Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

ANCCSR va sărbători miercuri, la Alba Iulia, 20 de ani de la înființare. Eugen Luha: Reprezentăm singurele așezăminte culturale supuse impozitului pe clădiri și teren

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Asociația Națională a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România (ANCCSR) va sărbători, miercuri, la Alba Iulia, împlinirea a 20 de ani de la înființare. La eveniment sunt invitați să participe toți directorii celor 51 de instituții de cultură din țară.

intalnire ANCCSR02Întrebat care sunt problemele Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România, directorul general al ANCCSR, Eugen Luha, a spus că nu înțelege de ce acestea sunt singurele așezăminte culturale supuse impozitelor pe clădiri și teren. ”Este o impozitare excesivă, spun eu, pentru că, uite, Casa de Cultură Municipală nu plătește impozit pe clădiri. Nu este o problemă că nu plătesc ei, dar de ce trebuie să plătim noi, pentru că, și noi, avem ca obiect de activitate tot cultura. Nouă ne-ar fi de folos un parteneriat. Nu neapărat cu Guvernul României sau cu Ministerul Culturii. Noi am promovat parteneriate cu Consilii locale sau municipale”, a afirmat Eugen Luha, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliștii.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

intalnire ANCCSR03Claudiu Marean, directorul Casei de Cultură din Alba Iulia, a precizat că orice acțiune importantă, culturală din Alba Iulia se întâmplă în această locație. El a mai punctat că un cămin cultural din ”X” comună face nunți, botezuri, părăstase și nu plătește impozit.

Eugen Luha a afirmat, răspunzând altei întrebări, că s-a gândit să obțină finanțare europeană pentru Casele de Cultură din România, dar îi lipsește calitatea de proprietar. ”Dacă tu vrei fonduri, trebuie să fii proprietar. Nimeni nu e proprietar, în România, pe patrimoniul sindical, ci doar administrator”, a mai afirmat Eugen Luha.

Astfel, Casele de Cultură trebuie să se autofinanțeze din închirierea sălilor de evenimente și din închirierea spațiilor, pentru activități comerciale.

Eugen Luha a spus că, din cele 51 de obiective din țară, există probleme financiare la 4-5 instituții.

La Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia sunt 9 angajați. Directorul Claudiu Marean a apreciat că instituția pe care o conduce arată bine, exceptând treptele din față. El a arătat că suntem ”la mijlocul clasamentului”, la nivel național, din punct de vedere al înfățișării. Marean a precizat că o renovare nu se poate realiza din surse proprii. ”La o estimare primară discutăm de vreo 500.000 de lei pentru o reparație capitală. Reușim să o ținem deschisă, reușim să plătim 9 salarii, până când, nu știu”, a precizat Claudiu Marean.

intalnire ANCCSR01La întâlnirea de marți au mai participat Cristea Ioan – secretar general, Gheorghe Ungureanu – directorul Casei de Cultură din Constanța și Valentin Rău – directorul Casei de Cultură din Botoșani.

Cu ocazia împlinirii celor 20 de ani, ANCCSR vă invită, în 3 iunie, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, de la ora 10.00, la vernisajul expoziției ”ANCCSR în cifre și imagini” și, de la ora 18.00, la un spectacol folcloric cu participarea soliștilor Nicolae Furdui Iancu, Mariana Deac, Dinu Iancu Sălăjanu.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Lista candidaților pentru funcția de președinte a Consiliului Județean Alba, la alegerile locale din 9 iunie 2024

Ziarul Unirea

Publicat

în

Lista candidaților pentru funcția de președinte a Consiliului Județean Alba, la alegerile locale din 9 iunie 2024 Pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Alba, la alegerile locale din 9 iunie 2024, și-au depus candidatura 7 candidați. Până la data publicării acestui articol, doar 5 au fost validați. Candidaților Nicola Adrian de la Partidul Național […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea