”100 TransilvanIA” – sărbătoare dedicată iei românești, la Centrul de Resurse ”Academia Doamnelor”, Alba Iulia

Paul Voicu - Primar 2020

Echipa Centrului de Resurse ”Academia Doamnelor” al Primăriei Alba Iulia vă invită să participați, vineri, 22 iunie 2018, de la ora 17, la sediul din strada Gladiolelor 3A, la evenimentul ”100 TransilvanIA”, dedicat Zilei universale a iei, pe care dorim să o întâmpinăm cu bucuria reînvierii tradițiilor autentice.

În acest an, vă invităm să luați parte la reconstituirea unei șezători tradiționale, realizată de elevii Școlii Gimnaziale din Daia Română, sub coordonarea doamnelor Elena Schiau și Sinefta Cibu. Va fi un moment vesel, din care nu vor lipsi muzica și dansurile populare. Echipa centrului și-a dorit să aducă această șezătoare la Alba Iulia, pentru a împărtăși bucuria cu care tradițiile sunt duse mai departe de tânăra generație. De altfel, și prezentarea va fi asigurată de tânăra domnișoară Alina Hileagă, elevă la Liceul de Arte ”Regina Maria” din Alba Iulia.

ELIT

La întregirea atmosferei de sărbătoare vor contribui membrii Grupului folcloric ”Codrișorul” al Școlii de muzică și dans ”Maria Brudan” din Alba Iulia, care ne vor încânta cu minunatele lor dansuri populare.

Doamna Mariana Mereu, membru fondator al Asociației Vatra din Geoagiu de Sus, ne va vorbi despre povestea cămășii de cânepă și despre eforturile de reînviere a tradiției coaserii acestei cămăși, de la cultivarea cânepii până la decorarea iei cu motive tradiționale.

Mihail David - 2020

Un moment special va fi vernisarea expoziției personale de cusături tradiționale ”100 izvoade românești” a doamnei Maria Berdea. Este un proiect personal dedicat Centenarului Marii Uniri al doamnei Maria Berdea, care își propune ca, până la 1 Decembrie 2018, să realizeze o sută de modele de cusături tradiționale românești diferite. Primele 50 de exponate cuprind modele preluate de pe ii vechi și sunt prezentate public pentru prima dată acum, în ajunul Zilei universale a iei.

Iubitorii de frumos sunt așteptați să admire și tablourile inspirate din ”Viața la țară”, realizate de pictorul Dori Susan, care cuprinde o remarcabilă colecție de portrete de ale unor româncuțe frumoase, precum și alte crâmpeie din viața rurală, imortalizate pe pânză.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...