Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

100 de ani de la martiriul episcopului unit Demetriu Radu, unul dintre președinții Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Astăzi, comemorăm 100 de ani de la martiriul episcopului unit Demetriu Radu 26 octombrie 1862 – 8 decebrie 1920), născut în satul Uifalău (Sász-Uifalu, Thomaskirch, azi Rădești), comitatul Alba.

Doctor în teologie la Roma, Demetriu Radu a fost episcopul Eparhiior unite de Lugoj și Oradea Mare(1897-1920), iar după Marea Unire, senator de drept, în Senatul României.

Continuator al spiritului Școlii Ardelene, membru al Asociațiunii ASTRA, de numele său se leagă numeroase acte edificatoare între care amintim: ctitorirea bisericii Sf. Vasile București (str. Polonă), în 1901 restaurarea Mănăstirii Prislop din comitatul Hunedoara, iar în 1910 ctitorirea bisericii din satul său natal.

Episcopul Demetriu Radu a fost unul dintre președinții Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, alături de Gheorghe Pop de Băsești și Ioan Ignatie Papp, episcop ortodox de Arad.

A decedat la 8 decembrie 1920, în urma atentatului anarhist cu bombă, din Senatul României, fiind înmormântat în biserica pe care a ctitorit-o în actualul sat Rădești, jud. Alba.

În memoria sa, fii satului Rădești transmit acest pios omagiu și flacăra lui sacră!

Requiescat in pacem! Virtvs Romana Rediviva!


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

27 Martie: Ziua mondială a teatrului

Bogdan Ilea

Publicat

în

27 Martie: Ziua mondială a teatrului La 27 martie, artiştii şi publicul din toată lumea celebrează ziua mondială a teatrului. Aniversată în fiecare an , a fost instituită în 1961, de Institutul Internaţional de Teatru (ITI), iar din 1962, a devenit un eveniment anual, organizat de centrele ITI şi comunitatea internaţională de teatru. Citește și: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea