Actualitate
Viza de flotant 2023: Acte necesare pentru a obține viza pe actul de identitate
Viza de flotant 2023: Acte necesare pentru a obține viza pe actul de identitate
Dacă vrei să știi ce acte ai nevoie pentru viza de flotant și ce pași trebuie să urmezi, îți vom explica mai jos în ce constă procedura, ce acte să aduni, dar și unde să le depui astfel încât să obții viza de flotant.
În primul rând, trebuie să știi că viza de flotant înseamnă, de fapt, dreptul unei persoane de a locui într-o anumită locație, chiar dacă nu deține acolo o proprietate sau nu are un contract de închiriere pe numele său.
Ce este viza de flotant?
Viza de flotant este un document eliberat de către autoritățile locale din România care atestă faptul că o persoană are dreptul de a locui într-o anumită locație, chiar dacă nu deține acolo o proprietate sau nu are contract de închiriere încheiat pe numele său.
Aceasta permite persoanei respective să se înregistreze cu domiciliul în respectiva locație, dar nu îi conferă drepturi de proprietate sau de închiriere asupra acesteia.
Viza de flotant este utilă în situațiile în care o persoană locuiește într-un anumit loc temporar sau într-o locație în care nu este proprietar sau titular al contractului de închiriere, cum ar fi cazul studenților care stau în cămine studențești sau al celor care locuiesc cu prieteni sau rude fără să aibă un contract formal de închiriere.
Viza de flotant poate fi solicitată la Primăria de pe raza teritorială în care persoana dorește să fie înregistrată cu domiciliul temporar.
Diferența între viza de flotant și mutație
Viza de flotant și mutația sunt două concepte distincte referitoare la înregistrarea unei persoane la o anumită adresă.
Viza de flotant atestă faptul că o persoană are dreptul de a locui temporar într-o anumită locație, fără să aibă o proprietate pe numele său ori un contract de închiriat.
Viza de flotant este temporară, ca în cazul studenților care au de stat trei sau patru ani într-o altă localitate, la cămin.
Mutația se referă la schimbarea adresei de domiciliu permanent în baza unui act legal, cum ar fi un contract de închiriere, act de proprietate sau act de vânzare-cumpărare a unei locuințe.
Mutarea domiciliului implică schimbarea adresei de înregistrare în actele de identitate ale persoanei și necesită anumite demersuri administrative, cum ar fi înregistrarea la primărie și la Biroul de Evidență a Persoanelor.
Aceasta este o procedură permanentă care se aplică atunci când o persoană dorește să-și stabilească domiciliul la o altă adresă decât cea anterioară.
Așadar, viza de flotant se referă la o înregistrare temporară a domiciliului la o anumită adresă, în timp ce mutația implică o schimbare permanentă a adresei de domiciliu în baza unui act legal.
Ce implică viza de flotant pentru proprietar
Viza de flotant este înscrierea reședinței temporare în actul de identitate și se face la cererea persoanei care locuiește mai mult de 15 zile la o adresă diferită de cea din buletin.
Această viză se acordă pentru o perioadă care nu poate depăși un an. Ea se poate reînnoi după expirarea perioadei, făcând o nouă cerere.
Ca să obții viza de flotant, trebuie completată cererea pentru stabilirea reședinței și depusă la Serviciul de Evidența Populației, împreună cu actul de identitate și contractul de închiriere, dacă există.
La Evidența Populației trebuie mers alături de proprietarul care te ia în spațiu.
Persoana care găzduiește o altă persoană mai mult de 30 de zile trebuie să anunțe poliția sau serviciul public comunitar de evidență a persoanelor pe raza unde se află imobilul.
Așadar, pentru proprietar nu reprezintă niciun pericol să ia în spațiu pe cineva și tot ce trebuie să facă este să se prezinte alături de persoana pe care o ia în spațiu la Evidența Populației și să facă o cerere de primire în spațiu.
Totodată, proprietarul trebuie să aducă și documentele care fac dovada adresei de reședință a locuinței unde ia în spațiu pe cineva.
Totuși, proprietarul trebuie să știe că la o adresă nu pot locui mai mult de 10 persoane care nu fac parte din aceeași familie. Așadar, poate lua în spațiu un număr limitat de persoane.
Ce acte sunt necesare pentru viza de flotant
Pentru eliberarea vizei de flotant, ai nevoie de următoarele documente:
· Actul de identitate în care se va înscrie mențiunea de stabilire a reședinței
· Documentul cu care se face dovada adresei de reședință în original și copie
· Cererea solicitantului
· Declarația scrisă a găzduitorului de primire în spațiu și un actul de proprietate
· Declarația pe propria răspundere a solicitantului prin care certifică existența unui imobil și faptul că locuiește efectiv la adresa declarată
· Documentul eliberat de Primărie din care să rezulte că solicitantul sau, după caz, găzduitorul acestuia figurează înscris în Registrul agricol (pentru locuitorii de la sate).
Mențiunea de stabilire a reședinței se acordă pentru perioada solicitată, iar aceasta trebuie să fie cuprinsă între o lună și 1 an, având valabilitate pe perioada în care persoana locuiește în mod efectiv la adresa pe care a declarat-o drept reședință.
Taxă viză de flotant
Viza de flotant se eliberează fără nicio taxă. Totuși, trebuie să plătești o taxă de timbru în valoare de 5 lei, pe care o poți plăti la Poștă sau la ghișeul de la Taxe și Impozite.
Vei avea nevoie de această chitanță alături de documentele de mai sus pentru a depune cererea de viză de flotant.
De asemenea, solicitanții care nu au împlinit 18 ani trebuie să fie însoțiți de un părinte sau de reprezentantul legal.
Cât durează viza de flotant
Viza de flotant are o valabilitate de un an și nu poate fi făcută pe o durată mai mică de o lună. Așadar, poți solicita viza pentru o perioadă de minimum o lună și maximum un an. Apoi, poți face altă cerere, dacă ai nevoie, tot cu durata maximă de un an.
Acest tip de viză permite persoanelor care nu au o adresă permanentă să se înregistreze la o adresă temporară, cum ar fi o chirie sau cazarea într-un alt loc decât locuința permanentă.
Viza de flotant este utilizată în principal în situațiile în care o persoană se mută temporar într-un alt oraș sau locuință și dorește să-și schimbe temporar adresa în documentele oficiale.
După expirarea vizei de flotant, persoana trebuie să solicite reînnoirea acesteia, dacă mai este necesară.
În cât timp se eliberează viza de flotant în 2023
Procedura de eliberare a vizei de flotant poate varia în funcție de administrația locală și de volumul de solicitări.
În general, se estimează că procesul poate dura între 15 și 30 de zile lucrătoare, însă acesta poate varia în funcție de circumstanțe individuale.
Eventua poți să contactezi autoritatea locală responsabilă de eliberarea vizelor de flotant pentru a obține informații specifice și pentru a afla durata exactă a procesului în anul 2023.
Această durată poate fi influențată de mulți factori, inclusiv dacă există zile libere legale după ce ai depus cererea, dacă există multe cereri sau alte lucruri care ar putea influența durata răspunsului la solicitare.
Actualitate
Sprijin de urgenţă pentru producătorii agricoli: Ce sectoare beneficiază de banii de la stat
Sprijin de urgenţă pentru producătorii agricoli: Ce sectoare beneficiază de banii de la stat
În cursul săptămânii trecute, Executivul a aprobat, HG privind acordarea unui sprijin de urgenţă pentru sectorul cerealelor şi cel al seminţelor oleaginoase.
Valoarea sprijinului unitar excepţional sub formă de grant este de 2 lei/litru de motorină, pentru cantitatea totală de 152.458.321,08 litri de motorină corespunzătoare culturilor de porumb, orz, rapiţă, floarea-soarelui.
Beneficiarii sprijinului de urgenţă sunt producătorii agricoli, indiferent de forma de organizare, care au depus o cerere unică de plată în anul 2022, pentru o suprafaţa determinată de minimum 1 ha în cadrul ajutorului naţional tranzitoriu 1, pentru una sau mai multe dintre culturile de porumb, orz, rapiţă, floarea-soarelui şi care au depus în anul 2023 cerere de plată pentru intervenţiile din sectorul vegetal, până la termenul limită de depunere, arată comunicatul de presă al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
„Prin adoptarea acestui act normativ, o parte dintre fermierii români din sectorul vegetal beneficiază de un sprijin total din partea Guvernului de 3,63 de lei/litrul de motorină folosit în lucrările agricole efectuate în anul 2022, ceea ce înseamnă cam jumătate din preţul carburantului”, a declarat ministrul Florin Barbu.
Resursele financiare totale pentru această schemă de sprijin sunt de 304.916.642,16 lei din care 147.118.905 lei FEGA şi 157.797.737,16 lei de la bugetul de stat.
Sprijinul se acordă în baza Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2023/1343 al Comisiei din 30 iunie 2023 şi are în vedere compensarea producătorilor agricoli din sectorul vegetal pentru pierderile economice cauzate de creşterea importurilor de cereale şi seminţe oleaginoase din Ucraina.
Autoritatea responsabilă cu implementarea sprijinului de urgenţă este Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, atât prin aparatul central, cât şi prin structurile sale teritoriale. Plata acestui sprijin urmează a se face până la data de 31 decembrie 2023.
Reamintim că Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale derulează în continuare Programul de rambursare a accizei la motorina folosită în agricultură, prin care fermierii au primit deja, pentru anul 2022, 1.63 lei/litrul de motorină utilizată în agricultură. Sprijinul de urgenţă prevăzut în prezentul act normativ este suplimentar ajutorului de stat amintit, notează news.ro
Sursa: bugetul.ro
Actualitate
Impozitul de 1% pe cifra de afaceri a firmelor din țară. Marcel Ciolacu: „Mi se spune că România e paradis fiscal”
Impozitul de 1% pe cifra de afaceri a firmelor din țară. Marcel Ciolacu: „Mi se spune că România e paradis fiscal”
Premierul Marcel Ciolacu a explicat de ce coaliția a decis ca afacerile din România să fie impozitate pe cifra de afaceri. Ciolacu spune că până acum România era un paradis fiscal.
„Niciunde în Europa nu veți găsi un plafon de un milion de euro ca să plătești 1% din cifra de afaceri. Atunci, statul român a considerat că e normal acel plafon.
Cel mai mare plafon e în Portugala, de 200.000 de euro. Pe mine toți când mă prind de la Comisia Europeană mi se spune că nu e normal să avem paradis fiscal. Decizia coaliției a fost să plătească 1% pe un plafon de 60.000 de euro și ce e peste să depășească 300.000. (…) Nu poți să aplici așa ceva la un stat de mărimea României. Vreau să vedem proporțiile.
Ar fi afectat tot mediul de afaceri în ansamblul său. Dacă Guvernul Ciolacu nu venea cu acest pachet de asumare, România pierde fonduri europene. 70 de miliarde de euro, fără ei România nu se poate descurca”, a spus Ciolacu.
Actualitate
FOTO| ACCIDENT urmat de incendiu pe autostrada A1 Sebeș-Orăștie: Un autoturism a luat foc după coliziunea cu o autoutilitară
FOTO| ACCIDENT urmat de incendiu pe autostrada A1 Sebeș-Orăștie: Un autoturism a luat foc după coliziunea cu o autoutilitară
Un accident urmat de incendiu a avut loc miercuri 27 septembrie, pe autostrada A1 Sebeș-Orăștie.
Pompierii au intervenit pe autostrada A1, km 344+000, sensul de mers Deva – Sibiu, în zona localității Turdaș, pentru stingerea unui incendiu la un autoturism.
“În această dimineaţă, pompierii deveni au fost solicitaţi să intervină pe autostrada A1, între localităţile Simeria şi Orăştie, unde a avut loc un accident rutier între un autotren şi un autoturism. În urma impactului, autoturismul a luat foc”, a transmis ISU Hunedoara.
Şoferul, care se afla singur în maşină, a reuşit să se salveze. Acesta a fost evaluat medical de către paramedici, fără a se impune transportul la spital.
Se circulă doar pe banda a 2-a.
-
Opinii - Comentariiacum 15 ore
27 septembrie – Ziua Internațională a persoanelor cu deficiențe de auz. Peste 300 de milioane de persoane din întreaga lume sunt afectate de pierderea auzului
-
Ştirea zileiacum 24 de ore
Dorin Mateiu, fondatorul Elit Cugir, ajunge între cele mai mari zece ferme din domeniu cu Cirrus Comexim, firmă specilizată în creşterea porcinelor
-
Sportacum 12 ore
Junioara Miruna Măda, din Geoagiu de Sus, elevă în Alba Iulia, campioană balcanică la XCO!
-
Ştirea zileiacum 11 ore
Bărbat din Alba, amenințat și tâlhărit de peste 1.000 de euro în Bistrița: Era cu o femeie într-o clădire dezafectată
-
Actualitateacum 11 ore
FOTO| ACCIDENT urmat de incendiu pe autostrada A1 Sebeș-Orăștie: Un autoturism a luat foc după coliziunea cu o autoutilitară
-
Actualitateacum 23 de ore
Cum va fi VREMEA până în 8 octombrie 2023, în Transilvania și la munte. Prognoza meteo de la ANM, pentru următoarele 2 săptămâni