Alba Iulia ar putea deveni primul oraș inteligent din România, până în 2018. Ministrul Comunicațiilor: Este foarte bine administrat
Alba Iulia ar putea deveni primul oraș inteligent (Smart City) din România, ca urmare a derulării unui proiect-pilot ce ar urma să se finalizeze până în anul 2018, a anunțat, miercuri, 18 mai, ministrul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, Marius Bostan.
„Toate lucrurile pe care le-am făcut sunt publicate pe site. Dacă nu este clar, întrebați-ne! În ceea ce privește conceptul de smart city, am început un proces în minister de construire a unui concept de colectare a bunelor practici și deschiderea unor canale de comunicare, astfel încât să facem un gen de ‘guidelines’, cât mai bine structurate, legat și cu cadrul legal. În același timp, aș vrea să lansez azi, aici, o provocare: să construim primul oraș inteligent din România până în 2018. Acest oraș să fie Alba Iulia. De ce Alba Iulia? În afara faptului că vorbim despre 100 de ani de la Unire, aș vrea să vă spun că Alba Iulia este singurul oraș din România care au avut o strategie pe termen lung de dezvoltare și s-a și ținut de ea. Este un oraș care a fost declarat de mai multe instituții internaționale un oraș bine administrat, a început să facă pași importanți’, a declarat ministrul Comunicațiilor, citat de Agerpres. Declarația a fost făcută în cadrul celei de-a XX-a ediții a expo-conferinței Ziua Comunicațiilor 2016.
Potrivit oficialului, este important ca întreaga industrie telecom din România să participe la acest program-pilot, care este preconizat să demareze în luna septembrie a acestui an.
‘Un concept de oraș inteligent construit cu experți din mediul privat. În septembrie, haideți să lansăm acest proiect, în care toată industria să participe la acest centenar. De altfel, pot să vă spun că actori din telecom și-au asumat să facă acest program-pilot al unui oraș mic din România, până în 2018’, a explicat Bostan.
Termenul de Smart City este utilizat pentru a desemna orașele care apelează intensiv la tehnologiile noi ‘tip Smart’ dedicate îmbunătățirii serviciilor publice, creșterii nivelului de confort al cetățenilor din localitățile urbane și rurale, eficientizării consumurilor de resurse și reducerii cheltuielilor pe termen mediu și lung.
Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) lansează, miercuri, în dezbatere publică, în cadrul expo-conferinței Ziua Comunicațiilor 2016, Proiectul de strategie de reglementare a comunicațiilor electronice din România, pe termen mediu.
Ziua Internațională a Telecomunicațiilor și a Societății Informaționale se sărbătorește în fiecare an, pe data de 17 mai, iar tema din 2016 este ”Impactul social al antreprenoriatului în domeniul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (ITC)”.
Din noiembrie 2006, în urma Conferinței ITU din Antalya, Turcia, a fost adoptată rezoluția 68, care hotărăște ca cele două zile să fie marcate simultan, anual, la 17 mai.
De altfel, anul 2006 a fost și cel în care pe piața telecom din România au avut loc schimbări importante: brandul Vodafone înlocuiește Connex, Orange lansează serviciul 3G, Romtelecom aduce în eter televiziunea digitală Dolce, RCS&RDS și Telemobil primesc licențele 3G, UPC preia Focus Sat, iar ANRC se transformă în ANRCTI, care ulterior a fuzionat cu IGTI.
ITU este organism specializat al ONU, cu sediul la Geneva, în cadrul căreia guvernele și sectorul privat realizează coordonarea la nivel global a serviciilor de rețele de telecomunicații. Uniunea este împărțită în trei sectoare: Standardizarea în Telecomunicații (ITU-T), Radiocomunicații (ITU-R) și Dezvoltarea Telecomunicațiilor (ITU-D).
România este membră a ITU din anul 1866 și în prezent este membră a Consiliului pentru al patrulea mandat consecutiv, făcând parte din regiunea Central — Estică a Europei, regiune cu un total de 20 membri, reprezentată în Consiliu prin cinci membri, în acest mandat, alături de Rusia, Bulgaria, Ucraina, Cehia.
sursa:Agerpres
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Florin Roman, președinte al Comisiei de Administrație Publică a Camerei Deputatilor și vicelider al grupului PNL în Comisia de Muncă, în noul Parlament
Florin Roman, președinte al Comisiei de Administrație Publică a Camerei Deputatilor și vicelider al grupului PNL în Comisia de Muncă, în noul Parlament Florin Roman va ocupa în perioada următoare funcția de președinte a Comisiei de Administrație Publică a Camerei Deputatilor și vicelider al grupului PNL în Comisia de Muncă. Citește și: Cum şi-au împărţit […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun