Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

CAS Alba: Peste 266.000 de persoane și-au primit cardul de sănătate – obligatoriu de la 1 septembrie 2015

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cardul național de sănătate devine, de la 1 septembrie 2015, unicul instrument de decontare și validare a serviciilor medicale în sistemul public de sănătate pentru asigurații cu vârsta de peste 18 ani, în județul Alba fiind tipărite 268.626 de carduri, a spus, marți, Cristina Galoș, purtătorul de cuvânt al CAS Alba. 

Un număr de 266.629 de asigurați și-au primit cardul, la CAS Alba au rămas un număr foarte redus de carduri: ale persoanelor decedate, ale persoanelor care l-au refuzat din motive religioase sau de conștiință și ale persoanelor neînscrise la medicul de familie a spus Silvia Puie, director general al CAS Alba care a mulțumit medicilor de familie, furnizorilor de servicii medicale, directorilor de spitale și celor cu care a colaborat pentru distribuirea cardului.

CAS Alba01

Asigurații care nu au intrat încă în posesia cardului pot să verifice  daca  li s-a emis acest document prin accesarea  serviciului pus la dispoziție de CNAS la adresa http://www.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html  sau se pot adresa caselor de asigurări de sănătate în evidenţa cărora se află pentru verificare şi, după caz, pentru eliberarea cardului de sănătate.

La nivelul CAS Alba se pot adresa la nr. de telefon: 0258/834339 sau la e-mail: [email protected] sau se pot prezenta personal la ghişeele relaţii cu publicul de la CAS Alba.

Numărul de carduri tipărite pentru judeţul Alba a fost de 268.626 carduri.

Din totalul de 268.626 carduri:

  • distribuite prin poştă: 253.603 carduri
  • returnate la CAS Alba: 15.023 carduri

Din cele 15.023 carduri returnate la CAS Alba:

  • au fost distribuite asiguraţilor prin medicii de familie: 12.905 carduri
  • au fost predate la ghişeu: 121 carduri
  • la sediul CAS Alba se află un număr de 1.997 carduri din care:
    • 358 aparţin persoanelor decedate
    • 142 persoane care au refuzat cardul
    • 497 persoane neînscrise la medicul de familie

Asigurații cărora până la aceasta data nu li s-a emis cardul de sănătate  pot beneficia de servicii medicale fără prezentarea acestuia.

Acestei categorii li se eliberează adeverinţă de asigurat care este valabila 3 luni.

Asigurații care au pierdut sau deteriorat cardul de sănătate  vor solicita eliberarea unui card duplicat  la casele de asigurări, unde vor depune o cerere si vor plati contravaloarea noului card si a cheltuielilor de distribuire prin servicii poștale, în valoare de 15,5 lei. Până  la primirea noului card de sanatate, asiguratii vor avea acces la servicii medicale in baza unei adeverințe de inlocuire a cardului de sănătate ce li se va înmâna in momentul in care vor depune cererea pentru emiterea cardului duplicat.

Până în prezent la CAS Alba s-au adresat 1.460 persoane care au solicitat card duplicat.

Până în prezent pentru un număr de 1.097 persoane au sosit cardurile duplicat care vor fi distribuite prin poştă.

Asigurații care, din motive personale sau religioase, refuza utilizarea cardului de sănătate, vor depune o cerere in scris la casa de asigurari in care vor menționa motivele refuzului si vor restitui cardul de sanatate, in cazul in care l-au primit.  Accesul la servicii medicale se va realiza pentru aceşti asigurati in baza unei adeverințe de înlocuire a cardului de sanatate cu termen de valabilitate 3 luni. Adeverinţa nu trebuie sa rămână la furnizorul de servcii medicale, ea va fi prezentată ori de cate ori asiguratul solicită un serviciu.

Mai există o categorie de asiguraţi care au carduri considerate cu defecte respectiv au prezentat “eroare” la introducerea în cititor. Această categorie de asiguraţi predă cardul la CAS Alba, li se tipăreşte un card duplicat fără achitarea nici unei taxe şi până la sosirea noului card li se eliberează adeverinţă de asigurat.

Pentru asigurații care împlinesc vârsta de 18 ani si/sau dobândesc calitatea de asigurat se generează automat din sistem comanda de tiparire si distribuire a cardului de sanatate. Nu este necesara solicitarea in scris a  asiguratului pentru eliberarea cardului. Aceaştia vor primi cardul national de sanatate prin servicii postale, la domiciliul inscris in cartea de identitate.

In data de 24.08.2015 s-au primit un număr de 7.625 carduri care au fost predate Poştei în vederea distribuirii acestora în cel mai scurt timp.

Important: cardul a devenit obligatoriu din data de 1 mai 2015. Pana la 1 septembrie a fost o perioada de acomodare cu sistemul cardului.

Numărul serviciilor validate cu cardul de sănătate a depășit înca din luna mai numărul serviciilor acordate in vechiul sistem de validare.

Acordam asistenta continua furnizorilor si asiguraților pentru orice problema întâmpinata la utilizarea cardului.

Procesul de tiparire si distribuire a cardurilor de sănatate este continuu.  Acesta este motivul pentru care întotdeauna vor exista la casele judetene carduri ale asiguratilor cărora nu le-au putut fi înmânate prin servicii poștale.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă Dragoș Crișan (candidat pentru Primăria Aiud): Vreau să fac echipă cu aiudenii pentru o adevărată administrație de nota 10!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Dragoș Crișan (candidat pentru Primăria Aiud): Vreau să fac echipă cu aiudenii pentru o adevărată administrație de nota 10! Aiudul merită mai mult! Știu că fiecare aiudean crede asta și așteaptă schimbarea reală a municipiului și a localităților aparținătoare. Acesta este motivul pentru care am decis să candidez pentru funcția de primar al municipiului Aiud […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea