Rămâi conectat

Curier Județean

Weekend negru în Alba. Doi oameni au ars de vii din cauza incendiilor de vegetaţie

Publicat

în

O femeie din satul Totoi, comuna Sântimbru şi un bărbat din satul Limba, comuna Ciugud au murit sâmbătă, 17 martie, în incendiile de vegetaţie uscată scăpate de sub control, ce au cuprins în acest weekend judeţul nostru. O tragedie similară a fost evitată în ultimul moment în comuna Vinţu de Jos, unde un bărbat a reuşit să scape doar cu arsuri la mâini, în lupta cu flăcările scăpate de sub control.

Potrivit IPJ Alba, prima tragedie a avut loc în jurul orei 14.15, când vecinii au anunţat Ambulanţa şi Poliţia când au observat că victima, o femeie în vârstă de aproximativ 80 de ani, care nu se putea deplasa decât cu ajutorul unor cârje, a fost cuprinsă de flăcări încercând să aprindă resturile de vegetaţie din grădina locuinţei sale. Totul s-a întâmplat cu o aşa repeziciune iar puterea focului a fost atât de mare, încât nimeni nu a mai putut face nimic pentru femeie. Ambulanţa care a ajuns la faţa locului a constatat decesul vârstnicei care era complet carbonizată.

Cel de-al doilea accident mortal din cauza arderilor de vegetaţie s-a produs în satul Limba, în locul cunoscut drept deasupra viilor. M.I. în vârstă de 68 de ani, a fost găsit carbonizat în jurul orei 21.00. Acesta a decedat încercând să stingă incendiul ce cuprinsese vegetaţia uscată.

Electrica Furnizare Discount

*La Sebeş, un bărbat era să dea foc casei vecinului după ce a aprins resturi vegetale în propria curte

Acesta este acum cercetat penal pentru comiterea infracţiunii de distrugere din cuplă prin incendiere faţă de vecinul său, D.D.O., de 36 de ani. Ca un bun gospodar, în timp ce făcea curăţenie în curtea locuinţei sale, bărbatul a dat foc resturilor vegetale,  flăcări care s-au propagat si s-au extins la gardul locuinţei învecinate, afectând arbuştii ornamentali. Pentru localizarea şi stingerea incendiului au intervenit  pompierii din cadrul I.G.S.U Alba – Subunitatea G I nr. 3 Sebeş împreună cu poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Sebeş.

În acest weekend, pompierii din Alba au intervenit la zeci de incendii de vegetaţie. O parte dintre acestea pe lângă victimele omeneşti au produs şi mai multe pagube materiale cum este şi cazul unui incendiu la o şură în localitatea Cisteiu de Mureş, unde fără intervenţia Pompierilor Gărzii Sebeş, focul s-ar fi putut propaga şi la alte construcţii.

Vorbim de aproape 200 de ha de vegetaţie uscată, păşune şi litieră de pădure care au ars doar în acest weekend. Toate acestea se întâmplă în condiţiile care Comitetul Judeţean pentru situaţii de Urgenţă, Poliţia, Garda de Mediu şi APIA au anunţat, şi prin intermediul cotidianului Unirea, că îi va amenda drastic pe cei care mai incendiază necontrolat vegetaţia uscată, iar pe de altă parte APIA nu va mai acorda subvenţiile pe suprafaţă celor care folosesc această metodă pentru curăţirea terenurilor.

Publicitate

Curier Județean

Primăria Daia Română cumpără un buldoexcavator cu accesorii pentru efectuarea lucrărilor de întreținere în comună: Licitația, lansată în SEAP

Publicat

în

Primăria Daia Română cumpără un buldoexcavator cu accesorii pentru efectuarea lucrărilor de întreținere în comună: Licitația, lansată în SEAP

Primăria comunei Daia Română a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru achiziția unui buldoexcavator cu accesorii. Valoarea totală estimată a contractului este de 415.700 lei, fără TVA.

Prin achiziția unui buldoexcavator cu accesorii pentru UAT Comună Daia Română, județul Albă se dorește întreținerea drumurilor agricole și stazilor, curățarea resturilor vegetale și întreținerea comunei la costuri mai reduse.

Achiziția cuprinde furnizarea unui buldoexcavator și accesorii (Cupă excavator 610 mm, Tocător de resturi vegetale cu lățime de lucru de minim 1200 mm și diametru de tocare de minim 50 mm, Cupa excavator 300 mm).

Electrica Furnizare Discount

Principalele beneficii generate de achiziția de buldoexcavator și accesorii

-Reducerea costurilor de întreținere a localității
-îmbunătățirea standardului de viață a locuitorilor comunei Daia Română.

Caracteristici tehnice și de performanță minime obligatorii pentru utilajul ce face obiectul achiziției:

 • Putere motor: minim 95 CP – maxim 100 CP
 • Greutate operaționala de minim 8.2 Tone
 • Transmisie tip POWER SHUTTLE cu patru trepte de viteză, înainte / înapoi
 • Cilindru de direcție plasat în față punții pentru mai multă protecție
 • Punte spate din construcție cu trei camere separate de ulei( diferențial și frână, și transmisii finale)
 • Diferențial blocabil 100% – montat pe manetă încărcător
 • Pompă hidraulică cu pistoane axiale și debit variabil
 • Presiunea sistemului hidraulic – minim 250 Bar
 • Debitul hidraulic necesar – minim 160 litri/minut
 • Cupa multifuncționala cu dinți, capacitate minim lm3 , lățime minim 2400mm
 • Paralel lift mecanic rezultat din geometria brațelor (la ridicare, cupa să rămână în aceeași poziție în raport cu solul, fără nici o intervenție din partea operatorului)
 • Sistem de revenire la poziția de săpare, și menținerea poziției cupei pe cursa de ridicare/coborâre
 • Radiatoare rabatabile pentru o curățare ușoara și rapidă
 • Elemente de protecție din cauciuc a radiatorului în partea frontală a utilajului.
 • Braț de excavare curbat, cu ranforsări, și profil îngust pentru vizibilitatea optimă
 • Balansier extensibil, adâncime de săpare minim 5700 mm
 • Forța de excavare cupa – minim 63.4 kN
 • Linie hidraulică auxiliară pentru picon
 • Unghi de rotire a cupei de excavare minim 200 grade

Anul de fabricație al utilajului trebuie să fie minim 2021.

Accesorii:

Cupa excavare minim 300 mm – maxim 350 mm
Cupa excavare minim 610 mm – maxim 700mm
Tocător de resturi vegetale cu lățime de lucru de minim 1200 mm și diametru de tocare de minim 50 mm

Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Proiect pilot destinat străzilor neasfaltate pentru impermeabilizarea carosabilului. Trei străzi asfaltate în câteva zile

Publicat

în

La Sebeș a început un proiect pilot destinat străzilor neasfaltate, prin care se așterne o îmbrăcăminte bituminoasă ușoară pentru impermeabilizarea carosabilului, scopul principal fiind reducerea prafului și a pulberilor. Primele străzi pe care s-a intervenit sunt Florilor, Cânepiști și Sălane, urmând ca lista să fie completată în anul 2022 cu alte 14 străzi.

Lucrările se desfășoară într-un timp relativ scurt, iar soluția este eficientă având în vedere că Sebeșul numără aproximativ 100 de străzi nemodernizate. Structura rutieră realizată este formată din stabilizarea pietruirii existente cu un liant hidraulic pe o grosime de 20 cm și aplicarea unui tratament bituminos dublu de suprafață cu emulsie.

Evacuarea apelor pluviale de pe partea carosabilă se va efectua prin profilul transversal cu pantă unică de 2,5%.

Electrica Furnizare Discount

Bugetul pentru impermeabilizarea celor trei străzi cu strat asfaltic a fost de 520.000 lei (tva inclus), lungimea totală a străzilor însumând 1,3 km.

Primarul Dorin Nistor menționează că vor fi evaluate beneficiile acestui proiect, urmând ca în anul 2022 să se realizeze intervenții similare pe străzile: Arțarului, Secașului, Dorin Pavel (prelungire), Decebal (ramificație), Fagului, Paul Tomița – din Sebeș, str. 24 Ianuarie, Sânzâienelor, Oituz, Piața Săsească, Avântului – din Petrești și străzile Râului, Arini, Dumbrava – din Lancrăm.

Citește mai mult

Curier Județean

RADARE de WEEKEND în județul Alba: Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră, în perioada 27 – 29 noiembrie 2021

Publicat

în

RADARE de WEEKEND în județul Alba: Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră, în perioada 27 – 29 noiembrie 2021

Inspectoratul de Poliție Județean Alba a comunicat amplasarea radarelor pe drumurile din județ, în perioada 20 – 22 noiembrie 2021. Conducătorii auto sunt sfătuiți să circule cu atenție și în limitele vitezei legale, dacă este neaparat nevoie să o facă, dacă nu, sunt rugați să respecte restricțiile de circulație impuse de autorități.

Amplasarea radarelor în perioada 27- 29.11.2021

Electrica Furnizare Discount

Drumul Naţional 1- Alba Iulia – Sântimbru –– Oiejdea – Galda de Jos – Teiuş – Aiud – Inoc – limită cu judeţul Cluj

Drumul Naţional 1- Sebeş – Cut – Cunţa – limită judeţul Sibiu

Drumul Naţional 7 Săliştea –– Șibot – limită cu judeţul Hunedoara

Drumul Naţional 67C – Sebeş –Petreşti – Săsciori

Drumul Naţional 74 – Ighiu – Zlatna – Feneş – Abrud –– Bucium Cerbu

Drumul Naţional 75 – Câmpeni – Gârda – Arieşeni

Drumul Naţional 75 – Baia de Arieş – Lupşa

Alba Iulia – Bulevardul Încoronării – Bulevardului Ferdinand I – strada Clujului, strada Regiment V Vânători, Strada Calea Moţilor

Municipiul Sebeş – strada Lucian Blaga, strada Traian

Cugir – strada Victoriei

Ocna Mureş – Războieni – Noşlac

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare