Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Cum îşi pot completa contribuabilii stagiul de cotizare la pensii

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cum se poate completa stagiul de cotizare la pensii

Potrivit legislației în vigoare, există posibilitatea realizării/completării stagiului de cotizare, prin încheierea unui contract de asigurare socială cu Casa Județeană de Pensii Alba. Cota de contribuție este de 26,3% din venitul asigurat, care nu poate fi mai mic de 35% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea pensionarebugetului asigurărilor sociale de stat, dar nu mai mare de 5 ori câștigul salarial mediu brut. Pentru anul 2016, câștigul mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de 2.681 lei.

Venitul minim asigurat este de 35% din 2.681 lei, adică 938 lei, contribuția minimă datorată fiind de 247 de lei. Contractul de asigurare socială se încheie la CJP Alba și cuprinde:  datele de identificare ale asiguratorului și ale persoanei asigurate, adresa asiguratului, condițiile de asigurare (venit asigurat, cota de contribuție, cuantumul contribuției de asigurări sociale, contul în care se plătește contribuția de asigurări sociale, termenul de achitare), obligațiile asiguratorului și ale asiguratului, precum și clauzele contractuale.

Citește și: În ce condiţii pot obţine vârstnicii pensia pentru limită de vârstă în acest an

Termenul de plată a contribuției de asigurări sociale este lunar, dar nu mai târziu de ultima zi lucrătoare a lunii pentru care se face plata. Contribuția se poate plăti și anticipat, pe o perioadă de cel mult 12 luni, calculate de la data la care se face plata. În aceste situații, stagiul de cotizare este corespunzător timpului efectiv parcurs în interiorul perioadei pentru care s-a efectuat plata. Contractul de asigurare socială intră în vigoare la data înregistrării acestuia la CJP Alba și produce efecte numai pentru viitor, deci plata retroactivă nu este posibilă. Stagiul de cotizare se certifică asiguraților din oficiu, o dată la 2 ani, de CNPP. Acest stagiu se certifică și la cererea asiguraților, contra cost. Tariful serviciului respectiv este de 15 lei. Vârstele standard de pensionare și stagiul minim de cotizare sunt stabilite prin lege, în funcție de sexul, luna și anul nașterii persoanei.

Citește și: Cum se acordă pensia pentru limită de vârstă

Stagiul de cotizare reprezintă perioada de timp pentru care s-au datorat contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii, precum și cea pentru care asigurații cu declarație individuală de asigurare sau contract de asigurare socială au datorat și plătit contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii. Realizarea sau depășirea stagiului complet de cotizare conferă dreptul la reducerea vârstei standard de pensionare: în situația persoanelor care au desfășurat activitate în fosta grupă I de muncă și/sau condiții deosebite/ speciale de muncă; în cazul solicitării pensiei anticipate/anticipate parțiale. Până la data de 1 aprilie 2001, dovada realizării stagiului de cotizare se face cu carnetul de muncă, iar după această dată ea rezultă din declarațiile nominale de asigurare depuse de angajator.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Minivacanță de Paște 2024: Șase zile libere pentru români. Ce a anunțat Ministerul Muncii

Bogdan Ilea

Publicat

în

Minivacanță de Paște 2024: Șase zile libere pentru români. Ce a anunțat Ministerul Muncii Ministerul Muncii a oficializat că mini-vacanța de Paște va fi de 6 zile pentru români și în acest an. Această decizie a fost luată pentru a crea o „punte” între 1 mai și sărbătorile pascale. Citește și: Mesaje de Paste fericit […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea