu Clain” din Blaj, a obținut premiul III. La festivitatea de premiere a fost prezent regizorul filmului, elevul Alin Andrei Oancea, însoțit de prof. Romanța Ghiță, dascăl de vocație, care a dovedit încă o dată implicare, susținere și dăruire pentru pasiunea elevilor săi.
Pe lângă sesiunile de vizionare a produselor audiovizuale de la școli, asociații, instituții de învățământ, organizații de tineret, universități și institute de educație a adulților a fost organizată și o masă rotundă cu tema ”Erasmus și filmul” precum și o întâlnire de lucru cu partenerii italieni, referitoare la organizarea celei de-a doua ediții a MEET Film Festival, în luna aprilie 2015, la Alba Iulia, în cadrul aceluiași proiect.
Delegația județului Alba prezentă la acest eveniment, constituită din membrii echipelor de lucru aparținând tuturor partenerilor implicați în proiect, a fost primită de oficialii Primăriei Senigallia și ai Provinciei Ancona, care au apreciat această modalitate de cooperare în domeniul educației, manifestând interes pentru realizările partenerilor români sau pentru istoria Albei.
De altfel, în încheierea festivității de premiere întreaga delegație a fost invitată pe scenă pentru a primi ”ștafeta” următoarei ediții, împreună cu steagul Uniunii Europene, personalizat cu sigla festivalului.
Organizatorii speră ca interesul pentru MEET Film Festival, ed. a II-a, din primăvara anului viitor să aducă noi producții audiovizuale realizate de copii și tineri, filme care vor conferi consistență și frumusețe unor momente asemenea celor de la Senigallia și, mai ales, vizibilitate și mândrie pentru cetățenii județului și ai Alba Iuliei.
Participarea partenerilor români la acest festival, considerat ca fiind primul mare festival de film școlar din Europa, a fost un prilej de consolidare a relațiilor de colaborare a administrației publice a județului Alba, a unităților de învățământ cu parteneri din Regiunea Le Marche, Italia, dar și o oportunitate de învățare și schimb de bune practici, atât de necesare în contextul european actual.

În perioada septembrie 2013 – iulie 2015 Consiliul Județean Alba implementează proiectul „Cetăţenie şi educaţie prin media în context european”, finanţat de Comisia Europeană prin Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale, în cadrul Programului sectorial Comenius Regio al Programului de „Învăţare pe Tot Parcursul Vieţii”.

Proiectul implică două regiuni partenere – regiunea Marche, Italia şi judeţul Alba, România. În judeţul Alba, proiectul este implementat de Consiliul Judeţean Alba în parteneriat cu Colegiul Tehnic „Apulum”, Şcoala gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia, Casa Corpului Didactic Alba şi Asociaţia Alba Manche Împreună – AMI.

Scopul proiectului constă în îmbunătăţirea colaborării între şcoală – autorităţi publice – societate civilă în vederea deschiderii şcolii la noi experienţe privind dezvoltarea cetăţeniei participative în rândul tinerilor, a aptitudinilor elevilor referitoare la iniţiativă, creativitate, expresie artistică, spirit antreprenorial, voluntariat prin/cu instrumente media.

Activităţile proiectului constau în realizarea de producţii audiovizuale (documentare, desene, clipuri video, spoturi, etc.) pe temele Anului European 2013 şi 2014 în cadrul unor workshop-uri şi laboratoare, derularea de cursuri pentru profesori şi elevi în domeniul educaţiei prin mijloace audio-vizuale, dezbateri cu privire la subiectele proiectului care implică elevi, profesori, părinţi şi educatori/operatori, expoziţii de fotografii, desene, colaje, emisiuni web, tv pe temele din proiect, schimburi de experienţă între cele două regiuni.

Materialele audiovizuale inspirate din temele „Anului european” 2013 şi 2014 vor fi prezentate, alături de alte producţii de acelaşi tip din ţările partenere şi alte ţări europene, în cadrul a două Festivaluri Europene de Film Şcolar, organizate în Ascoli Piceno, Italia în septembrie 2014 şi Alba Iulia, România în aprilie 2015.

Valoarea totală a proiectului este de 48.100 euro, din care valoarea eligibilă nerambursabilă acordată sub formă de grant de Comisia Europeană este de 41.075 euro, co-finanţarea eligibilă a Consiliului Judeţean Alba fiind de 7.025 euro.

Publicitate

Politică Administrație

Florin Roman ar fi vicepreședinte în cadrul Biroului Executiv la alegerile interne PNL. A fost propus de echipa lui Florin Cîțu

Publicat

în

Florin Roman ar fi vicepreședinte în cadrul Biroului Executiv la alegerile interne PNL. A fost propus de echipa lui Florin Cîțu

Premierul Florin Cîțu a stabilit, împreună cu echipa sa de susținători, persoanele care vor fi propuse pentru funcțiile din cadrul Biroului Executiv la alegerile de la Consiliul Național. Conform surselor adevărul.ro, cei patru prim-vicepreședinți ai PNL vor fi Iulian Dumitrescu, Rareș Bogdan, Gheorghe Flutur și Lucian Bode. De asemenea, deputatul de Alba, Florin Roman, se află în lista vicepreședinților.

Secretarul general al PNL va fi Dan Vîlceanu, în timp ce prim-vicepreşedinţii propuşi de echipa Cîţu sunt Iulian Dumitrescu, Rares Bogdan, Gheorghe Flutur şi Lucian Bode.

Electrica Furnizare Discount

Pe lista de vicepreşedinţi sunt: Nicolae Ciucă, Alexandru Muraru, Alin Nica, Alin Tişe, Cristian Buşoi, Robert Sighiartău, Daniela Câmpean, Sorin Câmpeanu, George Stângă, Pavel Popescu, Gheorghe Falcă, Virgil Popescu (vicepreşedinte Economie), Mircea Fechet (vicepreşedinte Mediu), Florin Roman (vicepreşedinte Administraţie), Monica Anisie (vicepreşedinte Români de Pretutindeni), Alina Ghorghiu (vicepreşedinte Grupuri vulnerabile si minoritaţi), Adrian Cozma (vicepreşedinte Tineret şi Sport), Ionel Bogdan, Nelu Tătaru, Ciprian Dobre, Marcel Vela,Gigel Ştirbu, Silviu Coşa şi Hubert Thuma, potrivit surselor „Adevărul”.

Sursa: adevarul.ro

Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Călin Matieș, senator PSD de Alba: Elevi din Apuseni, prinși între incompetența și ignoranța PNL de la nivel local, județean și național

Publicat

în

Când are totul – primării, inspectorat școlar, prefectură și guvern – PNL demonstrează că nu este interesat de nimic. Sau pur și simplu nu este în stare să rezolve o situație pe cât de simplă, pe atât de complicată, pentru câteva familii cu elevi din Munții Apuseni – satele Ocoliș și Lunca Arieșului – care nu au la dispoziție un microbuz școlar funcțional care să îi ducă la școala din Sălciua.

În comuna Ocoliș nu există școală cu clasele V-VIII, iar părinții din satul Lunca, ce ține de Poșaga, au optat să facă școala gimnazială la Sălciua. Prinși între incompetența și ignoranța PNL, elevii sunt siliți să ajungă la școală prin forțele părinților, care sunt nevoiți să îi transporte cu mașinile personale (peste 30 de km dus-întors).

În prezent, microbuzul de la școala din comuna Sălciua, administrată de primar PNL, nu are licență de transport, ITP sau asigurare, iar șoferul care lucra pe el, în anul școlar precedent, și-a dat demisia din cauza salariului de nimic, după ce norma i s-a înjumătățit. Cel mai grav este, însă, că microbuzul care ar trebui să transporte elevii înscriși la Școala Gimnazială din Sălciua este o epavă, care nu poate funcționa în condiții de siguranță (dacă nu va fi reparat, desigur).

Electrica Furnizare Discount

Aceasta este ”România Educată” despre care a vorbit domnul Iohannis? Tot PSD este de vină pentru această situație, în condițiile în care PNL are Guvern – Ministerul Educației, Prefectură, Consiliu Județean, Inspectorat Școlar Județean și primării?

Interesul pe acest subiect al Inspectoratului Școlar Județean Alba, condus de oameni de bază ai PNL, se ridică la înălțimea genunchiului broaștei, iar primarul PNL din Sălciua nu mișcă un deget. În comuna Poșaga există școală de clasele V-VIII și microbuz funcțional. Oare nu au fost în stare cele trei primării liberale să își unească forțele, să găsească o soluție temporară, pentru binele elevilor?

Nu este suficient măi, mârșavilor, nevrednicilor, chinul prin care au trecut familiile din Ocoliș în urma inundațiilor catastrofale petrecute în această vară? Domnule primar PNL al comunei Sălciua, al cărui nume nu vreau să îl pronunț, de ce nu aduceți microbuzul școlar în stare corespunzătoare de funcționare? De ce nu cumpărați/solicitați bani pentru altul nou? Sau vă gândiți doar la voturi, iar în cazul de față sunt ale unor oameni din alte comune și nu vă mai interesează?

Cel mai grav este că faptele acestor oameni sunt săvârșite cu premeditare după ce, timp de trei luni, cât a fost vacanța, nu au luat nicio măsură. Dreptul la educație este garantat, de legile naționale și internaționale, iar elevii nu trebuie să sufere din cauza incompetenței și ignoranței unor persoane ajunse dintr-o eroare în funcții de conducere sau decizie.

Eu, personal, l-am interpelat pe ministrul Educației cu privire la această situație și am solicitat Ministerului Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației alocarea de fonduri pentru achiziția unui microbuz școlar nou. Să vă fie rușine! Sunteți mulți, dar fără rost!

Senator PSD de Alba,

Călin Gheorghe Matieș

Citește mai mult

Politică Administrație

Mircea Hava: „Ne-a durut congresul mai mult decât succesul unei campanii de vaccinare”

Publicat

în

Europarlamentarul Mircea Hava, fostul primar al municipiului Alba Iulia vorbeste, într-o postare de pe pagina proprie de pe o rețea de socializare, despre insuccesul campaniei de vaccinare din România și despre cum politicienii aflați la guvernare au fost mai interesați de câștigarea alegerilor interne din partid decat de succesul campaniei de imunizare.

„Că dacă nu se publica, nu ne mai durea așa de tare. Toate astea se întâmplă în timp ce politicienii noștri fac un cordon de spoieli și improvizații în jurul unui adevăr incontestabil. Numai bulgarii sunt în fața noastră în clasamentul țărilor cu populație vaccinată! Nu mai vorbesc de maghiari, că-n cazul.lor, de data asta, e clar cine-a fost primul.

Pe guvernanți i-a luat valu patru cum îi ia pe primarii proști iarna pe nepregătite. O singură biată măsură: în vitrina amăgirilor a apărut, recent, certificatul verde. O veritabilă confirmare a retardului cu care acționăm, o măsură tandră și inutilă, tot din gama „să fie ceva, să fie bine”, ce ar fi trebuit luată înainte ca orice comunitate să fie nici pe aproape de 3%. Că ne-a durut congresul mai mult decât succesul unei campanii de vaccinare făcută la braț cu populația, nu prin dictatura restricțiilor. Cam ăsta e bunul plac politic, după care nu există o altă amendă mai învârtoșată decât aia pe care nu ți-o scrie vreo instituție, ci oamenii care te-au trimis acolo să faci ceva, nu să te bazezi pe „va trece cumva”.

Electrica Furnizare Discount

Da, nu e bine deloc. Spitalele sunt din nou blocate, medicii, în special cei de la ATI, așteptă soluții și motivare, dar banii pentru ei și munca altora vor veni abia peste două luni de acum. Când după „anotimpul congresului” vom strânge recolta de oameni rămași fără locuri în spitale, mulți dintre ei fără zile. In sănătate s-a stabilit deja: să nu cedeze nimeni și să lucreze toată lumea, peste program, fără comentarii și dacă nu le place să plece, că oricum n-avem de unde aduce alții. De titulari vorbesc, nu de interimari. De cei cu halate și sporuri tăiate. Să nu adaug școli sau grădinițe chiar aici, în Alba Iulia, în care dacă vrei săpun, prosop le cumperi, n-aștepți copilu să dea cu apă și să se șteargă pe pantaloni.

Mai sunt și lucruri bune, din fericire. Multe țin de oameni care-și iau în serios menirea. Și țin să mă bucur nespus de gestul firesc oferit ca exemplu, tuturor, de Înalpreasfințitul Andrei Andreicuț, Mitropolitul Clujului. Un real partener pe care mă mândresc că și noi, la Alba Iulia, l-am avut. La fel cum apreciez apelul Bisericii Catolice către ONU, ca toată lumea să primească vaccinul.

Peste toate, suntem, totuși, țară fruntașă la numărul de doze comandate și neutilizate. Asta în timp ce noi ne pregătim cu alternativa de a consemna, închide, sechestra, ascunde, evita – în niciun raport cu soluția de a convinge, de a vaccina.Și parcă tot pe noroc ne bazăm, amăgim primejdia cu loteria”, a scris europarlamentarul Mircea Hava pe Facebook.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare