Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Iohannis contestă trecerea terenului de aproape 7,5 hectare din domeniul statului în proprietatea orașului Teiuș

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Președintele Klaus Iohannis a contestat, miercuri, la Curtea Constituțională legea care permitea trecerea unui teren de aproape 7,5 hectare din domeniul statului în proprietatea orașului Teiuș pe motiv că ar încălca mai multe articole din Constituţie, în special în ceea ce priveşte regimul juridic al proprietăţii publice.

iohannisLegea, adoptată de senatori și deputați, a vizat transmiterea unui teren de aproape 75.000 de metri pătraţi din domeniul public al statului (din administrarea Ministerului Transporturilor), aflat în concesiunea C.F.R S.A., în domeniul public al oraşului Teiuş şi în administrarea Consiliului Local Teiuş.

Legea reglementează trecerea unui teren din domeniul public al statului în domeniul public al unei unităţi administrativ-teritoriale (oraşul Teiuş) în vederea realizării unor investiţii de utilitate publică.

„Bogăţiile de interes public ale subsolului, spaţiul aerian, apele cu potenţial energetic valorificabil, de interes naţional, plajele, marea teritorială, resursele naturale ale zonei economice şi ale platoului continental, precum şi alte bunuri stabilite de legea organică, fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice. (…) Mecanismul legal de trecere a unui bun din proprietatea publică a statului în proprietatea publică a unităţilor administrativ-teritoriale sau invers, trebuie distins, în funcţie de natura bunului care se transmite, între mecanismul trecerii prin declaraţia legii sau mecanismul trecerii prin acte individuale”, se arată în sesizarea de neconstituţionalitate.

Citește și Un teren de aproape 7,5 hectare va trece din domeniul statului în proprietatea oraşului Teiuş – proiect adoptat de deputați

Preşedintele arată că, din analiza conţinutului normativ a legii transmise la promulgare, precum şi a  expunerii de motive ataşate propunerii legislative rezultă că terenul transmis nu este susceptibil de a face obiectul exclusiv al proprietăţii publice, soluţia propusă – cea legislativă – fiind o „derogare”, scrie News.ro.

Citește și Potor e cu ochii pe Simedru: Marele apărător al teiușenilor a stat cu mânuța în buzunar. Nu a mai votat proiectul

Iohannis susţine că o astfel de măsură poate fi luată doar printr-o Hotărâre a Guvernului.

Preşedintele mai spune şi că legea stabileşte prevederi „cu caracter individual”, ceea ce nu este permis, potrivit Constituţiei.

„Legea transmisă la promulgare are caracter individual, întrucât reglementează exclusiv cu privire la un singur bun, privit ut singuli, şi nu cu privire la o categorie de bunuri identificate în mod generic. Aşa cum rezultă atât din titlu, cât şi din conţinutul său normativ, legea transmisă la promulgare vizează un caz particular, absenţa caracterului de generalitate al reglementării făcând-o incompatibilă cu legea ca act juridic al Parlamentului”, se arată în cerere.

Inițiatorul legii, care a fost adoptată la mijlocul lunii februarie, a fost deputatul PSD de Alba Ioan Dîrzu. Printre semnatari s-au aflat deputatul PSD Călin Potor,  deputatul PNL Dan Simedru, deputatul neafiliat Clement Negruț şi alţi 18 aleşi din Camera Deputaţilor

Potrivit deputatului PSD Ioan Dîrzu, cu ani în urmă, locuinţele construite din fondurile statului – locuinţele de serviciu ale ceferiştilor, au fost cumpărate de FLIPS Alba. Casele nu au fost înscrise în Cartea Funciară, iar oamenii din zonă nu pot să încheie acte juridice – de vânzare, întreţinere, donaţie etc., nu pot să obţină autorizaţii de construire din cauză că nu au acte de proprietate asupra terenului. (D.S.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Delegație a Băncii Mondiale în vizită de lucru la Sebeș: Care a fost scopul întălnirii cu primarul Dorin Nistor

Bogdan Ilea

Publicat

în

Delegație a Băncii Mondiale în vizită de lucru la Sebeș: Care a fost scopul întălnirii cu primarul Dorin Nistor Timp de două zile, o delegație a Băncii Mondiale a fost în vizită de lucru la Sebeș, pentru a discuta cu primarul Dorin Nistor despre realizarea unei investiții teritoriale integrate în zona Sebeș-Vințu de Jos. În […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea