Votul ungurilor, contestat la Bruxelles

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Acordarea dreptului la vot în Ungaria etnicilor maghiari din afara ţării „nu este acceptabilă”. Declaraţia vehementă nu vine din partea vreunui stat european care are o importantă comunitate de maghiari, ci din partea liderului PPE din Parlamentul European, Joseph Daul. Declaraţia este cu atât mai surprinzătoare cu cât premierul de la Budapesta, Viktor Orban (FIDESZ), face parte din familia politică a popularilor europeni. „Acordarea dreptului la vot maghiarilor din străinătate echivalează cu nerecunoaşterea frontierelor”, a explicat Daul.
l Şefia UE, fără exagerări
Guvernul de la Budapesta şi-a anunţat intenţia de a adopta o măsură care le-ar permite celor aproximativ 3,5 milioane de etnici maghiari din ţările vecine, în principal din România şi Slovacia, să voteze în alegerile ungare. Legea este considerată o ameninţare în Slovacia, unde etnicii maghiari reprezintă zece la sută din cei 5,4 milioane de locuitori ai ţării.
În schimb, România a anunţat că nu are nicio problemă cu această măsură. Ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oszkar Fuzes, a asigurat, în urmă cu câteva zile, că ţara sa nu va folosi preşedinţia semestrială a UE pentru a promova interese ale comunităţilor maghiare din alte state membre.
lLiderul PPE critică iniţiativa Budapestei
„Preşedinţia ungară nu va face combinaţii sau amestecuri între legile naţionale ungureşti şi cele ale preşedinţiei europene”, a spus diplomatul. El a precizat că Budapesta a încercat fără succes să pună problema minorităţilor pe agenda UE. „Totuşi, vom folosi această oportunitate fără exagerări, într-un mod normal, pentru preşedinţia ungară a UE. Vom face aceasta ţinând cont de contribuţia culturală a minorităţilor naţionale din România, Danemarca, Spania”, a completat el. (A.V.)

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT
PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419