Rămâi conectat

Ştirea zilei

05-06 august 2023| Avertizări Cod Galben și Cod Portocaliu de caniculă și furtuni, în Alba

Ziarul Unirea

Publicat

în

Avertizări Cod Galben și Cod Portocaliu de caniculă și furtuni, în Alba

Meteorologii au emis în dimineața zilei de sâmbătă avertizări deosebit de importante pentru județul Alba și alte regiuni ale țării.

Un Cod Galben și un Cod Portocaliu au fost anunțate, pentru a face față unui val de căldură și disconfort termic ridicat, dar și riscul de furtuni violente.

Potrivit informațiilor furnizate de specialiști, valul de caniculă se va resimți în următoarele regiuni: Banat, Crișana, Transilvania, Maramureș, Oltenia, Muntenia și sud-estul Moldovei. Aici, temperaturile vor ajunge la cote alarmante, situate în general între 33 și 37 de grade Celsius. Disconfortul termic va fi simțit puternic, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, fapt ce poate pune în pericol sănătatea populației.

Pe de altă parte, în aceleași regiuni, dar și în vestul Transilvaniei și Oltenia, un alt pericol se va manifesta sub forma instabilității atmosferice accentuate. Începând din după-amiaza zilei de sâmbătă până în dimineața zilei de duminică, se așteaptă averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului și chiar fenomene meteorologice mai puternice precum vijelii și grindină. În aceste intervale scurte de timp, cantități de apă importante se vor acumula, estimându-se că vor ajunge între 20 și 25 de litri pe metru pătrat, iar izolat chiar peste 30 și 40 de litri pe metru pătrat.

Pentru județele Arad, Timiș, Hunedoara, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Gorj și zona de munte a județului Vâlcea și Alba, situația va fi mai gravă, fiind emisă o avertizare Cod Portocaliu. Aici, se așteaptă averse torențiale, descărcări electrice și intensificări ale vântului, cu rafale de până la 70 și 80 km/h. În aceste condiții, riscul de vijelii puternice și grindină este foarte ridicat. Cantitățile de apă pot depăși rapid 30 și 50 de litri pe metru pătrat în intervale scurte de timp, iar local se pot înregistra chiar și peste 70 și 80 de litri pe metru pătrat.

Populația din aceste regiuni este avertizată să fie precaută și să ia măsuri de protecție împotriva caniculei și a fenomenelor meteorologice extreme. Autoritățile recomandă evitarea expunerii la soare în orele de vârf, hidratarea adecvată și, în cazul apariției fenomenelor violente, să se ia măsuri de siguranță pentru protejarea vieții și a proprietăților. Monitorizarea atentă a informațiilor meteorologice și a avertizărilor emise de autorități poate fi deosebit de utilă pentru prevenirea riscurilor asociate acestui val de caniculă și furtuni.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO | S-a pierdut Yukanna, cățelușa Golden Retriver de la Salvamont Alba, în zona Galda de Sus. Recompensă pentru informații care duc la găsirea ei

Ziarul Unirea

Publicat

în

S-a pierdut Yukanna, cățelușa Golden Retriver de la Salvamont Alba, în zona Galda de Sus. Recompensă pentru informații care duc la găsirea ei S-a pierdut Yukanna, cățelușa Golden Retriver de la Salvamont Alba, în zona Galda de Sus. Se oferă recompensă pentru informații care duc la găsirea ei. Yukanna este o cățelusă Golden Retriever, iar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea