Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Dan Simedru/ Declarație politică: ”Domnule Dacian Cioloș, Guvernul pe care îl conduceți face prea puțin pentru popularizarea votului prin corespondență!”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Domnule președinte de ședință,

Stimați colegi,

La alegerile parlamentare din această toamnă românii din diaspora își vor putea exercita dreptul de vot prin intermediul votului prin corespondență.

Dan SimedruFaptul că românii din afara granițelor au această posibilítate, cadrul legal fiind stabilit prin Legea adoptată de Parlament anul trecut, lege pentru care PNL a purtat adevărate bătălii politice în Comisia de Cod electoral cu PSD-ul care bloca constant această lege, reprezintă o oportunitate imensă care nu trebuie ratată.

Guvernului Cioloș îi revine acum responsabilitatea implementării legii, iar actorii principali sunt Ministerul Afacerilor Externe și Autoritatea Electorală Permanentă.

Mai sunt aproximativ două luni până la încheierea procedurii de înscriere în Registrul Electoral a celor care optează pentru votul prin corespondență iar numărul românilor care si-au manifestat intenția de a apela la acest tip de vot este redus raportat la totalul cetățenilor români din diaspora. Astfel, până pe data de 21 iunie existau 1.007 solicitări de vot prin corespondență și 334 de solicitări de înființare de secții de votare în apropierea domiciliului/reședinței.

Semnalele pe care le-am primit de la mai mulți români stabiliți în afara granițelor vizează lipsa unei comunicări adecvate din partea autorităților statului în legătură cu promovarea procedurilor ce trebuie urmate pentru a beneficia de acest drept.

Consider că instituțiile statului nu pot asista pasiv la acest fenomen și singura lor grijă să fie efectuarea de informări periodice in legătură cu numărul românilor din afara granițelor care s-au înscris pentru votul prin corespondență.

Este o abordare complet greșită și care riscă să creeze din nou haos și un val de nemulțumire din partea românilor cu drept de vot atât din diaspora, cât și din partea familiilor din țară care le sunt aproape și îi susțin.

Imaginea românilor stând la cozi interminabile la ambasadele si reprezentanțele consulare pentru a vota se poate repeta. Dacă Guvernul nu acționează rapid și nu demarează o campanie susținută de informare în rândul diasporei prin intermediul căreia să fie diseminate informațiile necesare astfel încât cetățenii români să poată decide în cunoștință de cauză asupra modalităților de vot pe care le au la dispoziție, la toamnă vom avea din nou un blocaj pe votul in diaspora.

Domnule prim-ministru Dacian Cioloș, Guvernul pe care îl conduceți face prea puțin la nivel de comunicare pentru organizarea acestui scrutin. Când există o multitudine de posibilități de a face publicitate acestui tip de scrutin constat o amorțeală inexplicabilă din partea autorităților care ar fi trebuit să se preocupe intens de acest aspect.

Ați fost creditat cu multă încredere de către președintele României Klaus Iohannis care a beneficiat de o mare susținere din partea românilor din afara granițelor la votul din 2014.

Ați primit votul de investitură in Parlament din partea liberalilor, organizarea ireproșabilă a votului prin corespondență fiind cap de listă între solicitările pe care vi le-am adresat.

Ce faceți cu tot acest bagaj imens de încredere? Ne aflăm intr-o etapă în care Guvernul trebuie să tureze motoarele și să ia măsuri concrete de popularizare a acestui tip de vot în rândul cetățenilor români din afara granițelor. Faceti acest lucru acum, domnule Cioloș pentru a nu regreta mai târziu!

Nu este o amenințare este un apel la acțiune pe care îl fac de la tribuna Parlamentului. Românii din străinătate sunt interesați de realitatea națională, iar prin prezența numeroasă la scrutinul prezidențial au dovedit că doresc să se implice în deciziile care ne privesc pe toți.

Statul român are obligația să-și facă datoria și să organizeze exemplar acest scrutin electoral pentru că este primul test pe care îl dă în aplicarea Legii care reglementează acest nou tip de vot.

Domnule Prim-ministru, achitați-vă onorabil de această responsabilitate și rezolvați imediat problema!

Vă mulţumesc,

Dan Coriolan Simedru, deputat PNL de Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO „Transapuseana”, șoseaua spectaculoasă din sudul Munților Apuseni, tot mai aproape de finalizare: Primul lot a fost recepționat

Ziarul Unirea

Publicat

în

„Transapuseana”, șoseaua spectaculoasă din sudul Munților Apuseni, tot mai aproape de finalizare: Primul lot a fost recepționat Vineri, 26 aprilie 2024, a avut loc recepția lucrărilor pe lotul 1 al Transapusenei care totalizează nu mai puțin de 43 de kilometri. Un drum de poveste, emblematic pentru județul Alba și pentru România. Citește și: FOTO Cum […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea