Rămâi conectat

Politică Administrație

20-22 aprilie: Meet Film Festival, la Alba Iulia: Nu rata producțiile audiovizuale înscrise în concurs. PROGRAMUL

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

MEET – „Film pentru Educație și Formare Europeană” este o inițiativă care își are originea în cadrul proiectului Comenius Regio DidaMediaEurope ”Cetățenie și Educație prin media în context european„ coordonat de Oficiul Scolastic Regional Le Marche, Italia, cu parteneri la nivel european Consiliul Județean Alba (unitatea de implementare) și partenerii locali Colegiul Tehnic „Apulum”, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia, Casa Meet film festivalCorpului Didactic Alba și Asociația Alba Manche Împreună/AMI. Prima ediție s-a desfășurat la Senigallia, în perioada 5-8 octombrie 2014, cu sprijinul tehnic și artistic al „Asociației MEET” Roma și a însumat 1.117 producții audiovizuale în domeniul educației și formării, împărțite în trei secțiuni: lucrări din școlile italiene și europene; lucrări ale cineaștilor din Europa – asociații, instituții, persoane juridice; lucrări în cadrul macro-regiunii Adriatica-Ionica, una din secțiunile de concurs prezentând și lucrări de pe alte continente. A doua ediție are loc la Alba Iulia în perioada 20-22 aprilie 2015.

PROGRAMUL festivalului din acest an:

Luni, 20 aprilie

10.00: Workshop. Realizarea filmului festivalului – componenta comunicare, Coordonator – Meet Association, Casa de cultură a studenților din Alba Iulia

15.00: Deschiderea festivalului și vizionarea filmelor înscrise în concurs. Prezintă Elena Anghel Coman. Sala mare, la Casa de cultură a studenților

Marți, 21 aprilie

10.00: Workshop. Realizarea filmului festivalului – Componenta filmare: coordonator – Meet Association – Casa de cultură a studenților

10.00: Vizionarea filmelor înscrise în concurs. Prezintă Elena Anghel Coman. Sala mare/ Casa de cultură a studenților

15.00: Vizionarea filmelor înscrise în concurs. Prezintă Elena Anghel Coman. Sala mare/ Casa de cultură a studenților

16.00: Masa rotundă – Education on the movie. Moderator Cristina Comaniciu – Hotel Parc.

Miercuri, 22 martie

10.00: Workshop. Realizarea filmului festivalului – componenta montaj video. Coordonator – Meet Asociation. Sala mică/ Casa de Cultură a Studenților.

10.00: întâlnire de lucru – parteneriate și bune practici în programe europene. Moderator – Cristina Comaniciu. Sala 100, Consiliul județean Alba

16.00: Gala Laureaților: Intermezzo muzical. Prezintă Elena Anghel Coman. Sala mare/ Casa de cultură a studenților.

Scopul principal al Festivalului a fost de a permite ca aceste lucrări – considerate adevărate instrumente de educație – să iasă din contextele în care au fost produse pentru a beneficia de o oportunitate unică de vizibilitate și recunoaștere, fie că veneau din școlile europene sau din țări precum Chile, Argentina, Mexic ș.a.
În cele trei zile de festival, în 2014, au fost vizionate toate filmele care au intrat în finală, România fiind prezentă cu trei producții, dintre care filmul ”În numele tatălui”, realizat de o echipă a Colegiului ”Inochentie Micu Clain” din Blaj, a obținut premiul III. La festivitatea de premiere a fost prezent regizorul filmului, elevul Alin Andrei Oancea, însoțit de prof. Romanța Ghiță, dascăl de vocație, care a dovedit încă o dată implicare, susținere și dăruire pentru pasiunea elevilor săi.
Pe lângă sesiunile de vizionare a produselor audiovizuale de la școli, asociații, instituții de învățământ, organizații de tineret, universități și institute de educație a adulților a fost organizată și o masă rotundă cu tema ”Erasmus și filmul” precum și o întâlnire de lucru cu partenerii italieni, referitoare la organizarea celei de-a doua ediții a MEET Film Festival, în luna aprilie 2015, la Alba Iulia, în cadrul aceluiași proiect.
Delegația județului Alba prezentă la acest eveniment, constituită din membrii echipelor de lucru aparținând tuturor partenerilor implicați în proiect, a fost primită de oficialii Primăriei Senigallia și ai Provinciei Ancona, care au apreciat această modalitate de cooperare în domeniul educației, manifestând interes pentru realizările partenerilor români sau pentru istoria Albei.
De altfel, în încheierea festivității de premiere întreaga delegație a fost invitată pe scenă pentru a primi ”ștafeta” următoarei ediții, împreună cu steagul Uniunii Europene, personalizat cu sigla festivalului.
Organizatorii speră ca interesul pentru MEET Film Festival, ed. a II-a, din primăvara anului viitor să aducă noi producții audiovizuale realizate de copii și tineri, filme care vor conferi consistență și frumusețe unor momente asemenea celor de la Senigallia și, mai ales, vizibilitate și mândrie pentru cetățenii județului și ai Alba Iuliei.
Participarea partenerilor români la acest festival, considerat ca fiind primul mare festival de film școlar din Europa, a fost un prilej de consolidare a relațiilor de colaborare a administrației publice a județului Alba, a unităților de învățământ cu parteneri din Regiunea Le Marche, Italia, dar și o oportunitate de învățare și schimb de bune practici, atât de necesare în contextul european actual.

