Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Sport

10 unirişti în Liga 1 în acest sezon, Nicuşor Stanciu şi Szabolcs Szekely au impresionat la Steaua şi ACS Poli Timişoara

Dan HENEGAR

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În prima parte a campionatului Ligii 1, cele 19 etape scurse din actuala stagiune, pe prima scenă s-au regăsit 10 foşti echipieri ai Unirii Alba Iulia (6 dintre ei crescuţi de „alb-negri”), formaţie dispărută brutal în acest an. Comparativ cu sezonul trecut, au dispărut din peisaj antrenorul Cornel Ţălnar, ce a avut o aventură scurtă în Oman, după ce a plecat de la Dinamo, precum şi portarul Dinu Moldovan, ajuns în Spania, la Ponferradina (eşalonul secund). Nici tinerii albaiulieni Fabian Himcinschi (FC Vaslui), Ionuţ Stan, Vlad Ignat sau Schuller (ce au cochetat cu diverse formaţii şi au semnat cu Dinamo, evoluând în Liga a 3-a) n-au prins trenul spre prima scenă. Revenind la reprezentanţii Albei în elita fotbalistică, 4 dintre aceştia a cunoscut gustul întrecerilor continentale, Nicuşor Stanciu în Champions League, respectiv Gicu Grozav, Călin Cristea şi Alexandru Giurgiu în Europa League. De fapt, Gicu şi Nicuşor s-au duelat în preambulul sezonului în Supercupa adjudecată de stelist. La finele anului 2013, Alexandru Giurgiu este pe prima poziţie cu Astra Giurgiu, Nicuşor Stanciu se clasează pe poziţia a treia cu Steaua, în partea superioară a ierarhiei mai regăsindu-se Călin Cristea cu Pandurii Tg. Jiu (locul 4).

*Stanciu şi S. Szekely, la maximum

Excelent s-a prezentat în acest tur petrecut în „roşu-albastru” tânărul Nicuşor Stanciu, ce a impresionat la Steaua. Fotbalistul în vârstă de 20 de ani a prins primul unsprezece al campioanei, a devenit echipier de bază, marcând de 4 ori (dublându-şi reuşitele în Liga 1) în cele 16 partide (771 de minute). De asemenea, aiudeanul Szabolcs Szekely (28 ani) a fost în prim planul ofensivei nou-promovatei din Banat. Vârful a înscris 9 goluri (din totalul de 17 marcate de timişoreni), fiind la egalitate cu Hamza (Petrolul) pe ultima treaptă a podiumului marcatorilor din Liga 1. Un procentaj remarcabil al jucătorului ce a bifat 1513 minute în cele 18 meciuri, cele mai multe dintre conjudeţeni.

*Gicu, de la „lupi” în Rusia

Albaiulianul Gicu Grozav (23 ani) a fost golgheterul Petrolului în Europa League (6 goluri în 5 întâlniri), a înscris o singură dată pentru Petrolul în Liga 1 (385 de minute) şi apoi în septembrie a plecat în Rusia, la Terek Groznîi, dar nu s-a acomodat şi e foarte posibil să revină sub comanda lui Contra.

*Turul decepţiilor pentru Al. Giurgiu, C. Cristea şi Mincă

Blăjeanul Daniel Tătar (26 ani) – 11 întâlniri pentru FC Braşov (630 de minute) poate fi considerat „în grafic”, pe acelaşi palier situându-se alt aiudean, Răzvan Dâlbea (32 ani) – căpitanul „lanternei roşii”,  a doilea în topul prezenţelor (raportat la jucătorii din Alba), cu 15 meciuri (1331 minute) şi o reuşită pentru Corona. Dezamăgitoare a fost această perioadă pentru alţi 5 fotbalişti ce au făcut junioratul în „Cetate”. Fundaşul Florin Ilie (21 ani) a strâns numai 4 prezenţe (345 de minute) pentru ocupanta ultimei poziţii. Alt apărător, Ionuţ Neag (originar din Pianu) a adunat, la fel, doar 4 întâlniri, dar pentru „U” Cluj (279 de minute). Mergând pe firul decepţiilor, vin la rând portarul Mihai Mincă (29 ani) – un meci (integralist) la CFR Cluj, urmat de Călin Cristea (25 ani), cu foarte puţine jocuri pentru Pandurii Tg. Jiu (6 întâlniri şi 153 de minute), ultimul fiind Alexandru Giurgiu (21 ani) – o unică prezenţă (10 minute) în tricoul giurgiuvenilor. De altfel, e foarte probabil ca o parte dintre aceştia să-şi schimbe formaţiile în intersezon, Aurel Şunda dorindu-i la Timişoara pe foştii unirişti Andrei Zăgrean şi pe „italianul” Fabian Himcinschi (de la Empoli, ce-şi încheie în vară înţelegerea).


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sport

Sport

Metalurgistul Cugir – Viitorul Cluj 2-3 (1-0), în ultima rundă a turului în play-out | „Roș-albaștrii”, eșec după ce au condus cu 2-0!!!

Dan HENEGAR

Publicat

în

Eșec neverosimil pentru Metalurgistul Cugir, 2-3 (1-0) pe propriul teren cu Viitorul Cluj, asta după ce gazdele au condus cu 2-0 și au primit 3 goluri în actul secund în mai puțin de 10 minute În minutul 15, căpitanul gazdelor, Tudor Șaucă a deschis scorul (șut din voleu), iar Vitinha (60, reluare cu capul la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea