Rămâi conectat

Actualitate

15 mai – Ziua internațională a familiei; în 2015, marcarea zilei este axată pe promovarea egalității de gen și a drepturilor copiilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ziua internațională a familiei se sărbătorește, în fiecare an, la data de 15 mai, și reflectă importanța acordată familiei de către comunitatea internațională.

În 2015, marcarea zilei este axată pe promovarea egalității de gen și a drepturilor copiilor în cadrul familiei contemporane. De asemenea, pe site-ul dedicat zilei se subliniază necesitatea prevenirii violenței în familie prin intermediul legislației și inițierea și implementarea de programe de intervenție în cazurile de abuz. Tema din acest an este impusă și de faptul că în prea multe țări discriminarea femeilor și nerespectarea drepturilor copiilor rămân încorporate în legile și politicile guvernamentale privind familia, iar normele sociale au tendința predominantă de a scuza și justifica multe practici discriminatorii.

Discriminarea și neglijarea conduc adesea la violență, amenințând sănătatea femeilor și a copiilor. Violența se perpetuează din generație în generație, întrucât copii supuși violenței în familie, atunci când devin adulți, cel mai probabil recurg și ei la violență.

Cu prilejul Zilei internaționale a familiei, comunitățile din întreaga lume au inițiat o serie de evenimente de sensibilizare, inclusiv zile naționale dedicate familiei. În tot mai multe țări, sunt organizate conferințe, programe de radio și de televiziune subliniind teme relevante.

Violența în familie este una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă societatea contemporană, atât la nivel internațional, cât și la nivelul României, potrivit HG 1156/2012 privind aprobarea Strategiei naționale pentru prevenirea și combaterea fenomenului violenței în familie pentru perioada 2013-2017 și a Planului operațional pentru implementarea Strategiei naționale pentru prevenirea și combaterea fenomenului violenței în familie pentru perioada 2013-2017.

Familia este înțeleasă drept cea mai însemnată uniune socială de care depind dezvoltarea, stabilitatea și, mai ales, existența întregii societăți. Ea trebuie să ocupe un loc tot mai important în preocupările tuturor factorilor responsabili de viitorul omenirii.

Ziua internațională a familiei a fost instituită de Adunarea Generală a ONU la 20 septembrie 1993, în baza Rezoluției 47/237, reprezentând o oportunitate pentru a crește gradul de conștientizare a problemelor de familie și a proceselor sociale, economice și demografice care afectează familiile.

Sursa Agerpres.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Pensii 2024 | Când intră pensiile pe card și prin poștă în luna mai 

Bogdan Ilea

Publicat

în

Pensii 2024 | Când intră pensiile pe card și prin poștă în luna mai Cei aproape cinci milioane de pensionari care așteptau anunțul privind pensiile au primit răspunsul. Directorul Poștei Române a anunțat că încearcă ca toți seniorii să primească la timp pensia, cu toate că recunoaște că este o provocare și pentru ei. Potrivit […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea