16 noiembrie, Ziua Națională fără Tutun, marcată în unități școlare și instituții prin activități specifice, de CPECA Alba

Ziua Națională fără tutun – 16 noiembrie 2017 – Ziua Naţională fără Tutun este marcată, în fiecare an, în a treia joi din luna noiembrie, printr-o iniţiativă menită a atrage atenţia asupra impactului pe care îl are fumatul asupra sănătăţii oamenilor.

Agenţia Naţională Antidrog (ANA), prin Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Alba, se alătură Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru marcarea Zilei Naționale fără Tutun – 16 noiembrie 2017, subliniind riscurile privind sănătatea și alte riscuri asociate consumului de tutun (în toate formele sale) și militând pentru politici eficiente, care să reducă consumul. Tema pentru Ziua Națională fără tutun 2017 este ” Tutunul – o amenințare globală în calea dezvoltării”.

INFORMARE COVID-19

CPECA Alba implementează, în perioada 13 – 17 noiembrie 2017, campania pentru marcarea acestei zile, prin activităţi de informare – sensibilizare – conştientizare, formare de abilităţi şi activităţi de petrecere a timpului liber în cadrul Colegiului Tehnic „Alexandru Domşa” Alba Iulia, Colegiului Tehnic „Dorin Pavel” Alba Iulia, Colegiului Tehnic „Apulum” Alba Iulia, Liceului Tehnologic „Timotei Cipariu” Blaj, Școlii Gimnaziale „Vasile Goldiș” Alba Iulia, Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 14 Alba Iulia, Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 16 Alba Iulia, Grădiniţa cu Program Normal Bărăbanț, Penitenciarul Aiud,   Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba Iulia, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba Iulia și Alba Mall. De asemenea, vor fi amenajate standuri informative, unde specialiştii CPECA Alba, împreună cu voluntarii centrului, vor oferi informaţii privind riscurile consumului de tutun şi vor  promova  în rândul persoanelor fumătoare beneficiile schimbării comportamentului de consum.

Controlul asupra tutunului susține sănătatea și dezvoltarea

OMS le solicită tuturor țărilor să prioritizeze și să grăbească eforturile în ceea ce privește controlul tutunului, ca parte din asumările trecute în agenda privind dezvoltarea durabilă, pentru anul 2030. Toate țările vor beneficia de pe urma unui control eficient în ceea ce privește epidemia tutunului, în primul rând protejându-și proprii cetățeni de efectele dăunătoare ale tutunului și, în al doilea rând, reducându-și cheltuielile din economia națională.

Obiectivul Agendei de dezvoltare durabilă este asigurarea tuturor oamenilor că ”nimeni nu este lăsat în urmă”.
Controlul tutunului ajută la atingerea altor țeluri globale:

Pe lângă salvarea de vieți și diminuarea problemelor legate de sănătate, un control al tutunului se referă și la un efect nociv asuprea mediului, datorat cultivării, producerii, comerțului și consumului de tutun.

Nu numai guvernele trebuie să ia atitudine în ceea ce privește eforturile de control al tutunului: fiecare individ poate contribui, la nivel individual, la o lume fără tutun, fie prin asumarea angajamentului de a nu utiliza nici o formă de tutun, fie prin renunțarea la fumat. Acest lucru duce la protejarea sănătății celorlalți, prin oferirea unui aer nepoluat de fumul de țigară. Astfel copiii, familia și prietenii sunt privați de fumatul pasiv. Banii economisiți astfel pot fi cheltuiți pe alte lucruri importante, cum ar fi mâncarea sănătoasă, îngrijire și educație.

Adevăruri despre tutun, controlul acestuia și obiectivele dezvoltării:

•    Mai mult de 6 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza consumului de tutun, o cifră estimată să crească la mai mult de 8 milioane, pe an până în 2030, fără acțiuni intensive de stopare. Consumul de tutun reprezintă o amenințare pentru fiecare din noi, indiferent de sex, vârstă, rasă, cultură sau nivel de educație. Aduce suferință, boală și moarte, sărăcește familiile și economiile naționale.
•    Folosirea oricăror forme de tutun costă enorm economiile naționale, prin creșterea costurilor legate de sănătate și scăderea productivității. Astfel, se agravează problemele de sănătate și crește sărăcia, având în vedere faptul că, persoanele cu venituri mici aleg să cheltuiască mai mulți bani pe tutun și mai puțini pe mâncare sănătoasă, educație și îngrijire. Aproximativ 80% din decesele premature cauzate de consumul oricăror forme de tutun sunt atribuite țărilor cu venituri mici și medii, care întâmpină dificultăți mari în atingerea obiectivelor de dezvoltare.
•    Cultivarea tutunului necesită cantități enorme de pesticide și fertilizatori, ceea ce poate fi toxic și poluant pentru rezervele de apă.
•    Convenția OMS privind controlul tutunului ghidează lupta globală împotriva epidemiei tutunului. Acest tratat internațional are 179 de țări partenere și Uniunea Europeană.  Mai mult de jumătate din țările lumii au implementat cel puțin o măsură din tratat.
•     Prin creșterea taxelor pe tutun, o parte din bani pot fi folosiți în dezvoltare.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...