Rămâi conectat

Actualitate

Vizita ambasadorului României în Suedia – preambul la colaborarea între orașele Ocna Mureș și Sölvesborg

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Sâmbătă 1 septembrie a.c., a sosit în Ocna Mureș o delegaţie compusă din Excelența Sa Răduţa Matache, ambasador al României în Regatul Suediei, Dr. Olivia Costea, consul Onorific al României în Regatul Suediei, Constantin Matache, ministru consilier al Ambasadei României de la Stockholm, Zoltan Schapira – consilier artistic al Asociaţiei „Cultură Fără Frontiere” și Anghel Bogdan – secretar al Consulatului Onorific.

Alături de aceştia au mai fost prezenţi la întâlnirea ce a avut loc la Casa de Cultură a oraşului vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alba – Alin Cucui şi administratorul public al judeţului Alba – Sorin Bumb. Din partea autorităţilor locale au fost prezenţi primarul Silviu Vinţeler, viceprimarul Pavel Gligor Podariu și majoritatea consilierilor locali.

Potrivit purtătorului de cuvânt al administrației locale, Csaba Koloszvari, scopul acestei întâlniri a fost iniţierea unei colaborări între judeţul Alba, respectiv oraşul Ocna-Mureş şi regiunea Blekinge, respectiv oraşul Sölvesborg.

După discursurile introductive extrem de scurte ale doamnei ambasador, ale persoanelor care au însoţit-o în vizita sa în Ocna Mureş şi ale oficialităţilor judeţene şi locale, au urmat discuţii libere despre posibilităţi concrete de colaborare între cele două regiuni şi oraşe.

Au fost scoase în evidenţă posibilităţile de schimburi culturale între Suedia şi Judeţul Alba, prin diferite activităţi specifice: festivaluri care să promoveze valorile locale, expoziţii de carte şi artă, promovarea brandurilor regionale prin acţiuni de prezentare şi popularizare.

Un alt subiect a fost posibilitatea unei colaborări în plan social, de această dată cu aplicaţie specifică pe oraşul Ocna Mureş. S-a discutat posibilitatea de colaborare pe problemele pensionarilor, a celor defavorizaţi, a şomerilor şi a persoanelor cu venit mic, autorităţile locale urmând a prezenta separat, fiecare dintre aceste situaţii pentru găsirea unor soluţii axate în principal pe exemplul sistemului de asigurări sociale pe care îl are Suedia.

Situaţia economică a zonei, a oraşului Ocna Mureş, după dispariţia UPSOM, şi a Băilor Sărate a fost un subiect intens dezbătut, crearea de noi locuri de muncă fiind evident prioritate a administraţiei locale. S-au prezentat căile prin care se urmăreşte acest lucru, respectiv atragerea de agenţi economici mai mici şi cu activităţi în domenii diferite, pentru a evita reprezentarea economică monoindustrială a oraşului aşa cum a fost ea până acum, investiţiile necesare care sunt deja în derulare sau urmează a fi pornite cât de curând. De asemenea, toţi cei prezenţi la discuţii au fost de acord că realizarea unui Complex balnear reprezintă prioritate de grad zero pentru acest oraş și rezolvă extrem de multe probleme ale oraşului: asistenţă socială, asistenţă medicală, locuri de muncă în activitatea directă a complexului dar şi foarte multe locuri de muncă în dezvoltarea pe orizontală a serviciilor turistice şi de alimentaţie publică ce presupun un astfel de obiectiv.

Concluzia întâlnirii este că administraţia locală va pregăti fiecare subiect discutat în mod detaliat, pentru ca la întâlnirea din Suedia de la sfârşitul lunii septembrie să se poată vedea concret ce posibilităţi de colaborare există, faţă în faţă cu cei interesaţi de a investi sau de a ajuta comunitatea Ocna Mureş.

Întâlnirea din Suedia va avea loc cu ocazia deschiderii Consulatului Onorific din Sölvesborg.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Prognoza METEO de 1 Mai și de Paște 2024. Când se va încălzi vremea?

Unirea Ziarul

Publicat

în

Prognoza METEO de 1 Mai și de Paște 2024. Când se va încălzi vremea? ANM anunță momentul în care se va încălzi vremea: prognoza detaliată de Paște și 1 Mai 2024 Alina Șerban, meteorolog ANM, a explicat că, începând din acest weekend vremea va intra într-un proces de încălzire, iar temperaturile maxime vor ajunge în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea