Volksbank ne informează: ”Decizie favorabilă băncilor la Tribunalul Alba, pe tema comisioanelor la credite”

În urma publicării articolului ”Volksbank Alba dată în judecată de sute de clienți”, am primit pe mail-ul redacției ziarulunirea.ro o înștiințare, din partea reprezentanților Volksbank, care precizează că ”în tot mai multe procese, instanțele se pronunță în favoarea băncilor. Este vorba de dosarele în care clienții cu credite au dat băncile în judecată pe tema redenumirii comisionului de risc în comision de administrare”.

Potrivit comunicatului de presă, la Tribunalul Alba, există cel puțin 4 sentințe care păstrează comisionul de administrare:

ELIT

Tribunalul Alba s-a pronunțat în Decembrie 2012 în dosarul 2474/176/2012, în cazul unor clienți care au dat Volksbank în judecată solicitând restituirea sumelor aferente comisionul de risc, devenit ulterior comision de adminstrare, în cadrul unui contract de credit. Tribunalul Alba a confirmat legalitatea comisionului de administrare și a refuzat cererea clienților de rambursare a acestuia.

“Împrejurarea semnării de către clienți a actului adițional, ulterior încheierii actului inițial de împrumut, presupune implicit negocierea acestuia. Astfel, nu se pune problema aplicării Legii 193/2000, care impune declarearea unei clauze ca abuzive condiționat de lipsa negocierii”, se arată în sentința din dosarul menionat mai sus.

Judecătorii au apreciat că semnarea actului adițional angajează responsabilitatea clienților, deoarece aceștia au avut reprezentarea reducerii costului total al creditului și au acceptat oferta băncii, chiar în condițiile menținerii comisionului de administrare.

ADEZIUNE PLUS

Prin decizia pronunțată, Tribunalul apreciază că este legală introducerea unui comision de administrare a creditului, care a înlocuit comisionul de risc, iar clienții nu au dreptul la restituirea sumelor aferente acestui comision. Volksbank România  a fost reprezentată în acest caz de avocatul Marius Costinaș.

*Descrierea cazului

Soții CG și EG au contractat în toamna lui 2007 un credit în franci elvețieni, pentru care se percepea, lunar, un comision de risc. În toamna lui 2010, în urma intrării în vigare a OUG50/2010, contractul iniţial a fost modificat prin două acte adițional, introducându-se un comision de administrare în locul celui de risc. În 2012, clienții au dat banca în judecată, solicitând anularea și restituirea comisionului de risc și a celui de administrare. Au câștigat în prima instanță, însă Tribunalul Alba- instanța superioară – a decis să anuleze în parte sentința inițială, apreciind că perceperea comisionului de administrare este legală, iar modificarea contractului prin actul adițional demontrează că a existat negociere.

“Doar o clauză care nu a fost negociată direct și individual cu consumatorul va fi considerată abuzivă, iar actul adițional a fost neociat de această dată. Apoi, nici condiția existenței dezechilibrului semnificativ între drepturile și obligațiile părților nu există în cazul actului adițional, pentru că, imediat după semnarea acestuia, se reduc costurile lunare ale creditului pentru client, ca urmare a reducerii DAE”, se arată în motivarea sentinței.

Pe lângă acest caz, la instanțele din Alba există și alte sentințe favorabile Volksbank, de exemplu în dosarele 1730/176/2012 și 1512/298/2012.

Ioana SFÂRLEA

Redactor șef
Email: stiri@ziarulunirea.ro

Te-ar putea interesa și:

Șapte pași de care să ții cont înainte de începerea unui acvariu

De multe ori, cei care vor să înceapă un acvariu, pentru prima dată, au destule îndoieli. Chiar dacă nu este… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

ANUNȚ începere proiect Alba Doner Production SRL, măsura 2: “Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor”

Comunicat de presă 24.12.2020 ALBA DONER PRODUCTION S.R.L., cu sediul în ALBA, localitatea Alba Iulia, str. Str. LIVEZII, nr. 35… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă: DIROM INTERTRANS SRL anunță lansarea proiectul cu titlul „Dezvoltare Dirom In-tertrans SRL” înscris în cadrul Măsurii „Granturi pentru capital de lucru”

Comunicat de presă 30.12.2020 Comunicat de presă demarare proiect DIROM INTERTRANS SRL anunță lansarea proiectul cu titlul ”Dezvoltare Dirom Intertrans… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă – implementarea proiectului „Modernizare birou de topografie prin achiziționare de echipamente și tehnologii noi”

Comunicat de presă ”MODERNIZARE BIROU DE TOPOGRAFIE PRIN ACHIZIȚIONARE DE ECHIPAMENTE ȘI TEHNOLOGII NOI” ADY GEO TOP SRL, cu sediul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Anunț începere proiect „Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor” pentru SC LUK DE LUX SRL

Comunicat de presă 04.01.2021 ANUNŢ DE ÎNCEPERE PROIECT  “Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor” din cadrul schemei de ajutor… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă: Municipiul Alba-Iulia anunță începerea lucrărilor de reabilitare termică a blocurilor de locuințe din municipiul Alba Iulia – Lot 1.4

Comunicat de presă Comunicat de presă  18 Decembrie 2020 Municipiul Alba-Iulia anunță începerea lucrărilor de reabilitare termică a blocurilor de… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

19 Comentarii

Valeriu 6 februarie 2013 at 13:54

Oamenii au prin gustul razbunarii si dau in judecata bancile pentru orice chichitza fara sens…ca dovada, ca nu merge chiar asa. banca trb sa aiba un comision de risc, asta e clar. un credit neperformant le poate aduce falimentul, asa ca asigurarea in sensul asta e logica.

Rex 7 februarie 2013 at 11:17

Riscul bancii este acoperit de ipoteca. Comisionul de risc nu are nici o justificare. Volksbank a pierdut 90% din procesele intentate de clienti asa ca nu mai aruncati cu praf in ochii romanilor si lasatii sa se destepte.

Buffer 7 februarie 2013 at 11:50

Sunt de acord cu ce ai scris. Doresc doar sa fac o precizare, si anume VBR au pierdut 99% din procesele cu clientii.

eugen 8 februarie 2013 at 13:11

se ridica un semn de intrebare in decizia unora dintre judecatori. unii decid in favoarea clientului, altii decid in favoarea bancii sau se intampla pe acelasi tip de dosar sa se dea doua verdicte diferite. asa ca scuza-ma daca nu cred ca VB a pierdut 99% din procesele cu clientii. informatia asta tot presa ti-a oferit-o.

Rex 9 februarie 2013 at 8:30

Chiar au pierdut peste 90% din procese. Informeaza-te si te vei lamuri.

Marian Sorin 7 februarie 2013 at 13:09

-Daca au dreptate, de ce fac atata lobby pe langa diverse institutii (guvern, FMI, etc.) sa nu puna in aplicare directiva europeana transcrisa in legislatia romaneasca prin modificarile aduse lg 193 privind protectia consumatorului in noul Cod de procedura civila?
-ARB insasi, prin scrisorile catre BNR, MJ, etc. (pe unde or mai fi scris), recunoaste ca in conventiile anterioare OG nr. 50 sunt inscrise clauze abuzive prin care au marit costul creditului;
-mai mult, fac orice e posibil pentru a eluda justitia din Romania – sa nu puna in executare hotarari judecatoresti, despre care (reiese tot din scrisoarea lor), au …”competenta”… sa se pronunte …
– ipoteca, asigurarea imobilului cesionata in favoarea bancii nu elimina riscul de care fac atata caz?; prin declaratiile anuale de venituri si cheltuieli recunosc ca acest comision de risc este perceput ca un venit, deci o dobanda ascunsa.
Marian Sorin

creditor de la wolksbank 6 februarie 2013 at 16:44

hoților!repede a-ți dat un comunicat să descurajați darea în judecată a băncii că vă este frică,unde-s mulți și șansa crește.

dolfi 6 februarie 2013 at 16:45

pagubitii bancilor sa nu se lase!!! sa lupte impreuna si sa dea in judecata aceste „camatarii” legale ce-au facut miliarde pe banii oamenilor de buna credinta!!!

Bolo 6 februarie 2013 at 18:22

deci tu de la „camatari” ai luat bani. ce viziune aparte ai.

dolfi 6 februarie 2013 at 18:51

nu prietene… n-am luat bani din banci… dar majoritatea bancilor asa se comporta… Aplicarea de tot felul de formule alambicate care duc la marirea dobanzii e cam la fel cu stilul de lucru a camatarilor…

pana 8 februarie 2013 at 13:45

trb sa bagati la cap ca banca pierde sume foarte mari daca reduc sau elimina unele dintre comisioane. o plata cu intarziere sau un credit neperformant distruge tot sistemul si ii lasa in prag de faliment. si daca afirmi ca bancile functioneaza la fel cu camatarii, de ce sa te mai complici cu banca? duceti-va frate la camatar, o sa va fericeasca in mare fel :)))

dolfi 10 februarie 2013 at 11:20

si pe mine ce ma intereseaza ca banca pierde multi bani??? Adica bancile au voie sa se joace cu dobanzi, comisioane si alti „parametri” greu de inteles de catre 90% din clienti astfel incat clientii ies in paguba si e foarte corect? Pai oricum ati alambica voi bancile metodele voastre, in final tot inselaciune si furt se numeste.
Cand exista clienti cu probleme, numiti de voi „rau platnici”, in loc sa fiti intelegatori, luati pielea de pe ei. „Buni platnici” in sistemul vostru de referinta nu exista!

Macar cu camatarii stii o treaba: n-ai dat banii la timp, pierzi un deget, o mana… etc.

Madalina 6 februarie 2013 at 18:17

unde-s multi, prostia creste vrei sa spui :))) nu te poti angaja intr-un proces cu dovezi atat de marunte ca redenumirea comisionului de risc, nu vei avea castig de cauza, asta-i clar…nu e un comunicat falsificat care sa sperie oamenii, ci pur si simplu asa stau lucrurile. instantele au decis in favoarea volksbank fiindca au avut un caz solid, in comp cu reclamanti…

Bogdan Radu 7 februarie 2013 at 10:32

Stimata doamna Madalina… Sunteti bietul cioban mioritic sau lucrati la banca. In primul rand articolul este scris ori la comanda, ori a dat spre comunicare o instiintare, in conditiile in care banca da de exemplu cateva dosare din sutele si , nu cred ca exagerez, miile din tara in care acest comision de risc este abuziv. A! Domnu Valeriu si la fel si autorul articolului… Faptul ca Judecatorii (unii) nu cunosc nici macar legislatia si practica europeana nu inseamna ca banca are drreptate, doar ca va trebui sa accedem catre Curttea de Justitie Europeana. Daca Banca aceasta chiar avea dreptate de ce tergiverseaza procesele?!?!?1 Daca aceasta Banca avea dreptate, de ce Curtea Europeana i-a interzis practicarea acestui comision pe teritoriu UE inca din 2006, cu sentinta irevocabila si definitiva din 2009?

Romani: trezeisti-va! Sunt si banci corecte, dar banca aceasta este iconografia inselaciunii si murdariei care plateste ziaristi si comunicate de presa pentru a va manipula… Au castigat 4 procese, au pierdut 40! sau 400!

Sandy 8 februarie 2013 at 13:22

eu cunosc cazuri in care s-a mizat pe niste avocati iscusiti sa pledeze in favoarea clientilor… vezi sleahta lui Piperea. avocatii sunt mult mai smecheri decat bancile si stiu ca n-aveti cum sa negati asta.

Take 6 februarie 2013 at 23:08

daca sunt 4 procese castigate de banca, cate sunt pierdute?
daca e comision de risc si riscul nu se materializeaza ce se intampla?

geo 8 februarie 2013 at 13:49

riscul nu se materializeaza? tu n-ai idee de cati oameni sunt in incapacitate de a-si plati creditul? sau nu locuiesti in tara asta? e vine bancilor ca traim intr-o economie precara in care nu esti sigur nici pe ziua de maine? da, comisionul de risc e justificat si se aplica de ambele parti.

Take 6 februarie 2013 at 23:14

stirea e „noua” de doua luni

gigi 7 februarie 2013 at 11:36

Atentie este vorba de clienti care au facut greseala sa semneze un act aditional ulterior accesarii creditului!!!

citat din articol:
„Împrejurarea semnării de către clienți a actului adițional, ulterior încheierii actului inițial de împrumut…”
cine nu are semnat nici un act aditional are in continuare sanse bune sa castige un eventual proces cu banca.

Comentariile sunt oprite