Rămâi conectat

Curier Județean

17-18 septembrie 2022| DSVSA Alba, prezentă la Târgul Apulum Agraria pentru discuții pe teme de specialitate cu producătorii locali și cumpărătorii

FURDUI Alexandru

Publicat

în

17-18 septembrie 2022| DSVSA Alba, prezentă la Târgul Apulum Agraria pentru discuții pe teme de specialitate cu producătorii locali și cumpărătorii

Inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba vor fi prezenți, sâmbătă și duminică, 17-18 septembrie 2022, la Târgul Apulum Agraria, pentru discuții pe teme de specialitate cu producători locali, fermieri, cumpărători și toți cei interesați.

Prezentările de specialitate ale DSVSA Alba la târg fac parte din programul oficial. Astfel, sâmbătă și duminică, între orele 12.00 – 16.00, inspectorii instituției vor fi prezenți, la Ighiu, în pavilionul principal, alături de reprezentanți ai altor instituții publice (AFIR, DAJ, APIA), asociații de producători, reprezentanți învățământ agricol etc., pentru a aborda teme de interes pentru cei prezenți.

CITEȘTE ȘI: 17-18 septembrie| Târgul Apulum Agraria 2022, ediția a XXX-a: Expoziții ale producătorilor locali, expoziții etnografice și demonstrații de obiceiuri tradiționale

”Dorim să ne reafirmăm, cu această ocazie, susținerea pentru desfășurarea în bune condiții a activităților din domeniul alimentar și ce țin de sănătatea animalelor. Vrem să fim un partener al celor care doresc să deschidă o afacere în domeniu și al celor care desfășoară astfel de activități.

Elit - Gustul Desăvârșit

Suntem în slujba consumatorilor, însă scopul nostru nu este acela de a sancționa, ci de a preveni și îndruma, în situațiile în care acest lucru e posibil.

Temele pregătite, pentru a fi abordate, în cadrul târgului, vizează siguranța alimentelor și măsuri de prevenire a toxiinfecțiilor alimentare; sănătatea animalelor și măsuri de prevenire a pestei porcine africane; bune practici în producția primară a produselor alimentare de origine nonanimală; condiții generale de înființare și funcționare a punctelor gastronomice locale. De asemenea, vor fi abordate și alte subiecte, în funcție de întrebările și solicitările celor prezenți.

Mulțumim organizatorilor pentru că ne-au oferit posibilitatea să fim parte din programul Târgului Apulum Agraria și avem, astfel, ocazia de a fi alături de consumatori, producători locali, agricultori și crescători de animale. Îi așteptăm pe toți cei care au nedumeriri ce țin de activitatea instituției – sau în strânsă legătură cu ea – să vină la târg pentru a putea discuta într-un altfel de cadru”, a transmis dr. Vasile Spînu, director executiv DSVSA Alba.

Ce sunt toxiinfecţiile alimentare și care sunt simptomele?

Toxiinfectiile alimentare sunt boli acute, avand cauza toxică sau infecţioasă, apărute după consumul unor alimente contaminate cu microorganisme sau toxinele lor. Simptomele unei toxiinfecţii alimentare pot varia în funcţie de cauzele/factorii care au generat-o. Printre simptomele comune se includ: diaree, stări de vomă, ameţeală, cefalee, crampe abdominale şi uneori stări febrile. De obicei, aceste simptome durează doar câteva zile, însă ocazional o toxiinfecţie alimentară poate fi foarte serioasă şi poate cauza moartea. Aveţi grijă la igiena alimentaţiei, evitând în acest fel toxiinfecţiile alimentare.

Ce este pesta porcină africană?

Pesta porcină africană (PPA) ucide porcii! Răspândirea acestei boli pe glob este responsabilă de pierderile masive de porci și de consecințele socio-economice dramatice. Producția cărnii de porc este esențială pentru siguranța alimentară și traiul a milioane de oameni. PPA nu este un pericol pentru sănătatea omului, dar este devastatoare pentru sectorul suin. Puteți lua măsuri pentru a proteja porcii dvs. și ai vecinilor de această boala!

Care sunt obligatiile operatorilor din productia primara?

Să pună pe piaţă numai alimente sigure și adecvate consumului uman; să respecte măsurile impuse de autoritatea competentă cu privire la punerea pe piaţă a unui aliment sau la retragerea de pe piaţă a acestuia, în cazul în care există suspiciunea că alimentul respectiv este nesigur; materialele utilizate pentru ambalare, modul de prezentare şi cadrul în care sunt dispuse, nu trebuie să inducă în eroare consumatorul; să asigure trasabilitatea; să informeze autoritatea competentă în cazul în care consideră că un produs alimentar pus pe piaţă poate fi dăunător pentru sănătatea consumatorilor şi să ia măsurile necesare pentru a preveni riscurile pentru consumatorul final; să pună la dispoziţia autorităţii competente informaţiile solicitate în ceea ce priveşte acţiunile întreprinse pentru evitarea sau reducerea riscului determinat de alimentele pe care le furnizează sau le-a furnizat.

Ce sunt punctele gastronomice locale?

Punctele gastronomice locale sunt obiective reprezentate de bucătăriile particulare, unde se prepară alimente după rețete culinare specifice zonei, ce sunt servite direct către consumatorul final. Aceste obiective se regăsesc în incinta exploatațiilor familiale din mediul rural, fermelor de animale, fermelor agricole, stânelor, adăposturilor pescărești, stupinelor, cramelor, fermelor agricole, păstrăvăriilor, fondurilor de vânătoare etc, unde se desfășoară una sau mai multe activități conexe cu producția primară (producția de lapte, producția de ouă, producția de miere, creșterea păsărilor/iepurilor, sacrificarea păsărilor/iepurilor în fermă, pescuitul, acvacultura, vânătoarea, cultivarea plantelor, etc). Produsele preparate și servite sunt realizate din materii prime de origine animală și non-animală provenite, pe cât posibil, din surse locale. Produsele vor fi preparate, pe cât posibil, după metode tradiționale, cele folosite în mod curent în gospodărie, fiind destinate consumului în stare proaspătă, în aceeași zi și la cât mai scurt timp după gătire.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

30 septembrie 2022| Garda Națională de la Alba Iulia și Personalitățile Unirii, un nou sezon de reconstituire istorică

Ziarul Unirea

Publicat

în

Garda Națională de la Alba Iulia și Personalitățile Unirii, un nou sezon de reconstituire istorică

Vineri, 30 septembrie 2022, începând cu ora 17, la Alba Iulia debutează un nou sezon de reconstituire istorică, de data aceasta având în prim plan Garda Națională de la Alba Iulia și Personalitățile Unirii.

Astfel, până la 1 decembrie, publicul se poate întâlni, în fiecare vineri de la ora 17, pe esplanada Sălii Unirii, cu reenactorii albaiulieni care dau viață atât Gărzii Naționale, cea care a asigurat securitatea Marii Adunări de la 1 decembrie 1918, dar și cu personalități din istoria românilor, precum regele Ferdinand, regina Maria sau primul primar român al orașului Alba Iulia, Camil Velican.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul susținut de Primăria Municipiului Alba Iulia cu sprijinul Muzeului Național al Uniri Alba Iulia își propune să promoveze atât actul de la 15 octombrie 1922, Încoronarea, dar și Marea Unire de le 1 decembrie 1918, ambele momente având loc la Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Primăria Alba Iulia își îmbracă polițiștii locali. Aproape 5.000 de lei pentru pantaloni, caschete, scurte și bocanci

Ziarul Unirea

Publicat

în

Primăria Alba Iulia își îmbracă polițiștii locali. Aproape 5.000 de lei pentru pantaloni, caschete, scurte și bocanci

Polițiștii locali din municipiul Alba Iulia vor beneficia de uniforme noi, scurte de vânt, cămăși, pantaloni, caschete și embleme, în valoare de aproape 5.000 de lei.

Primăria municipiului Alba Iulia, va cumpăra articole de îmbrăcăminte pentru polițiștii locali din oraș, în valoare totală de 4.953 de lei, fără TVA.

Achiziția a fost făcută prin cumpărare directă, pe platforma Sistemului Electronic de Achiziții Publice.

Elit - Gustul Desăvârșit
Denumire articol Cantitate de aprovizionat (buc.)
Scurtă vânt 13
Scurtă iarnă 1
Pantalon 13
Pantalon căptușiți 13
Bocanci 7
Pulover 7
Cască de protecție 6
Mănuși de protecție 1 set


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Albaiulianul Ioan-Alexandru Mincă are nevoie, mai ales acum, de sprijin financiar! Transplantul de inimă, singura variantă pentru a trăi!

Dan HENEGAR

Publicat

în

Ioan-Alexandru Mincă (35 de ani), fratele portarului albaiulian Mihai Mincă, are nevoie de ajutor pentru a trăi, întrucât sansa sa la viață este doar transplantul de inimă: concluzia la care au ajuns specialiștii din Leipzig!!!

Alexandru a stat 3 săptămâni în Germania, în încercarea de a fi operat pulmonar și la inimă, dar medicii au decis că este foarte riscant și doar transplantul rămâne în discuție.

Ioan-Alexandru Mincă urmează să revină în Germania, fiind pus pe o listă de așteptare.  Familia trebuie să găsească o chirie în apropierea Spitalului din Hannover, în acest timp fiind sub tratament la domiciliu.

Elit - Gustul Desăvârșit

Eu, împreună cu familia, vă mulțumim din tot sufletul pentru că ne-ați fost alături. Însă avem în continuare nevoie de sprijinul vostru„, a transmis Ioan-Alexandru Mincă.

În vară, cazul său indica efectuarea a două intervenții chirurgicale, posibile doar în străinătate, la Viena, iar estimările preliminare ajungeau la o sumă de peste 45.000 de euro.

În urma apelului umanitar, oameni mărinimoși i-au sărit în ajutor, însă fondurile strânse până în prezent nu sunt suficiente.

Donațiile se pot face în conturile:

Contul RON

IBAN: RO97BTRL00101201L61194XX

Titular cont: Suciu Roxana Iuliana

Banca: Banca Transilvania

 

Contul EURO

IBAN: RO55BTRLEURCRT00L6119401

Titular cont: Suciu Roxana Iuliana

Banca: Banca Transilvania

Persoană de contact: Roxana Iuliana Suciu (telefon 0740/ 361942).

La numărul de telefon așișat se poate dona și prin  BT Pay sau Revolut.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea