Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

100 de ani de la martiriul episcopului unit Demetriu Radu, unul dintre președinții Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Astăzi, comemorăm 100 de ani de la martiriul episcopului unit Demetriu Radu 26 octombrie 1862 – 8 decebrie 1920), născut în satul Uifalău (Sász-Uifalu, Thomaskirch, azi Rădești), comitatul Alba.

Doctor în teologie la Roma, Demetriu Radu a fost episcopul Eparhiior unite de Lugoj și Oradea Mare(1897-1920), iar după Marea Unire, senator de drept, în Senatul României.

Continuator al spiritului Școlii Ardelene, membru al Asociațiunii ASTRA, de numele său se leagă numeroase acte edificatoare între care amintim: ctitorirea bisericii Sf. Vasile București (str. Polonă), în 1901 restaurarea Mănăstirii Prislop din comitatul Hunedoara, iar în 1910 ctitorirea bisericii din satul său natal.

Episcopul Demetriu Radu a fost unul dintre președinții Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, alături de Gheorghe Pop de Băsești și Ioan Ignatie Papp, episcop ortodox de Arad.

A decedat la 8 decembrie 1920, în urma atentatului anarhist cu bombă, din Senatul României, fiind înmormântat în biserica pe care a ctitorit-o în actualul sat Rădești, jud. Alba.

În memoria sa, fii satului Rădești transmit acest pios omagiu și flacăra lui sacră!

Requiescat in pacem! Virtvs Romana Rediviva!


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

MESAJE de ziua MAMEI, 8 MARTIE 2024. Ce urări, SMS-uri şi felicitări emoţionante îi poţi transmite mamei tale de Ziua Femeii

Ziarul Unirea

Publicat

în

MESAJE de 8 MARTIE 2024 pentru MAMA • Texte cu SMS- uri, felicitări şi urări creștine de  Ziua Mamei • FELICITARI de 8 martie ziua femeii  • ”La mulți ani” mama de ziua ta. Felicitări și urări de 8 martie de la copii pentru mama • Felicitare de 8 martie pentru mama • Cuvinte emoționante pentru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea