Rămâi conectat

Curier Județean

Zi şi noapte pe frontul culesului în Podgoria Jidvei

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Peste 1.200 de culegători strâng roadele toamnei ziua, iar noaptea, pe răcoare, recoltează din plin cele cinci combine ultraperformante

La Jidvei, în cea mai mare şi celebră podgorie a Transilvaniei, se desfăşoară din plin recoltatul strugurilor de pe cele peste 2000 de hectare de vie, aproape în totalitate plantaţii noi, tinere, viguroase, din cele mai alese şi nobile soiuri. Este cea mai mare şi cea mai importantă companie care antrenează practic întreaga populaţie de pe Târnave, care are în SC Jidvei SRL cel mai puternic angajator, un adevărat pilon al dezvoltării economice din zonă.

La vremea culesului, participă în aceste zile peste 1.200 de localnici, antrenaţi la recoltatul manual. Se lucrează zi lumină, cu toate forţele, în toate fermele în care strugurii au ajuns la maturitate. Dar recoltatul se desfăşoară şi noaptea, când intră în „brazdă” cele cinci combine de strâns struguri, de mare productivitate. Recoltatul pe timp de noapte a fost impus de vremea extrem de călduroasă din această vară fierbinte şi asta e soluţia pentru a păstra calitatea strugurilor, a aromelor în special, dar şi a zaharurilor acumulate.

Producţia este foarte bună, anul acesta a ţinut cu noi, viticultorii, a plouat la timp, soarele a fost şi el mai aproape de noi, astfel că natura ne-a ajutat să putem efectua la timp toate tratamentele şi lucrările. Dar anul acesta, calitatea strugurilor este cu totul şi cu totul remarcabilă”, ne-a declarat directorul tehnic al companiei Jidvei, domnul ing. Marin Cucură.

După ce sunt culeşi, strugurii ajung la Complexul de vinificaţie, unde sunt luaţi în primire de tehnologii şi chimiştii dr. Ioan Buia, directorul complexului, marele maestru al oenologiei de pe Târnave. Totul se analizează, fiecare soi pur are reguli de vinificaţie bine stabilite, astfel ca parametrii de zahăr şi arome să fie respectaţi cu stricteţe. Dacă strugurii sunt de calitate, iar tehnologiile de fabricaţie sunt şi ele la cele mai înalte standarde, se creează toate premisele pentru ca şi vinurile să fie de top, adică cele mai nobile şi mai rafinate, mai bune şi mai căutate pe piaţa europeană şi chiar mondială.

Vinurile de Jidvei –
premiate în Japonia

De fapt, o confirmare a prestigiului de care se bucură vinurile de Jidvei a venit în aceste zile din îndepărtata Japonie. Aici a avut loc Concursul Mondial de vinuri „Japan Wine Challenge”.

La acest concurs, compania Jidvei a trimis şapte vinuri, cinci dintre ele fiind medaliate. Astfel, au fost premiate vinurile Riesling Târnave Castle 2011, Owners’ Choice Maria Fetească Alba 2012, Sauvignon Blanc Nec Plus Ultra 2012, Roze Nec Plus Ultra 2012 şi Romantine Extra Brut. Este o nouă confirmare a calităţii vinurilor de la Jidvei care s-au impus prin originalitatea şi savoarea lor, marile investiţii făcute de către patronii Liviu şi Claudiu Necşulescu în modernizarea plantaţiilor, cramelor şi tehnologiilor de fabricaţie, cât şi pregătirea oamenilor şi valorificarea experienţei şi a tradiţiilor locale dovedindu-şi acum din plin eficienţa. Este, în acelaşi timp, o răsplată a măiestriei la care au ajuns oenologii de aici, conduşi de dr. Ioan Buia, marele şi neobositul maestru al vinurilor de pe Târnave.

Aşadar, la Jidvei, pe Târnave, anul viticol 2013 are toate atuurile pentru a se impune ca un an vinos de excepţie, atât prin cantitate dar mai ales prin calitatea strugurilor şi a vinurilor care au în recolta acestui an struguri foarte bogaţi în arome şi zahăr, bine şi frumos copţi sub soarele Jidveiului şi în climatul excepţional de favorabil de pe Târnave.

Gheorghe CIUL


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Alba Iulia capitala patrimoniului românesc pentru două zile: Ce spune primarul Pleșa despre participarea la Conferința Rohaereditas

Bogdan Ilea

Publicat

în

Alba Iulia capitala patrimoniului românesc pentru două zile: Ce spune primarul Pleșa despre participarea la Conferința Rohaereditas Timp de două zile, Alba Iulia urmează să fie capitala patrimoniului românesc. Ministerul Culturii organizează Conferinta Rohaereditas la care participă și primăria Alba Iulia. „Alba Iulia este, pentru două zile, capitala patrimoniului românesc, aici desfășurându-se Conferința ROHAEREDITAS, organizată […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea