Rămâi conectat

Actualitate

Vladimir Putin, mandat de arestare emis de Curtea Penală Internațională. Ce au invocat judecătorii

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Vladimir Putin, mandat de arestare emis de Curtea Penală Internațională. Ce au invocat judecătorii

Mandate de arestare au fost emise de către Curtea Penală Internațională, pe numele președintelui rus Vladimir Putin și al Mariei Lvova-Belova.

Lvova-Belova este oficialul rus aflat în centrul presupusului plan de deportare forțată a mii de copii ucraineni în Rusia.

Ce au invocat?

Judecătorii de cameră preliminară au apreciat că există „motive rezonabile de a crede că fiecare suspect poartă responsabilitatea pentru crima de război de deportare ilegală a populației și pentru cea de transfer ilegal de populație din zonele ocupate ale Ucrainei în Federația Rusă, în detrimentul copiilor ucraineni”.

Judecătorii au luat în considerare emiterea de mandate secrete, dar au decis că publicarea acestora ar putea „contribui la prevenirea comiterii de noi infracțiuni”. Moscova a declarat că nu recunoaște jurisdicția CPI.

Un grup de anchetă ONU estima joi că transferul de către Rusia a unor copii ucraineni în zone aflate sub controlul său, în Ucraina, dar şi pe propriul teritoriu rusesc, constituie o ”crimă de război”, relatează News.ro.

Mai mulţi oficiali internaţionali au solicitat măsura emiterii mandatului de arestare de către Curtea de la Haga, inclusiv preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen, încă din primele zile ale invaziei Ucrainei de către trupe ruseşti.

Mai recent, ministrul francez de Externe Catherine Colonna aprecia că un proces al lui Vladimir Putin la CPI reprezintă ”o posibilitate”.

Reacția Ucrainei

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, salută decizia Curții Penale.

„Roțile justiției se învârt: Aplaud decizia CPI de a emite mandate de arestare pentru Vladimir Putin și Maria Lvova-Belova pentru transferul forțat al copiilor ucraineni. Criminalii internaționali vor fi trași la răspundere pentru furtul de copii și pentru alte crime internaționale”, a spus Kuleba, pe pagina sa de Twitter.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Aproape jumătate dintre joburile scoase în piață aparțin angajatorilor mici și foarte mici

Unirea Ziarul

Publicat

în

Aproape jumătate dintre joburile scoase în piață aparțin angajatorilor mici și foarte mici Aproape 7.500 de companii mici şi foarte mici, cu cel mult 50 de angajaţi, au scos în piaţă mai mult de 50.000 de joburi de la începutul anului şi până acum, potrivit unei platforme de recrutare. Raportat la cele 120.000 de joburi […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea