Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

1 noiembrie: 62 de ani de la moartea poetului Aron Cotruș, comemorați de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

1 noiembrie: 62 de ani de la moartea poetului Aron Cotruș, comemorați de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba

Miercuri, 1 noiembrie 2023, la 62 de ani de la moartea poetului Aron Cotruș, Consiliul Județean Alba, împreună cu Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba își propun să-l readucă în atenția publică și să-l omagieze, printr-o serie de manifestări.

Vă invităm așadar alături de noi, pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia, la ora 12.00, pentru a participa la un moment comemorativ, la bustul scriitorului, iar pe parcursul zilei, pe pagina de Facebook a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, veți putea găsi informații interesante despre autorul comemorat.

Aron Cotruș (n. 2 ianuarie 1891, Hașag, Sibiu – d. 1 noiembrie 1961, La Mirada, California) a fost un diplomat și scriitor român. În anul 1903 a devenit elev al Liceului „Sf. Vasile” din Blaj, iar în anul 1907 a publicat mai multe poezii în „Revista politică și literară”, care apărea la Blaj. A fost transferat la Liceul „Andrei Șaguna” din Brașov, apoi, între anii 1911-1913, a urmat cursurile Facultății de Litere din Viena.

Aron Cotruș a debutat în anul 1908 în revista „Luceafărul”, iar primul volum, „Poezii”, i-a apărut în 1911. A urmat volumul de poezii „Sărbătoarea morții” (1915), ce cuprindea versuri inspirate din realitatea violentă a războiului. A mai publicat: „Neguri albe” (1920), „Versuri” (1924), „În robia lor” (1926), „Cuvinte către țăran” (1928), „Mâine” (1928), „Printre oameni în mers” (1933). A făcut parte din redacția ziarelor cu caracter naționalist „Românul” (Arad) și „Gazeta Transilvaniei” (Brașov), dar a avut și colaborări cu reviste de cultură, precum: „Gândirea”, „Vremea”, „Libertatea” (Orăștie), „Iconar” (Cernăuți). A preluat conducerea revistei „Banatul”, care a devenit revistă culturală.

Părăsind conducerea revistei „Banatul”, în viața lui Aron Cotruș a început o nouă etapă, cea de diplomat, cu multe realizări. Astfel, a lucrat ca atașat de presă la Roma, Varșovia, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ca secretar de presă la Madrid și Lisabona. A fost directorul publicației „Frăția de cruce” între anii 1940 și 1941. În anul 1957 s-a stabilit în Statele Unite, la Long Beach, California. Aron Cotruș a decedat pe 1 noiembrie 1961, fiind înmormântat în cimitirul Crucea Sfântă, din Cleveland.

La ceas comemorativ, vă invităm să treceți pragul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, unde vă punem la dispoziție colecția operei sale!


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Tradiţii şi obiceiuri de 1 Mai – Ziua Internaţională a Muncii. Cum a ajuns această zi liberă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Obiceiuri și tradiții de 1 Mai – Ziua Internaţională a Muncii • Semnificația zilei de 1 Mai și scurte repere istorice. În anul 1889, Congresul Internaționalei Socialiste a decretat ziua de 1 mai ca Ziua Internațională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago, ziua fiind comemorată prin manifestații muncitorești. Cu timpul, 1 mai a devenit sărbătoarea muncii în majoritatea țărilor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea