Rămâi conectat

Actualitate

Vouchere de la stat pentru victimele infracțiunilor. Ce valoare vor avea și pentru ce vor putea fi cheltuiți banii

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Vouchere de la stat pentru victimele infracțiunilor. Ce valoare vor avea și pentru ce vor putea fi cheltuiți banii

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a anunțat vineri, 3 noiembrie, un program de sprijin pentru victimele infracțiunilor, constând în acordarea de vouchere cu scopul de a le ajuta să facă față nevoilor urgente.

În cadrul anunțului său, Alina Gorghiu a subliniat importanța de a oferi sprijin victimelor violenței și infracțiunilor sexuale, precum și persoanelor afectate de traficul de persoane. Ea a menționat că, deși nimic nu poate compensa complet traumele suferite de aceste victime, un prim pas important este asigurarea unui refugiu și a resurselor de bază pentru a le ajuta să se protejeze de agresori.

Voucherele vor acoperi cheltuielile imediate legate de cazare, mâncare, uz personal, medicamente și transport, având un plafon maxim echivalent cu 5 salarii de bază minime brute. Aceste fonduri vor fi suportate din bugetul Ministerului Justiției.

Doar victimele care au fost afectate de infracțiuni grave precum tentativa de omor și omor calificat, vătămare corporală intenționată, viol, act sexual cu un minor, agresiune sexuală, terorism și alte infracțiuni intenționate cu violență vor putea beneficia de aceste vouchere.

Ministra a subliniat, de asemenea, importanța unui timp de reacție rapid, menționând că victimele trebuie să primească acest sprijin în cel mult 72 de ore de la soluționarea cererii lor de către instanță.

Procedura de obținere a voucherului constă în transmiterea cererii și a unei estimări a cheltuielilor către instanță. Aceasta va decide cuantumul voucherului, care va fi comunicat atât victimei, cât și Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate. Voucherul va conține datele de identitate ale victimei și va fi alimentat cu suma stabilită. Victima va primi voucherul pe baza unui proces-verbal.

Ministrul a subliniat că acest mecanism este menit să ofere victimelor resursele necesare pentru a face față nevoilor urgente și să le ajute să depășească momentele dificile. Este o dovadă a angajamentului guvernului în a proteja victimele infracțiunilor și a le oferi sprijinul de care au nevoie.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

ISU Alba, cuvinte de laudă cu ocazia zilei de 5 Decembrie – Ziua Internațională a Voluntarilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Astăzi, 5 decembrie, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Alba aduce un elogiu voluntarilor săi, dedicându-le o postare emoționantă pe pagina oficială de Facebook. În cadrul mesajului, ISU Alba subliniază importanța și recunoașterea voluntarilor în acțiunile de intervenție în situații de urgență, evidențiind contribuția lor în acordarea primului ajutor, stingerea incendiilor și gestionarea efectelor dezastrelor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare