Cotidianul Unirea din județul Alba este vândut zilnic în peste 20.375 de exemplare, o cifră ce o plasează pe locul I în topul ziarelor locale și care depășește media vânzărilor ziarelor naționale Evenimentul Zilei, Puterea, sau Curierul National.
“Presa locală ia fața celei centrale”. Așa începe o analiză a presei tipărite și online din România, publicată astăzi pe portalul dailybusiness.ro, o publicație de știri și analize cu experiență în mediul online si in presa economică.
În top 5 – presa locală, realizat in functie de media totalului de vanzari pe 2012 se afla: Unirea (20.375 ziare/zi), Jurnalul Aradean (17.442), Gazeta de Sud (15.289), Tribuna (12.714), potrivit declaratiilor de difuzare publicate de Biroul Roman de Audit al Tirajelor, pentru perioada ianuarie-iunie 2012.
Topul cotidienelor centrale, generaliste din categoria quality, cu cele mai mari vanzari, pe perioada mai sus mentionata, este: Romania Libera (31.257), Adevarul (23.202), Jurnalul National (19.371), Evenimentul Zilei (16.130), Puterea (3.195), Curierul National (3.125)
O altă concluzie este faptul că ziarele locale au avut in perioada de criză scăderi ale tirajelor mult mai mici in comparatie cu cele nationale.
Astfel, dacă din 2008 și până acum ziarul Unirea îregistra o scadere a vanzarilor de 7,2%, Jurnalul Aradean, o scadere de 18,6%, Tribuna, de 21%, in timp ce Evenimentul Zilei, ziar distribuit la nivel national, a avut o scadere in ultimii 4 ani de 69%, Jurnalul National de 70%, iar liderul in tiraje, Romania Libera a avut o scadere de 42%.
Romania Libera ramane totusi cotidianul cu cele mai mari vanzari, inregistrand in acest an o medie de peste 31.200 de exemplare vandute in fiecare zi.
Dacă în cazul cotidienelor centrale, probabil cea mai importanta cauza a scaderilor a fost cresterea puternica inregistrata de online, in ceea ce priveste presa locala, online-ul nu este principala amenintare, spun directorii ziarelor Unirea si Tribuna.
“Problemele mari nu vin din cresterea site-urilor, care sunt intr-adevar o concurenta serioasa, ci din cauza Postei”, afirma Ciul Gheorghe, director general al ziarului
“Problemele mari nu vin din cresterea site-urilor, care sunt intr-adevar o concurenta serioasa, ci din cauza Postei. Sunt foarte multe comune unde nu mai exista postasi. Localitati in care aveam sute de abonamente au ramas fara postasi, iar asta ne afecteaza foarte mult”, sustine Ciul Gheorge, directorul general al ziarului Unirea. El este de parere ca in ciuda faptului ca principalele surse de informare sunt televiziunea si Internetul inca mai sunt sate unde ziarul ramane unica sursa de informatie. Cele mai recente rapoarte ii dau dreptate, avand in vedere ca in prezent aproximativ 47% dintre români nu au folosit niciodata Internetul.
“Daca Posta nu isi modernizeaza serviciile, asta insemnand o mai buna acoperire si ziarul sa ajunga la abonati la prima ora nu seara, scaderile vor continua”, a mai declarat directorul ziarului Unirea pentru dailybusiness.ro
Ziarul „Unirea” este singurul cotidian din judeţul Alba auditat BRAT, care se vinde în toate localităţile judeţului, ca şi în alte judeţe, prin abonamente şi la vânzare liberă cu bucata.
13 Comentarii
Cand o sa ajungeti so voi sa aveti zilnic traficul pe internet pe care il au cele doua cotidiane centrale mai sus amintite atunci o sa fiti tari. Viitorul presei este online si nu pe print. Cat credeti ca o sa mai puteti subventiona print-ul ? Sper sa realizati din timp ca investitia in print este o prostie. Bafta !
De acord.
Pentru ca sunteti un ziar de calitate, veti creste atat pe net cat si in vanzari de cotidian tiparit. Felicitari!!!
un judet sarac in care ziarul are dubla intrebuintare ambalaj pentru papa si pentru caca
Romania Libera se impune prin abonamente fortate, altfel nu prea vad cine ar mai citi acel ziar. Mai are si o pozitie vadita pedelista, asa ca nu prea are cititori constanti. Ai Unirii sunt aceeasi, de zeci de ani. Constanti si fideli.
Sigur Cotidianul Unirea este un ziar echidistant. Pana acum a fost echidistant cu PDL-ul, vom vedea echidistanta dupa 9 decembrie.
ESTE INTERESANT DE STUDIAT „FENOMENUL UNIREA”, DACA SUNT REALE CIFRELE, AVAND IN VEDERE CALITATEA ZIARULUI SI PARTIZANATUL PE CARE IL FACE ORI DE CATE ORI SE SCHIMBA PUTEREA !
Daca de exemplu este vorba si de o „intelegere” cu postasii sa faca oamenilor , mai ales la tara, abonamente numai la ” oficiosul local” ?
pai noi la Unirea pupam toate kururile care dau banu, in rest nu ne intereseaza nimik. echidistanditi , fara politica care da mai mult il ridicam in slavi, nu suntem partinitori doar Euro guverneaza la noi 🙂
Bai, anonim infect, ziarul Unirea se autofinanteaza. Asta inseamna independenta in presa, adica nu pompeaza nimeni bani in el pentru a avea o anumita „linie politica„ si nici nu a primit, fara licitatie, tot panotajul din Alba Iulia, asa cum au primit altii. De fapt, nici macar un amarat de chiosc de ziare nu am reusit sa luam in Alba Iulia.
E normal sa apara publicitate in ziar, mai ales politica, lucrul asta se intampla in toata lumea civilizata, numai ca poate tu inca nu te-ai dat jos din copac.
E o performanta extraordinara. Din ce am vazut pe internet (paginademedia.ro), daca am face un top 5 national ar fi asa: 1.Click (130.000); 2.Libertatea(93.000);3.Romania Libera (30.000); 4.Gazeta Sporturilor (30.000); 5.UNIREA (20.000). Pe internet, din ce am vazut, Ziarul Unirea ar fi pe locul 40, la categoria mass-media/stiri. Sunt rezultate foarte bune pentru o institutie de presa dintr-un judet mic (ca numar de locuitori). Cat despre acei ecologisti care critica ziarul, ce sa zic, oamenii aia urasc oamenii, singura lor fericire e cand altul e in necaz. Sunt oameni bolnavi.
CEL MAI INFECT ZIAR DIN TARA, EU IL FOLOSESC CU PLACERE LA STERS GEAMURI
Ai dreptate
Ai grija! Exista riscul sa-ti zgari geamul.
Comentariile sunt oprite