Rămâi conectat

Ştirea zilei

13 aprilie: În urmă cu 15 ani, Parlamentul European a aprobat aderarea României la UE

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

13 aprilie: În urmă cu 15 ani, Parlamentul European a aprobat aderarea României la UE

În această zi, în urmă cu 15 ani, Parlamentul European, autoritatea legislativă a Uniunii Europene, a aprobrat semnarea Tratatului de Aderare a României și Republicii Bulgaria, făcând astfel posibilă aderarea lor la Uniunea Europeană.

În ceea ce privește numărul de voturi pentru cele două state, pentru țara noastră, Parlamentul a votat cu 497 voturi pentru, 93 împotrivă și 71 de abțineri, în timp ce aderarea vecinilor noștri a fost aprobată cu 522 de voturi pentru, 70 împotrivă și 69 de abțineri.

Ceremonia de semnare a tratatului a avut loc la Abația Neumünster din Luxemburg, 12 zile mai târziu, în data de 25 aprilie 2005.

Tratatul a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2007, ziua extinderii Uniunii Europene. Din partea României au semnat președintele Traian Băsescu, premierul Călin Popescu-Tăriceanu, ministrul afacerilor externe Mihai Răzvan Ungureanu și negociatorul șef cu Uniunea Europeană, Leonard Orban.

Avantajele aderării României la UE sunt:

-beneficiul apartenenței la o mare familie de națiuni şi la securitatea pe care această apartenență o conferă;

– oportunitatea participării la cea mai mare piață unică din lume, cu toate posibilitățile legate de creşterea economică şi crearea de locuri de muncă; – consolidarea ireversibilă a reformelor economice si politice realizate după 1989;

– facilitarea accesului la Fondurile Structurale destinate dezvoltării regiunilor mai puțin prospere ale Uniunii, fonduri care s-au dovedit benefice pentru țări ca Irlanda sau Portugalia, în primii ani după aderare.

România a fost prima țară din Europa centrală și de est care a avut relații oficiale cu Comunitatea Europeană. În ianuarie 1974, o înțelegere a inclus România în Sistemul Generalizat de Preferințe al Comunității, după care a semnat o serie de acorduri cu CEE pentru facilitarea schimburilor comerciale. În 1980, România a procedat la recunoașterea de facto a Comunității Economice Europene, prin semnarea Acordului privind crearea Comisiei mixte România – CEE, concomitent, fiind semnat și Acordul asupra Produselor Industriale.

România a încheiat negocierile de aderare în cadrul summitului UE de iarnă de la Bruxelles din 17 decembrie 2004, urmând să devină stat membru al Uniunii începând cu prima zi a anului 2007.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

LIVE VIDEO Retro Parada Primăverii 2024, în Cetatea Alba Carolina: Un Citroen fabricat în 1923, printre cele peste 80 de bijuterii de epocă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Retro Parada Primăverii 2024, în Cetatea Alba Carolina: Un Citroen fabricat în 1923, printre cele peste 80 de bijuterii de epocă Sâmbătă, 20 aprilie 2024 , între orele 10-14, Cetatea Alba Carolina a găzduit Retro Parada Primaverii 2024 cu participarea estimativă a 85 de vehicule de epocă. Bijuteriile pe patru roți au fost expuse în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea