Rămâi conectat

Ştirea zilei

Zilele Cetăţii Alba Iulia – un regal medieval

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Zilele Cetăţii Alba Iulia, cea de cincea ediţie, au debutat oficial astăzi la ora 17.30 cu parada personajelor istorice şi a invitaţilor din celelalte cetăţi medievale din România, cu precădere din Transilvania. Evenimentul pe care vă invit să-l trăiţi  mai degrabă decât să-l citiţi, deschide sezonul turistic 2012 la Alba Iulia. Este, de asemenea, şi debutul sezonului cultural dacă este să ne gândim la evenimentele culturale cu greutate pe care Primăria municipiului Alba Iulia, dar şi Consiliul Judeţean Alba le-au pregătit. Astfel în perioada imediat următoare va avea loc Sărbătoarea Muzici, o manifestare în premieră, Nopţile Albe ale Muzeului Naţional al Unirii, Festivalul de Jazz, Zilele municipiului Alba Iulia, iar mai îndepărtate festivalul de film, Festivalul Dilema Veche, Festivalul de Teatru… şi enumerarea ar putea continua.

Revenind la Zilele  Cetăţi,i să spunem că parada care a deschis oficial evenimentul s-a desfăşurat pe pietonalul Mihai Viteazul de curând deschis circulaţiei după amplele lucrări de reabilitare care se desfăşoară încă în interiorul Cetăţii Alba Carolina. Mulţime de oameni conduşi de Garda Cetăţii Alba Iulia, membri ordinelor cavalereşti care însufleţesc în aceste zile Latura de Nord a Cetăţii Alba Carolina s-au deplasat pentru a ajunge la locul în care sunt instalate taberele cavalerilor, scena , dar şi tradiţionalele terase în aer liber unde se servesc mici, bere dulciuri… Delicatesa zilei de astăzi, gustată gratuit de toţi cei care s-au aflat în zona Laturii de Nord a fost un viţel la proţap din care, primele porţii au fost servite chiar de primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava. „Mă bucur să văd că atâta lume a venit astăzi aici pentru a vedea frumuseţea cetăţii nostre, pentru a se distra pentru că este totuşi minivacanţa de 1 Mai. Tocmai de aceea ne-am gândit să păstrăm şi pentru zilele de 30 aprilie şi 1 Mai terasele cu mici şi bere. Cavalerii, dacă vor, pot rămâne şi ei cu noi pentru o prelungire a acestei prime părţi a Zilelor Cetăţii. Profit de ocazie să reamintesc tuturor că sâmbăta viitoare, în 5 mai avem partea a doua, cu mai puţini cavaleri, dar cu la fel de multă distracţie. Atunci va fi momentul în care vom deschide oficial Traseul Porţilor acum în varianta sa completă prin introducerea în circuitul turistic a Porţii V şi Porţii VI”, ne-a declarat Mircea Hava.

Acum pe scena de pe Latura de Nord a Cetăţii, din Piaţa Toboşarului, au început concertele, primii au fost Cimpoierii din Transilvania , iar în teberele cavalerilor se prezintă o serie de scenete medievale. Puţin mai târziu vor urca pe scenă „Corvinia” – rock medieval şi „Ad-Hoc” muzică medievală. Ziua se va încheia cu un spectacol de acrobaţie cu efecte pirotehnice susţinut de Crispus. Aşa că, dacă citiţi acum aceste rânduri mai aveţi timp să ajungeţi la locul distracţiei.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie Elisa Jeler, elevă în clasa a VI-a B, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, a participat recent la etapa județeană a Olimpiadei de religie, cultul baptist, unde a obținut locul I, reușind să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea