13 aprilie: În urmă cu 15 ani, Parlamentul European a aprobat aderarea României la UE

13 aprilie: În urmă cu 15 ani, Parlamentul European a aprobat aderarea României la UE

În această zi, în urmă cu 15 ani, Parlamentul European, autoritatea legislativă a Uniunii Europene, a aprobrat semnarea Tratatului de Aderare a României și Republicii Bulgaria, făcând astfel posibilă aderarea lor la Uniunea Europeană.

În ceea ce privește numărul de voturi pentru cele două state, pentru țara noastră, Parlamentul a votat cu 497 voturi pentru, 93 împotrivă și 71 de abțineri, în timp ce aderarea vecinilor noștri a fost aprobată cu 522 de voturi pentru, 70 împotrivă și 69 de abțineri.

ELIT

Ceremonia de semnare a tratatului a avut loc la Abația Neumünster din Luxemburg, 12 zile mai târziu, în data de 25 aprilie 2005.

Tratatul a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2007, ziua extinderii Uniunii Europene. Din partea României au semnat președintele Traian Băsescu, premierul Călin Popescu-Tăriceanu, ministrul afacerilor externe Mihai Răzvan Ungureanu și negociatorul șef cu Uniunea Europeană, Leonard Orban.

Mihail David - 2020

Avantajele aderării României la UE sunt:

-beneficiul apartenenței la o mare familie de națiuni şi la securitatea pe care această apartenență o conferă;

– oportunitatea participării la cea mai mare piață unică din lume, cu toate posibilitățile legate de creşterea economică şi crearea de locuri de muncă; – consolidarea ireversibilă a reformelor economice si politice realizate după 1989;

– facilitarea accesului la Fondurile Structurale destinate dezvoltării regiunilor mai puțin prospere ale Uniunii, fonduri care s-au dovedit benefice pentru țări ca Irlanda sau Portugalia, în primii ani după aderare.

România a fost prima țară din Europa centrală și de est care a avut relații oficiale cu Comunitatea Europeană. În ianuarie 1974, o înțelegere a inclus România în Sistemul Generalizat de Preferințe al Comunității, după care a semnat o serie de acorduri cu CEE pentru facilitarea schimburilor comerciale. În 1980, România a procedat la recunoașterea de facto a Comunității Economice Europene, prin semnarea Acordului privind crearea Comisiei mixte România – CEE, concomitent, fiind semnat și Acordul asupra Produselor Industriale.

România a încheiat negocierile de aderare în cadrul summitului UE de iarnă de la Bruxelles din 17 decembrie 2004, urmând să devină stat membru al Uniunii începând cu prima zi a anului 2007.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

Studentul 13 aprilie 2020 at 9:48

Deci din 2007 și pana in prezent suntem in UE doar cu numele. Cam așa ar trebuii sa sune titlul.Va mulțumim domnilor in costume

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...