Rămâi conectat

Actualitate

Vladimir Putin, mandat de arestare emis de Curtea Penală Internațională. Ce au invocat judecătorii

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Vladimir Putin, mandat de arestare emis de Curtea Penală Internațională. Ce au invocat judecătorii

Mandate de arestare au fost emise de către Curtea Penală Internațională, pe numele președintelui rus Vladimir Putin și al Mariei Lvova-Belova.

Lvova-Belova este oficialul rus aflat în centrul presupusului plan de deportare forțată a mii de copii ucraineni în Rusia.

Ce au invocat?

Judecătorii de cameră preliminară au apreciat că există „motive rezonabile de a crede că fiecare suspect poartă responsabilitatea pentru crima de război de deportare ilegală a populației și pentru cea de transfer ilegal de populație din zonele ocupate ale Ucrainei în Federația Rusă, în detrimentul copiilor ucraineni”.

Judecătorii au luat în considerare emiterea de mandate secrete, dar au decis că publicarea acestora ar putea „contribui la prevenirea comiterii de noi infracțiuni”. Moscova a declarat că nu recunoaște jurisdicția CPI.

Un grup de anchetă ONU estima joi că transferul de către Rusia a unor copii ucraineni în zone aflate sub controlul său, în Ucraina, dar şi pe propriul teritoriu rusesc, constituie o ”crimă de război”, relatează News.ro.

Mai mulţi oficiali internaţionali au solicitat măsura emiterii mandatului de arestare de către Curtea de la Haga, inclusiv preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen, încă din primele zile ale invaziei Ucrainei de către trupe ruseşti.

Mai recent, ministrul francez de Externe Catherine Colonna aprecia că un proces al lui Vladimir Putin la CPI reprezintă ”o posibilitate”.

Reacția Ucrainei

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, salută decizia Curții Penale.

„Roțile justiției se învârt: Aplaud decizia CPI de a emite mandate de arestare pentru Vladimir Putin și Maria Lvova-Belova pentru transferul forțat al copiilor ucraineni. Criminalii internaționali vor fi trași la răspundere pentru furtul de copii și pentru alte crime internaționale”, a spus Kuleba, pe pagina sa de Twitter.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea