Rămâi conectat

Cultură Educație

1 iunie, data limită de clasificare a spitalelor

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Executivul a decis amânarea cu două luni a intrării în vigoare a Contractului-cadru pentru 2011 – 2012 privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, astfel, noul contract-cadru va intra în vigoare începând cu 1 iunie a.c. Conform ministrului Sănătăţii, Cseke Atilla, principalul motiv de modificare a termenului este legat de procesul de clasificare al spitalelor, deoarece finanţarea acestor unităţi se va face pe baza respectivei clasificări. Trebuie specificat că Ordinul ministrului Sănătăţii privind clasificarea spitalelor este în vigoare, iar metodologia de clasificare a spitalelor se află în dezbatere publică, fiind publicată pe site-ul Ministerului Sănătăţii (M.S.), aceasta urmând să fie publicată în Monitorul Oficial până la 1 aprilie. Ulterior, unităţile sanitare publice intrând într-un proces de clasificare care se va desfăşura într-un termen de maxim 30 de zile. „Fiecare unitate sanitară va trebui să facă o auto-evaluare care să fie verificată de către direcţia de sănătate publică şi trimisă Ministerului Sănătăţii, care va da un ordin de clasificare sau va cere date suplimentare”, a afirmat ministrul Cseke Attila.
Vor exista cinci clase importante de nivel de spitale: lclasa I este clasa de competenţă foarte înaltă care, practic, corespunde profilului unui spital regional de urgenţă. În momentul de faţă la noi în ţară nu există niciun spital care să se încadreze la clasa I de competenţă; lclasa II se referă la un spital cu competenţă înaltă care deserveşte judeţul şi judeţele limitrofe pentru afecţiuni cu grad mare de complexitate; lclasa III – competenţa medie care deserveşte pe raza judeţului şi, prin excepţie, judete limitrofe; lclasa IV – competenţă bazală care deserveşte unitatea administrativ-teritorială limitată pentru afecţiuni cu grad mic de complexitate; lclasa V – competenţă limitată pentru boli cronice sau servicii medicale într-o singură specialitate.
Strategia Naţională Actualizată de Raţionalizare a Spitalelor pe perioada 2011-2012, aprobată de Guvern în care se află menţionată şi această calificare, stabileşte şi elaborarea unui plan naţional privind spitalele şi a unui plan regional şi local privind sistemul spitalicesc, care va decurge în urma clasificării spitalelor. De asemenea, se prevede aici şi informatizarea sistemului şi introducerea cardului de sănătate. Ministrul Sănătăţii a precizat că nu vor exista costuri suplimentare pentru asigurat faţă de acel cost de 2 euro, „nicio declaraţie notarială în plus la eliberarea cardului de sănătate şi nicio altă categorie de cheltuială pentru o eventuală analiză medicală”. O altă măsură cuprinsă în Strategie se referă la elaborarea planului naţional de resurse umane în sistemul serviciilor de sănătate publică la noi în ţară. Strategia naţională de raţionalizare a spitalelor şi a sistemului de sănătate cuprinde şi crearea unui fond naţional de reechilibrare a bugetelor spitalelor, care va avea ca principale criterii clasificarea spitalelor şi principiul „banii urmează pacientul”. De asemenea, se prevede încurajarea, prin mecanisme financiare, a participării asiguratorilor privaţi în sistemul asigurărilor de sănătate, dar şi introducerea pachetului minimal de servicii medicale, cu expertiza Băncii Mondiale.
În ceea ce priveşte procesul de acreditare a spitalelor, ministrul Sănătăţii a declarat că termenul până la care acestea pot depune cereri pentru obţinerea acreditării nu va mai fi prelungit. „Spitalul care nu face cerere de acreditare va pierde dreptul de a i se aloca fonduri publice. Procedura de clasificare are un termen clar şi ferm prevăzut. Mesajul către managerii de spitale şi către autorităţile locale este să ia în serios acel termen. Mai sunt 3 luni de zile şi îi rog să depună acea documentaţie pentru acreditare”, a declarat Atilla Cseke. (L.I.)


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

FOTO| Distincția „Robert Schuman”, la Colegiul Militar din Alba Iulia: Elevii clasei cu cele mai bune rezultate la învățătură, premiați cu diplome și o excursie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Distincția „Robert Schuman”, la Colegiul Militar din Alba Iulia: Elevii clasei cu cele mai bune rezultate la învățătură, premiați cu diplome și o excursie

Clasa a XI-a B este clasa care deține în acest an școlar distincția „Robert Schuman”, distincție care se oferă clasei cu cele mai bune rezultate la învăţătură. Elevii au reușit să obțină la finalul clasei a X-a, anul școlar 2022 – 2023, cea mai mare medie din colegiul militar, 8,94.

Citește și: Ce vacanțe vor mai avea în anul școlar 2023-2024

Performanțele școlare sunt mereu apreciate și recompensate, astfel că în tradiția colegiului, pe lângă diploma de merit oferită și premierea în cadru festiv a clasei, care obține cea mai mare medie generală, se regăsește și excursia recompensă, într-o destinație aleasă de către colectivul de elevi.

Astfel, în perioada 11 – 12 noiembrie, elevii clasei clasei a XI-a B împreună cu doamna dirigintă Anamaria Fuia au petrecut momente frumoase în excursie la Timișoara, ca răsplată pentru eforturile depuse în anul școlar precedent prin obținerea celei mai mari medii din colegiu.

Citește și: FOTO| Săli de clasă moderne pentru cei 240 de elevi ai ciclului gimnazial de la Colegiul „Lucian Blaga” din Sebeș: Finanțare prin PNRR

Vorbind despre rezultatele școlare obținute, șeful clasei, elev caporal Flavius Taflan, mărturisește că totul se datorează colectivului unit, ambiției și efortului stăruitor depus de fiecare elev în parte.

„Noi, clasa a XI-a B, suntem un colectiv unit. Încă din momentul în care am pășit în acest colegiu militar și am intrat în sala de clasă, ne-am dat seama că avem în comun o mulțime de lucruri. În numeroasele dificultăți apărute pe parcurs, atât la nivel de clasă, cât și individuale, ne-am susținut unii pe ceilalți în mod necondiționat, știind că numai împreună vom putea reuși.

Am legat prietenii durabile și am ajuns să ne simțim ca într-o mare familie.

Citește și: FOTO: Elevii Școlii ”Ion Agârbiceanu” din Alba Iulia, vizită la Stația de tratare a apei Sebeșel și Stația de epurare a apelor uzate Alba Iulia

Obținerea celei mai mari medii din colegiu a fost mereu unul dintre obiectivele noastre principale. Indiferent de materia la care excelează, fiecare dintre noi a contribuit la atingerea lui, prin împărtășirea propriilor cunoștințe și deprinderi. Concurența nu a făcut decât să ne motiveze și mai mult, astfel că implicarea noastră a fost una deplină, iar odată obținută această performanță, ne dorim să ne menținem poziția de frunte în clasamentul colegiului și pe viitor.

Rezultatele muncii noastre nu s-au lăsat prea mult așteptate. Weekendul trecut am mers într-o bine-meritată excursie la Timișoara, ca răsplată pentru toate eforturile depuse. O plimbare prin centrul vechi al orașului și apoi prin parcul botanic, câteva ore de relaxare la Aqua Park și o cină într-o ambianță selectă, au fost momentele care ne-au adus bucurie și dorința de a mai organiza astfel de excursii. Amintirile pe care le-am creat cu această ocazie sunt dintre cele mai frumoase”, a spus elev caporal Flavius Taflan.

Excursia recompensă nu vine doar ca o apreciere a efortului depus ci și ca o încurajare de a continua performanțele școlare. Felicitări tuturor pentru reușită și mult succes în continuare!


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare