Rămâi conectat

Curier Județean

Vineri, la Blaj: Se reînfiinţează “Societatea de lectură”

Alexandra Mates

Publicat

în

Blajul, vechi centru de cultură şi credinţă românească, le poate oferi elevilor de azi o racordare la valorile culturale şi spirituale ale trecutului, care se doreşte a fi redescoperit dincolo de reperele istorice, pentru a le cultiva tinerilor sensurile morale ale existenţei şi gustul pentru estetic.

Aşa după cum ne-a informat prof. dr. Claudia Oancea-Raica, purtător de cuvânt al Colegiului Naţional „Inochentie Micu Clain”, această idee a fost valorificată de domnul director al Colegiului „I.M.Clain”, profesorul Ioan Tomoiagă şi de scriitorul Ion Brad (ultimul preşedinte al străvechii „Societăţi de lectură”), care au propus reînfiinţarea acestei societăţi de lectură, formaţiune culturală a elevilor de la Liceul „Sfântul Vasile cel Mare”, cu o vechime de peste optzeci de ani, desfiinţată în 1948, ca un demers pe deplin justificat de a recupera valorile trecutului local şi de a le readuce în actualitate, potenţialul lor nefiind nici pe departe epuizat.

Concretizarea acestei iniţiative coincide în mod fericit cu omagierea uneia dintre personalităţile care şi-au pus amprenta asupra vieţii culturale blăjene, poetul Radu Brateş (pseudonimul literar al profesorului de română şi latină Gheorghe I. Biriş), de la a cărui naştere se împlinesc, în 16 martie 2013, o sută de ani. Punerea Societăţii de lectură sub patronajul acestui nume se înscrie aşadar în firescul demersului recuperatoriu pe care iniţiatorii acestui proiect îşi propun să-l întreprindă, reprezentând un act de recunoaştere şi de reverenţă faţă de memoria celui care, ca elev, a fost preşedintele vechii Societăţi de lectură, iar ca profesor, mentor şi îndrumător în ultimii ei ani de existenţă, o personalitate care a înţeles că valoarea naşte valoare şi că şcoala îşi duce până la capăt menirea doar atunci când ştie să deschidă noi orizonturi.

Aşadar, vineri, 15 martie 2013, de la ora 17.00, în sala festivă a Colegiului Naţional ,,I. M. Clain” Blaj, va avea loc această importantă manifestare cultural-artistică, la care sunt invitaţi să participe toţi cei care iubesc şi respectă valorile culturale ale Blajului.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

INCENDIU în satul Silivaș, din comuna Hopârta: Un utilaj agricol a luat foc

Ziarul Unirea

Publicat

în

INCENDIU în satul Silivaș, din comuna Hopârta: Un utilaj agricol a luat foc Un incendiu a izbucnit la un utilaj agricol din satul Silivaș, comuna Hopârta. Au intervenit pompierii din Aiud. Citește și: INCENDIU de vegetație uscată la Băgău: Intervin pompierii din Aiud cu o autospecială Detașamentul de pompieri Aiud intervine cu o autospecială de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea