Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO: Ursuleț jucăuș alături de mama sa și urs care se hrănește, filmați în pădurile din Parcul Natural Apuseni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Noi imagini cu urși din Parcul Natural Apuseni au fost surprinse de camerele de supraveghere instalate în păduri. De data aceasta, supraveghetorii au publicat înregistrări video cu o ursoaică însoțită de cel mai jucăuș pui, dar și cu un urs care mănâncă ierburi şi muguri.

Ursul brun (numit stiintific Ursus arctos) este cel mai mare carnivor din Europa și trăiește prin regiunile împădurite de munte.

Cand se vorbeste de ursi din Romania, ne gandim la ursii care se intalnesc de-a lungul intregului lant Carpatic, inclusiv in Muntii Apuseni. Prefera padurile intinse si linistite, bogate in hrana (atat vegetala, cat si animala), zonele cu stanci (unde isi poate organiza barlogul).

Ursul are corpul masiv, lung de cca. 2,60 m, coada scurta de 5 cm, atinge o greutate de pana la 450 kg. Este un animal puternic, capul putin turtit, cu urechile destul de mici, rotunjite. Membrele groase, fiecare cu 5 degete si unghii lungi, curbate si puternice, talpi puternice care sustin corpul ursului, lasand urme clare in sol (urme chiar si ale unghiilor).

Botul este robust, cu maxilare cu dentitie de omnivor, desi este un mare carnivor. Are canini foarte puternici, dar molarii au suprafete rotunjite, specific omnivorelor. Blana densa, alcatuita din doua randuri de peri (spicul si puful), acopera tot corpul si este la baza brun-cafenie, cu nuante de roscat pana la brun-inchis, si chiar negru. Unele exemplare prezinta la baza gatului o pata de culoare alba, in forma de guler. Este un animal ce se bazeaza in special pe auz si miros, poate parcurge pana la 150 km intr-o zi, se simte in largul lui si in apa.

Ursul brun traieste aproximativ 20-25 de ani.

Poate fi dresat in tinerete, folosit la circ executand numere incredibile (figuri acrobatice) pentru un animal. El se ataseaza de omul care il ingrijeste. Cand sunt tineri (puii), au un comportament jucaus intre ei sau individual. Este un animal de noapte, dar poate fi vazut si ziua, mai ales in locurile linistite. Se hraneste cu fructe, ierburi, radacini, tulpini suculente subterane, rame, larve, pesti carne. Fiind carnivor, ataca mistretii si animalele domestice. Toamna se intalnesc in grupuri in zonele impadurite, in cautarea fructelor de padure. Masculii, in general, traiesc solitari. Nu ataca omul decat daca este ranit, incoltit, deranjat de la hrana sau ii sunt puii in pericol.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ

Ziarul Unirea

Publicat

în

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ Reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină Alba au lansat joi, 28 martie 2024, un apel la persoanele care pot să doneze sânge din grupele A negativ și B negativ. ”În aceasta săptămână au fost multe solicitări pe grupele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea