Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO, VIDEO. Peste 100 de minerale din opt țări și insule expuse la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia

Dragoş Suciu

Publicat

în

Peste 100 de minerale din România, Tasmania, Madagascar, Tunisia, Maroc, Slovacia, Brazilia și Mexic ce aparțin mai multor colecționari din Alba, Hunedoara și Cluj sunt expuse în perioada 23 – 28 martie la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.

Paisprezece colecționari din Alba, Hunedoara și Cluj, care au adunat minerale de-a lungul unei vieți întregi sau cariere profesionale, și-au ”golit” vitrinele pentru a realiza expoziția ”Minerale. În lumină” cu un profil mai puțin întâlnit, chiar inedit prin raritate, susține inginerul geolog Elena Stoia, organizatorul expoziției.

Expoziția s-a realizat din dorința de a valorifica mineralele și de a împărtăși aceste frumuseți cu publicul larg. Sunt expuse mai multe categorii mari de minerale, între care elemente native, oxizi, hidroxizi, halogenuri, silicați, carbonați sau sulfuri polimetalice”, a spus joi, la vernisarea expoziției, Elena Stoia

La vernisarea expoziției au participat peste 50 de persoane, între care foarte mulți elevi care au venit de la școli alături de profesori.

Mineralele expuse sunt o expresie a irepetabilității, unicității de formă, tip, varietate, culoare, strălucire și frumusețe pe care le poate oferi natura în condiții specifice de presiune, temperatură, timp, loc sau componență chimică.

Mineralele din România provin din bazinele Baia Mare, Călimani, Hunedoara, Almașu Mare, Roșia Montană și Roșia Poieni. Totodată sunt expuse și minerale din Tasmania, Madagascar, Tunisia, Maroc, Slovacia, Brazilia și Mexic pe care cei 14 colecționari le-au adunat de-a lungul vieții. 

”La Roșia Montană erau cuarțuri de o frumusețe rară și toate culorile posibile. Cu timpul s-au pierdut valori formidabile”, a spus, la vernisarea expoziției, Aurel Sântimbrean, unul dintre colecționari.  

Expoziția va fi deschisă până în 28 martie, iar vizitatorii pot beneficia de tururi ghidate cu tematică adaptată vârstei lor. 

[nggallery id=3623]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

INCENDIU la o locuință din Roșia Montană: Au intervenit pompierii din Abrud

Bogdan Ilea

Publicat

în

INCENDIU la o locuință din Roșia Montană: Au intervenit pompierii din Abrud Un incendiu a izbucnit într-o locuință din localitatea Roșia Montană: Intervin pompierii cu trei autospeciale. Detașamentul de pompieri Abrud intervine cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o autopscară pentru localizarea și stingerea unui incendiu în localitatea Roșia Montană. Secția […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea