Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

4 februarie – Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului 

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului se marchează la 4 februarie, inițiativa având drept scop sporirea gradului de informare a opiniei publice în legătură cu problematica oncologică, scrie Agerpres.

Din 2015, Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este marcată și în România.

Boala este provocată de creșterea necontrolată și multiplicarea celulelor canceroase, care poate afecta orice parte a corpului. Extinderea poate afecta și zonele apropiate tumorii, dar pot apărea metastaze și în zone îndepărtate. Multe forme de cancer pot fi prevenite prin evitarea factorilor de risc. O mare parte a formelor de cancer poate fi tratată chirurgical, prin radioterapie, chimioterapie, dacă boala este depistată în fază incipientă.

Cancerul este una dintre principalele cauze de deces în întreaga lume, afectând anual femei și bărbați, tineri și vârstnici. Cancerul la plămân, stomac, colon, ficat, sân, col uterin sunt cele mai frecvente cazuri care duc la mortalitate, provocând aproximativ 13% din totalul deceselor pe plan mondial. Aproximativ 30% dintre cazurile de deces din cauza cancerului au drept cauză un indice crescut al masei corporale/obezitate, lipsa din alimentație a fructelor și legumelor, consumul de alcool și tutun.

Fumatul este cauza a 22% dintre decesele provocate de cancer și a 71% dintre decesele provocate de cancer pulmonar. Aproximativ 70% dintre cazurile noi de cancer apar în țările slab dezvolatate sau în curs de dezvoltare. Numărul deceselor din cauza cancerului la nivel mondial este în continuă creștere, estimându-se o cifră de 13,1 milioane decese în 2030, potrivit site-ului www.un.org.

Consumul de tutun și alcool, o dietă nesănătoasă, lipsa activității fizice, sunt principalii factori de risc. Alți factori sunt infecțiile cronice în urma hepatitei de tip B, de tip C și unele cazuri de infecții cu Papilloma Virus (HPV). Cancerul de col uterin este o cauză importantă de deces la femei în țările în curs de dezvoltare.

Conform statisticilor, incidența mortalității la diferite tipuri de cancer este următoarea: la sân — 36%, de colon — 54%, col uterin — 44%, plămâni — 88%, ovarian — 55%, pancreas — 89%, stomac — 84%, creier — 92%, ficat — 82%, rinichi — 43%, tiroidă — 16%, piele — 30%, alte tipuri — 58%, potrivit Agerpres. (V.N.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni Temperaturile pentru luna mai din acest an or să fie mai ridicate decât cele specifice perioadei. Excepție făcând doar săptămâna 6 – 13 mai. Săptămâna 29 aprilie – 6 mai Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea