Zile libere 2020: Câte zile libere vor avea angajații anul viitor
În anul 2020, angajații din România vor beneficia de 15 zile libere acordate prin lege, dintre care 11 pică în timpul săptămânii.
Dacă în anul 2019, din cele 15 zile, zece au picat în timpul săptămânii, anul 2020 aduce 11 zile libere pentru angajații care lucrează cu normă întreagă, de luni până vineri. Restul de patru zile vor aparține weekend-urilor.
Conform Codului muncii, Vinerea Mare de dinaintea Paștelui rămâne cea mai recentă modificare privind zilele declarate nelucrătoare.
Iată calendarul zilelor libere în anul 2020
- 1 ianuarie și 2 ianuarie (prima și a doua zi de Anul Nou) – miercuri și joi;
- 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române) – vineri;
- 17 aprilie (Vinerea Mare) – vineri;
- 19 aprilie și 20 aprilie (prima și a doua zi de Paște) – duminică și luni;
- 1 mai (Ziua Muncii) – vineri;
- 1 iunie (Ziua Copilului) – luni;
- 7 iunie și 8 iunie (prima și a doua zi de Rusalii) – duminică și luni;
- 15 august (Adormirea Maicii Domnului) – sâmbătă;
- 30 noiembrie (Sfântul Andrei) – luni;
- 1 decembrie (Ziua Națională a României) – marți;
- 25 decembrie și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun) – vineri și sâmbătă.
Salariații care aparțin altor religii decât cele creștine beneficiază de alte două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale.
Totuși, există anumite categorii de angajați a căror muncă nu poate fi întreruptă în zilele declarate nelucrătoare, aceștia urmând a fi compensați prin zile libere în perioada imediat următoare. Este vorba despre cei care lucrează în unități sanitare sau de alimentație publică, dar și de cei a căror activitate nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificul activității.
Conform Codului muncii, angajații care nu pot beneficia de liberele legale trebuie să primească compensații în zile libere acordate în următoarele 30 de zile de către angajator. Dacă nu se acordă zile libere, angajații beneficiază de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
Angajatorii care nu acordă liberele legale sau nu-i recompensează pe cei care lucrează în zilele declarate libere riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 lei.
Sursa: avocatnet.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Dispariția unui mare campion: Mihai Leu a pierdut lupta cu o boală crâncenă Ziua de marți, 1 iulie 2025, s-a încheiat cu o veste extrem de tristă. Marele sportiv MIhai Leu a pierdut lupta cu o boală crâncenă. „Cu profundă durere, anunțăm trecerea în neființă a lui Mihai, în această seară. Un adevărat campion, atât […]
Campanie de rechemare în service a aproape 100.000 de autovehicule, derulată de RAR, pentru probleme tehnice
Campanie de rechemare în service a aproape 100.000 de autovehicule, derulată de RAR, pentru probleme tehnice Registrul Auto Român derulează o campanie de rechemare în service a 26 de mărci de autovehicule fabricate în perioada 1998-2019, care au probleme tehnice. Oficialii RAR atrag atenția că aceste probleme tehnice vor avea un impact major asupra sistemelor […]
Lista prețurilor care cresc de la 1 iulie. Energia, RCA, carburanți și rovinieta vor fi mai scumpe începând de AZI, 1 iulie 2025
Lista prețurilor care cresc de la 1 iulie. Energia, RCA, carburanți și rovinieta vor fi mai scumpe începând de AZI, 1 iulie 2025 Prima zi a lunii iulie vine cu o serie de creșteri de prețuri care vor fi resimțite direct în bugetele familiilor. Odată cu încheierea mai multor măsuri de plafonare aplicate de stat, […]