14 iunie – Ziua Donatorului de Sânge. Programul la centrul din Alba și beneficiilor celor care donează

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Zilnic, mii de bolnavi internati in spitalele din Romania au nevoie de transfuzie de sange pentru a supravietui. Acesti bolnavi asteapta ca cineva sa faca pentru ei ,acest gest admirabil de a dona sange.

Daca nu ar exista donatorii de sange, astazi multi oameni nu ar mai fi in viata. Prin gestul lor ,donatorii de sange si cadrele madicale contribuie la salvarea de vieti omenesti.

USR - Alegeri parlamentare 2020

Sangele donat poate face diferenta intre viata si moarte.Dintr-o punga de sange se pot obtine trei produse ,deci pot fi ajutati trei bolnavi.

Gestul donarii poate fi rezumat astfel: O MANA INTINSA INSEAMNA TREI VIETI SALVATE .  

Program CTS Alba: L-V 7.30-12.

L-V  7.30-11 (vara, in perioada caniculara)

Beneficiile donarii de sange pentru sanatate

• Are loc o crestere a duratei de viata a persoanelor care doneaza sange.

• Persoanele care doneaza sange regulat prezinta un risc mai scazut de infarct si accident vascular cerebral.

• Donarea de sange creste imunitatea si rezistenta la traumatisme.

• Donarea este recomandata persoanelor hipertensive, care nu urmeaza un tratament pentru aceasta afectiune.

• Dupa fiecare donare, sangele din corp se „reimprospateaza”, in felul acesta capacitatea organismului de a lupta impotriva infectiilor fiind mult mai mare.

• Persoanele care doneaza sange de doua ori pe an prezinta o rata mai mica de cancer si o rata de mortalitate mai mica decat cele care nu doneaza sange, insa trebuie sa aiba loc donari regulate, nu ocazionale.

• Donatorii de sange pierd aproximativ 650 de calorii la fiecare jumatate de litru donata.

• Alte beneficii pe care le aduce donarea de sange sunt legate de scaderea cantitatii de fier din organism. Un nivel crescut de fier in sange poate accelera procesul de oxidare al colesterolului si duce in timp la aparitia afectiunilor cardiovasculare.

Recomandari dupa donarea de sange

Se recomanda evitarea efortului fizic si a consumului de alcool dupa donare. Se va suplimenta consumul de lichide timp de 2-3 zile dupa donare, iar regimul alimentar va fi bogat in proteine animale: oua, carne.

La o singura donare se recolteaza 450 ml de sange, cantitate considerata sigura si care se reface repede, in doua saptamani, maximum intr-o luna de zile.

Cine nu are voie sa doneze

Persoanele care au urmatoarele afectiuni nu pot dona sange: cardiovasculare, traumatisme craniene cu sechele, etilism cronic, schizofrenie, epilepsie, hepatita cronica, ciroza hepatica, sifilis, pancreatita, cancer, leucemii, diabet zaharat, tuberculoza, hiperlipidemie, astm bronsic, alergie severa, boli endocrine, lupus eritematos diseminat, psoriazis generalizat. Nici persoanele care sunt pensionate medical nu au voie sa doneze.

Donarea de sange este contraindicata temporar persoanelor care au fost vaccinate cu doua saptamani inaintea donarii, care urmeaza anumite tratamente stomatologice si care sunt racite in momentul donarii sau care au urmat un tratament cu antibiotice cu sase luni inaintea donarii. De asemenea, persoanele care au miopie cu peste -6 dioptrii nu pot dona.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419