În perioada septembrie 2013 – iulie 2015 Consiliul Județean Alba implementează proiectul „Cetăţenie şi educaţie prin media în context european”, finanţat de Comisia Europeană prin Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale, în cadrul Programului sectorial Comenius Regio al Programului de „Învăţare pe Tot Parcursul Vieţii”.

Proiectul implică două regiuni partenere – regiunea Marche, Italia şi judeţul Alba, România. În judeţul Alba, proiectul este implementat de Consiliul Judeţean Alba în parteneriat cu Colegiul Tehnic „Apulum”, Şcoala gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia, Casa Corpului Didactic Alba şi Asociaţia Alba Manche Împreună – AMI.

Scopul proiectului constă în îmbunătăţirea colaborării între şcoală – autorităţi publice – societate civilă în vederea deschiderii şcolii la noi experienţe privind dezvoltarea cetăţeniei participative în rândul tinerilor, a aptitudinilor elevilor referitoare la iniţiativă, creativitate, expresie artistică, spirit antreprenorial, voluntariat prin/cu instrumente media.

Activităţile proiectului constau în realizarea de producţii audiovizuale (documentare, desene, clipuri video, spoturi, etc.) pe temele Anului European 2013 şi 2014 în cadrul unor workshop-uri şi laboratoare, derularea de cursuri pentru profesori şi elevi în domeniul educaţiei prin mijloace audio-vizuale, dezbateri cu privire la subiectele proiectului care implică elevi, profesori, părinţi şi educatori/operatori, expoziţii de fotografii, desene, colaje, emisiuni web, tv pe temele din proiect, schimburi de experienţă între cele două regiuni.

Materialele audiovizuale inspirate din temele „Anului european” 2013 şi 2014 vor fi prezentate, alături de alte producţii de acelaşi tip din ţările partenere şi alte ţări europene, în cadrul a două Festivaluri Europene de Film Şcolar, organizate în Ascoli Piceno, Italia în septembrie 2014 şi Alba Iulia, România în aprilie 2015.

Valoarea totală a proiectului este de 48.100 euro, din care valoarea eligibilă nerambursabilă acordată sub formă de grant de Comisia Europeană este de 41.075 euro, co-finanţarea eligibilă a Consiliului Judeţean Alba fiind de 7.025 euro.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Dana Nanu, despre indexarea impozitelor locale cu 10,4%: Alba Iulia, e bună doar de plată, nu are dreptul să vorbească

Ziarul Unirea

Publicat

în

Dana Nanu, despre indexarea impozitelor locale cu 10,4%: Alba Iulia, e bună doar de plată, nu are dreptul să vorbească Pe ordinea de zi a ședinței consiliului local din Alba Iulia din 29 aprilie se află și un proiect privind indexarea taxelor și impozitelor locale pe anul viitor. Acestea vor fi majorate cu 10,4%, rata […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea