Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Potrivit unui proiect legislativ, scade procentul de penalizare în cazul celor care vor să se pensioneze mai devreme

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Potrivit unui proiect legislativ, scade procentul de penalizare în cazul celor care vor să se pensioneze mai devreme

Românii care vor să se pensioneze anticipat o pot face fără să mai fie penalizaţi pentru perioada în care ar fi trebuit să muncească. Propunerea legislativă care prevede reducerea procentului de penalizare ce se aplică pensiei anticipate parţiale a primit avizul Comisiei de muncă a Camerei Deputaţilor.

pensionariParlamentarii propun micşorarea penalizărilor lunare pentru cei care cer să se pensioneze anticipat, în funcţie de numărul de ani cu care s-a depăşit stagiul complet de cotizare, după cum urmează: depăşirea stagiului complet de cotizare cu maximum 12 luni – procentul de diminuare să fie de 0,50% pe lună; depăşirea stagiului cu o perioadă cuprinsă între 13 şi 24 de luni – diminuare de 0,45% pe lună; depăşirea stagiului cu o perioadă cuprinsă între 25 şi 36 de luni – diminuare de 0,40% pe lună; depăşirea stagiului cu o perioadă cuprinsă între 37 şi 48 de luni –  diminuare de 0,35% pe lună; depăşirea stagiului cu o perioadă cuprinsă între 49 şi 60 de luni – diminuare  de 0,30% pe lună; depăşirea stagiului cu o perioadă cuprinsă între 61 şi 72 de luni – diminuare de 0,25% pe lună; depăşirea stagiului cu o perioadă cuprinsă între 73 şi 84 de luni – diminuare de 0,20% pe lună; depăşirea stagiului cu o perioadă cuprinsă între 85 şi 96 de luni – diminuare de 0,15% pe lună; depăşirea stagiului cu o perioadă cuprinsă între 97 şi 108 de luni – diminuare de 0,10% pe lună.

Citeşte şi: Calculul pensiei se face cu ajutorul „punctului de pensie” şi a „punctajului” fiecărui contribuabil

Iniţiatorii proiectului propun ca perioadele lucrate în grupa I de muncă şi/sau în condiţii speciale, nevalorificate în vederea diminuării vârstei standard de pensionare, să fie fructificate prin cumularea acestora cu perioadele de activitate în grupa a II-a de muncă/condiţii deosebite, în conformitate cu prevederile Legii 263/2010. Aceasta stabileşte că pensia anticipată parţial se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, celor care au realizat stagiul complet de cotizare şi celor care au depăşit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani.

Cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limita de vârstă care s-ar fi cuvenit, prin aplicarea unei penalităţi de maximum 45% din cuantumul acesteia, respectiv 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, până la îndeplinirea condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă. Fac excepţie de la aplicarea penalizării acele persoane care au depăşit stagiul complet de cotizare cu cel puţin 8 ani.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni Temperaturile pentru luna mai din acest an or să fie mai ridicate decât cele specifice perioadei. Excepție făcând doar săptămâna 6 – 13 mai. Săptămâna 29 aprilie – 6 mai Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea