Rămâi conectat

Societate

Votul ungurilor, contestat la Bruxelles

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Acordarea dreptului la vot în Ungaria etnicilor maghiari din afara ţării „nu este acceptabilă”. Declaraţia vehementă nu vine din partea vreunui stat european care are o importantă comunitate de maghiari, ci din partea liderului PPE din Parlamentul European, Joseph Daul. Declaraţia este cu atât mai surprinzătoare cu cât premierul de la Budapesta, Viktor Orban (FIDESZ), face parte din familia politică a popularilor europeni. „Acordarea dreptului la vot maghiarilor din străinătate echivalează cu nerecunoaşterea frontierelor”, a explicat Daul.
l Şefia UE, fără exagerări
Guvernul de la Budapesta şi-a anunţat intenţia de a adopta o măsură care le-ar permite celor aproximativ 3,5 milioane de etnici maghiari din ţările vecine, în principal din România şi Slovacia, să voteze în alegerile ungare. Legea este considerată o ameninţare în Slovacia, unde etnicii maghiari reprezintă zece la sută din cei 5,4 milioane de locuitori ai ţării.
În schimb, România a anunţat că nu are nicio problemă cu această măsură. Ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oszkar Fuzes, a asigurat, în urmă cu câteva zile, că ţara sa nu va folosi preşedinţia semestrială a UE pentru a promova interese ale comunităţilor maghiare din alte state membre.
lLiderul PPE critică iniţiativa Budapestei
„Preşedinţia ungară nu va face combinaţii sau amestecuri între legile naţionale ungureşti şi cele ale preşedinţiei europene”, a spus diplomatul. El a precizat că Budapesta a încercat fără succes să pună problema minorităţilor pe agenda UE. „Totuşi, vom folosi această oportunitate fără exagerări, într-un mod normal, pentru preşedinţia ungară a UE. Vom face aceasta ţinând cont de contribuţia culturală a minorităţilor naţionale din România, Danemarca, Spania”, a completat el. (A.V.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Societate

Monden-Clubbing

25 februarie: Spectacolul de teatru de păpuşi „Cenușăreasa și pantoful de sticlă”, la Inspire Cinema din Alba Mall

Ziarul Unirea

Publicat

în

25 februarie: Spectacolul de teatru de păpuşi „Cenușăreasa și pantoful de sticlă”, la Inspire Cinema din Alba Mall Teatru la Cinema anunță cu bucurie că duminică, 25 februarie, de la ora 11:30, locuitorii orașului Alba Iulia sunt invitați să urmărească, proiectat pe marele ecran al cinematografului, spectacolul de teatru de păpuşi „Cenușăreasa și pantoful de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea