Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Reîncepe tabăra de realizare a Muzeului Viu din Munții Trascău: 60 de voluntari vor construi la Tecșești locuințe din perioada neolitică

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Demersul de a construi primul Muzeu Viu din România va continua şi în acest an la Tecșești, în comuna Întregalde. În perioada 3 iulie – 27 august 2017 are loc ”tabăra de (re)creație” la care vor participa 60 de voluntari. Timp de două luni se va reproduce un ansamblu de locuințe din perioada neolitică, cu structură de lemn, pereți de lut și acoperiș de stuf.

Căsuţa Vraciului sau Căsuţa Olarului reprezintă doar o parte din aşezămintele care vor fi construite în 2017. Scopul proiectului este de a clădi un muzeu viu al satului, în care vizitatorii să poată experimenta cum trăiau și cum se gospodăreau oamenii din neolitic până în prezent. Publicul va avea acces la o istorie aplicată și va afla informații despre vechile civilizații, cine sunt strămoșii noștri și care sunt legendele transmise până astăzi. Tabăra este împărțită în patru serii a câte două săptămâni. ”Intenția este de a crea un nucleu de voluntari instruiți, care să acumuleze și să facă cunoscute mai departe cunoștințe despre arhitectura ecologică, permacultură, meșteșuguri și obiceiuri din cultura românească”, susțin reprezentanții Asociaţiei pentru Dezvoltare Durabilă GrooveON, inițiatorul proiectului.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Muzeul de la Tecşeşti, un sat izolat din Munţii Apuseni, este unic prin faptul că oferă publicului posibilitatea de a trăi într­-un spaţiu care reconstituie istoria şi tradiţiile româneşti. În anii trecuţi, proiectul a reuşit deja să reconstruiască în proporţie de 70% sectorul neolitic. ”Este vorba despre un proiect de arheologie și arhitectură experimentală pentru a testa idei diferite despre structurile supraterane ale caselor, tipurile de materiale folosite și metodele de construcție, în baza unei comparații cu dovezile arheologice reale. Materialele folosite pentru reproducerea locuințelor neolitice sunt pari de alun și ramuri pentru ziduri, pereți din cob, trestie și rogoz pentru acoperișuri. Pe durata taberei se vor ridica locuințe circulare, rectangulare, un hambar și o construcție octogonală cu rol de atelier”, mai afirmă reprezentanții asociației. Voluntarii vor avea masa și echipamentul de protecție asigurate. De asemenea, fiecare va avea acces liber la festivalul Nedeia organizat la sfârșiul taberei în cinstea încheierii lucrărilor.

Lansat în 2014, proiectul La Origini îşi propune cercetarea şi păstrarea valorilor care conturează istoria si specificul etnografic al ţării prin reconstrucţia, reproducerea şi restaurarea satului Tecşeşti din Munţii Apuseni.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

De ce la Paște NU trebuie să urăm ”sărbători fericite” sau ”Paște fericit”?

Unirea Ziarul

Publicat

în

De ce la Paște NU trebuie să urăm ”sărbători fericite” sau ”Paște fericit”? Un episcop ortodox le-a explicat credincioșilor săi de ce nu se urează „Sărbători fericite!” de Învierea Domnului. Preasfinţitul Ambrozie, episcopul Giurgiului, a vorbit despre „păcatul” pe care-l fac unii credincioși în perioada pascală. „Mulţi dintre dumneavoastră v‑aţi împărtăşit cu trupul şi sângele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea