Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Vrei să scapi de caniculă făcând baie în piscină, râu, lac sau mare? Urmează SFATURILE medicilor și poți să te bucuri de apă în siguranţă

Publicat

în

În această perioadă majoritatea oamenilor își doresc cel mai mult să scape de caniculă iar cea mai bună metodă, mai ales dacă e weekend sau vacanță, e înotul în  piscină, râu, lac sau mare. Totodată, cresc posibilităţile accidentărilor şi leziunilor.

Astfel, este important să vă luaţi măsuri minime de precauţie pentru a vă distra în condiţii de siguranţă. Orice om ar trebui să fie încurajat să fie activ, dar totodată trebuie să încerce să rămână sănătos pentru a se bucura pe deplin de beneficiile activităţilor în aer liber.

Siguranţa în apă

Pentru mulţi oameni, vara nu ar fi vară, fără înot şi sporturile care implică apă. Aceste activităţi se pot solda cu tragedii dacă nu vă luaţi măsuri de siguranţă. În fiecare an, zeci de mii de oameni se îneacă în întreaga lume şi cele mai multe dintre decese, ar fi putut să fie prevenite.

Electrica Furnizare Discount

Printre sfaturile pe care trebuie să le respectaţi atunci când doriţi să înotaţi în propria piscina sau în alta se numără:

– Nu înotaţi singuri în piscină
– Nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi în zona piscinei, chiar dacă nu se afla în apă
– Asiguraţi-vă că piscina este împrejmuită în mod adecvat şi are o poartă care se blochează automat, pentru a preveni intrarea copiilor în apă, atunci când nu este prezent niciun adult în preajmă
– Asiguraţi-vă că echipamentul de urgenţă este uşor de utilizat
– Postaţi în apropierea piscinei, vizibil, numerele de telefon pentru asistenţă medicală de urgenţă şi normele de siguranţă şi igiena care trebuie respectate la piscină
– Marcaţi clar zonele cu apă adâncă şi cele cu apă mai mică, ale piscinei
– Nu împingeţi şi nici nu alergaţi pe lângă piscină
– Asiguraţi-vă că sistemul de filtrare şi tratare chimică a apei din piscină sunt adecvate
– Nu este indicat că dumneavoastră sau alţi oameni să aduceţi sticle, pahare sau alte obiecte ascuţite în zona piscinei

Pentru a vă afla în siguranţă atunci când înotaţi în râuri şi lacuri trebuie să:

– Nu înotaţi în zonele în care nu este permis înotul
– Îndepărtaţi resturile din ape, cum ar fi sticle, cutii de conserve, din zonele de înot
– Nu înotaţi în zone abrupte
– Puneţi semne de avertizare în zonele periculoase în care oamenii nu ar trebui să înoate
– Interesaţi-vă legat de calitatea chimică şi nivelul de igienă al apei în care doriţi să înotaţi
– Asiguraţi-vă că plăcile pentru scufundări, cheiurile şi structurile similare sunt bine construite şi stabile
– Postaţi instrucţiuni de urgenţă, numere de telefon pentru cazuri de urgenţă, precum şi normele de respectat în zona de înot

Printre regulile pe care ar trebui să le urmaţi când înotaţi şi faceţi scufundări se numără:

– Învăţaţi să înotaţi şi să faceţi scufundări atât de bine, încât să puteţi supravieţui în apă, în caz de urgenţă
– Nu înotaţi în zonele nesupravegheate
– Nu înotaţi şi nu faceţi scufundări singuri, dar nici în locuri în care în apă se afla mai ales oameni care nu ştiu să înoate. Prezenţa lor ar putea părea liniştitoare, dar aceştia ar putea oferi prea puţin ajutor în caz de urgenţă
– Încercaţi să vă cunoaşteţi limitele şi să nu va supraestimaţi capacităţile. Abilitatea dumneavoastră de a înota poate fi afectată de oboseală sau supraîncălzire.
– Nu înotaţi şi nici nu faceţi scufundări atunci când aţi băut băuturi alcoolice. Alcoolul este principala cauză a multor accidente, întrucât acesta afectează atât coordonarea, cât şi capacitatea de a judeca.
– Staţi departe de apă în timpul furtunilor şi descărcărilor electrice
– Nu vă scufundaţi în apele pe care nu le cunoaşteţi. Un prejudiciu la nivelul gâtului poate duce la paralizie.
– Înotaţi la distanţe sigure de trambuline şi platforme.
– Încercaţi să evitaţi ventilarea excesivă în timpul înotului subacvatic. Hiperventilaţia poate provoca atât confuzie mentală, dar şi pierderi de memorie.

Sursa: sfatulmedicului.ro

Publicitate

Opinii - Comentarii

21 septembrie – Ziua Națională a Contabilului Român, o profesie a tactului și echilibrului

Publicat

în

21 septembrie – Ziua Națională a Contabilului Român, o profesie a tactului și echilibrului

Ziua de 21 septembrie este sărbătorită în fiecare an de către toți profesioniștii contabili din România, fiind cunoscută drept “Ziua Națională a Contabilului Român”.

Conferinţa Naţională a CECCAR din data de 2 septembrie 2004, a stabilit că ziua de 21 septembrie (a fiecărui an) să fie declarată „Ziua naţională a contabilului român”.

De ce s-a ales ziua de 21 septembrie pentru celebrarea profesiei contabile?

Electrica Furnizare Discount

Potrivit informațiilor publicate de Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR), pentru marcarea zilei contabilului român a fost aleasă ziua de 21 septembrie pentru că aceasta sugerează echilibru, în această zi fiind echinocțiul, când ziua este egală cu noaptea.

“Profesia contabilă este privită ca cea care gestionează, calculează și păstrează echilibrul între „cât trebuie” și  „de unde luăm”. Cu alte cuvinte, este o profesiune ce presupune mult tact și echilibru”, au explicat reprezentanții CECCAR.

Mai mult, 21 septembrie este și începutul zodiei Balanței, balanța având și ea o semnificație importantă pentru contabili. Mai exact, CECCAR precizează că simbolul profesiei contabile este conțul, instrument care se reprezintă de cele mai multe ori sub forma unui T sau a unei balanțe.

“Nu mai punem la socoteală faptul că există chiar și un alt instrument de lucru cu denumirea de Balanță”, au adăugat reprezentanții CECCAR.

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

21 septembrie – Ziua Internațională a Păcii. ”Modelarea Păcii Împreună”, tema anului 2020

Publicat

în

La data de 21 septembrie este aniversată anual, la nivel internaţional, Ziua internaţională a păcii. A fost instituită în 1981, în unanimitate, prin Rezoluţia 36/67 a Adunării Generale a Naţiunilor Unite, reprezentând oportunitatea comună la nivel internaţional pentru angajament în slujba păcii indiferent de orice diferenduri şi, totodată, contribuţia pentru edificarea unei culturi a păcii.

Instituirea acestei zile vizează comemorarea şi consolidarea idealurilor păcii în interiorul şi între toate naţiunile şi în rândul oamenilor.

”În fiecare an, la 21 septembrie, Organizaţia Naţiunilor Unite cere fiecăruia, oriunde, să respecte timp de 24 de ore non-violenţa şi încetarea focului. (…) Acestea nu sunt vremuri obişnuite, iar răspunsul nostru nu poate să fie o rutină. Pandemia nu este doar o chestiune de sănătate, ci are efecte directe şi îngrijorătoare asupra dezvoltării, păcii şi securităţii. Apelul nostru de încetare a focului rezonează în multe locuri şi cu diferite grupuri”, potrivit secretarului general al ONU, Antonio Guterres, notează https://internationaldayofpeace.org.

Electrica Furnizare Discount

Ziua internaţională a păcii a fost marcată, pentru prima dată, în septembrie 1982. Adoptarea Rezoluţiei 55/282 a ONU, la 7 septembrie 2001, a stabilit marcarea acestei zile, începând cu 2002, la data de 21 septembrie.

În context, pentru marcarea acestei zile, la 17 septembrie 2020, a fost organizat un eveniment virtual între tineri din întreaga lume şi Mesagerii Păcii ai Naţiunilor Unite asupra necesităţii modelării crizei generate de pandemia de coronavirus într-o oportunitate pentru pace, conform www.un.org.

O Zi mondială a păcii se sărbătoreşte şi la 1 ianuarie, aceasta fiind instituită, în 1968, de Papa Paul al VI-lea, care a dorit ca aceasta să se celebreze în fiecare an în prima zi a anului calendaristic.

Sursa: agerpres.ro

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

20 septembrie 1974: Este inaugurat Transfăgărășanul, „metroul munților”. Peste 50.000 de civili și militari s-au luptat cu natura, timp de patru ani

Publicat

în

20 septembrie 1974: Este inaugurat Transfăgărășanul, „metroul munților”. Peste 50.000 de civili și militari s-au luptat cu natura, timp de patru ani

Între 1970 și 1974, mii militari și civili s-au luptat cu natura pentru construirea a ceea ce a devenit șoseaua circulabilă, aflată la cea mai înaltă altitudine din România, 2.042 m, inaugurată oficial pe 20 septembrie 1974.

În 1968, după invadarea Cehosolovaciei, Nicolae Ceaușescu și-a dorit realizarea unui drum strategic, care să lege Muntenia de Ardeal. Astfel, specialiștii au fost trimiși să studieze la fața locului posibilitatea construirii unei căi de acces care să taie Munții Mehedinți și pe cei ai Cernei, astfel încât, în cazul unui atac, armata să aibă mai multe variante de a ajunge în Transilvania. După câteva luni, în 1969, planurile s-au schimbat și a apărut ideea unui drum peste Munții Făgăraș, un drum național cu două benzi.

Pe 10 martie 1970, soldatul Gheorghe Epure a deschis, cu escavatorul, drumul pentru punctul de plecare al Transfăgărășanului.

Electrica Furnizare Discount

Acesta a fost momentul în care a început o lungă și anevoioasă confruntare între om și natură. Peste 50.000 de civili și militari, târnăcoape, răngi, lopeți, materiale explozive, frânghii, centuri de siguranță și buldozere au luat cu asalt muntele, potrivit tvr.ro.

Pentru realizarea lui au fost săpați 41.000 metri cubi de piatră și au fost folosite 6000 t de dinamită, 3.500 t ciment, 90 t oțel beton, 4.100 m de țeavă, 24.000 de ancore, 130 t plase sudate.

Tunelul Capra – Bâlea Lac este cel mai lung tunel rutier din România (887 m) cu o singură bandă de 6 m lățime și un trotuar de 1 m lățime, este iluminat electric și ventilat natural. Galeria are o înălțime de 4,40 m.

Este cu atât mai special, cu cât, în cei patru ani cât a durat realizarea lui, mulți civili li militari au murit sub bolovani, sub maluri de pământ surpate, în prăpăstii sau sub poduri prăbușite.

Un astfel de eveniment nefericit a avut loc pe 8 iulie 1970, când, sub podul de peste pârâul Alunișului, au murit caporalul Cornel Florea Munteanu, sergentul Damian Dimitrie Laza, Gheorghe Elena Ursu, soldat Vasile Pavel Negrea, soldat Ilie Sanda, fruntaș Nicolae Alexandru Turtuba, fruntaș Simion Cut. În urma unei ploi torențiale, natura dezlănțuită a luat cu ea cele șapte vieți.

Pe 2 august 1971, soldatul Vasile Condor ajungea cu buldozetul la Lacul Bâlea – primul buldozerist care a lucrat la cota 2.000.

Poveștile despre sacrificii, lacrimi și pierderi de vieți omenești sunt strânse în multe cărți, una dintre ele scrisă chiar de un localnic din Arefu, Dodica Dobrin – „Legende din satul soarelui – Locuitorii din împărăția norilor”. El a fost singurul fotograf care a importalizat lucrările la Transfăgărășan, „metroul munților”.

Sursa: activenews.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare