Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

VIDEO| ”Taci și înghite” – reţetă veche, transmisă din bătrâni, într-o comună din Apuseni: De unde vine denumirea și cum se prepară

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

VIDEO| ”Taci și înghite” – reţetă veche, transmisă din bătrâni, într-o comună din Apuseni: De unde vine denumirea și cum se prepară

Emisiunea ”Sarea în bucate” produsă de TVR Timișoara, a ajuns în Apuseni, localitatea Luminești din comuna Sohodol, un loc unde se poate face turism, se găseste gastronomie locală, bucate tradiționale, dar mai ales oameni extraordinari.

Radu Stoica locuiește în comuna Sohodol, un loc pe care îl consideră un tezaur al Țării Moților. Bărbatul își dorelte dezvoltarea turismului în zonă, mai ales că foarte mulți locuitori au plecat de pe meleagurile Sohodolului și multe case sunt astăzi părăsite.

”E zăpadă încă în Apuseni, dar Sohodolul răsare mândru spre lumină, dezvăluindu-şi frumuseţea brăzdată însă de drama satelor românesti depopulate şi abandonate în timp. Găsim aici povestea unui localnic care a pribegit ani în șir prin Franta, ca bucătar, şi care întors acasă s-a hotărât să redea Sohodolului strălucirea de odinioară, caracterizată de autenticitate și naturaleţe, valori pe care le pierdem cu fiecare zi. Și vrea să arate lumii cât de frumos e locul ăsta, încercând să dea viaţă caselor traditionale și să scoată la iveală gustul simplu și bun”.

O componentă împortantă în dezvoltarea zonei este turismul culinar, cu rețete naturale și istorice, adunate de la bătrâni. Oana Joldeș a umblat și a adunat numeroase rețete de la ”băbuțele” din zonă, a povestit cu ele și a scris rețetele.

YouTube video

O mâncare reprezentativă pentru zona Sohodolului este și ”Taci și înghite”, iar numele vine de la faptul că preparatul este atât de bun, încât nu mai poți nici să vorbești în timp ce o savurezi.

Se face o mămăligă fiartă în lapte, pentru a-și lua dulceața din lapte. Când este fiartă, mămăliga trebuie să fie mai tare, pentru că se pune pe o tavă unde se fac niște cuiburi în care se pun ouă și apoi se bagă în ler. Mămăliga se ”liniștește” cu unt, care o mai înmoaie și ”i se pune capăt” cu groșcior, adică smântână. Înainte de a fi băgată în ler, e musai să i se facă Sfânta Cruce.

”Farmecul acestui gust nu vine din cât de sofisticate sunt bucatele ci tocmai din calitatea produselor naturale, autohtone făcute de oameni în propriile gospodării. Friptura de mangaliţe crescute în libertate prin păduri sau reţeta de Taci și înghite cu laptele si smântâna de la vacile care pasc iarba curată de munte, ne fac să întelegem de ce Radu Stoica se zbate în încercarea de a salva firescul din mormanul de modernisme lipsite de substanță”.

„Sarea în bucate” este o reţetă de televiziune de succes, care a depăşit graniţele Banatului, fiin o reţetă memorabilă şi deopotrivă o poveste care se poate spune în jurul mesei. Întâmplări, poveşti dar şi personaje fascinante condimentează reţeta emisiunii.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război Elevi și reprezentanți ai Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” și ai Centrului Militar Județean Alba i-au vizitat astăzi pe veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial din județul Alba. Vizitele s-au înscris […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea