FOTO, VIDEO. Peste 100 de minerale din opt țări și insule expuse la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia
Peste 100 de minerale din România, Tasmania, Madagascar, Tunisia, Maroc, Slovacia, Brazilia și Mexic ce aparțin mai multor colecționari din Alba, Hunedoara și Cluj sunt expuse în perioada 23 – 28 martie la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.
Paisprezece colecționari din Alba, Hunedoara și Cluj, care au adunat minerale de-a lungul unei vieți întregi sau cariere profesionale, și-au ”golit” vitrinele pentru a realiza expoziția ”Minerale. În lumină” cu un profil mai puțin întâlnit, chiar inedit prin raritate, susține inginerul geolog Elena Stoia, organizatorul expoziției.
”Expoziția s-a realizat din dorința de a valorifica mineralele și de a împărtăși aceste frumuseți cu publicul larg. Sunt expuse mai multe categorii mari de minerale, între care elemente native, oxizi, hidroxizi, halogenuri, silicați, carbonați sau sulfuri polimetalice”, a spus joi, la vernisarea expoziției, Elena Stoia
La vernisarea expoziției au participat peste 50 de persoane, între care foarte mulți elevi care au venit de la școli alături de profesori.
Mineralele expuse sunt o expresie a irepetabilității, unicității de formă, tip, varietate, culoare, strălucire și frumusețe pe care le poate oferi natura în condiții specifice de presiune, temperatură, timp, loc sau componență chimică.
Mineralele din România provin din bazinele Baia Mare, Călimani, Hunedoara, Almașu Mare, Roșia Montană și Roșia Poieni. Totodată sunt expuse și minerale din Tasmania, Madagascar, Tunisia, Maroc, Slovacia, Brazilia și Mexic pe care cei 14 colecționari le-au adunat de-a lungul vieții.
”La Roșia Montană erau cuarțuri de o frumusețe rară și toate culorile posibile. Cu timpul s-au pierdut valori formidabile”, a spus, la vernisarea expoziției, Aurel Sântimbrean, unul dintre colecționari.
Expoziția va fi deschisă până în 28 martie, iar vizitatorii pot beneficia de tururi ghidate cu tematică adaptată vârstei lor.
[nggallery id=3623]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Marți, 26 noiembrie 2024: „Laboratorul de C′ArteTeatru”, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba: „Importanța expresivității corporale”, tema întâlnirii
Marți, 26 noiembrie 2024: „Laboratorul de C′ArteTeatru”, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba: „Importanța expresivității corporale”, tema întâlnirii Marți, 26 noiembrie 2024, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba va avea loc o nouă întâlnire a Laboratorului de C`ArteTeatru, coordonat de actrița Cătălina Mihăilă, lector universitar doctor la Universitatea de Arte din Târgu-Mureș, și bibliotecara Liudmila […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan