VIDEO: Stremț 89 – filmul unei revoluții suprarealiste într-un sat rupt de lume din județul Alba

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

“O comedie reușită!” “Balamuc plutitor!” Sunt doar câteva dintre expresiile folosite de localnicii din Stremț, un sat din județul Alba, prin care aceștia descriu, 23 de ani mai târziu, filmul Revoluției din 1989 așa cum s-a derulat în comunitatea lor.

Stremt 89“Stremt 89” este un scurt metraj documentar realizat de o echipă de tineri români, producție cu care au câștigat zeci de premii la festivalurile de gen din întreaga lume.

USR - Alegeri parlamentare 2020

Filmul prezintă povestea unei revoluțiii parcă suprarealiste, descrisă chiar de sătenii din Stremț, “eroii” acelor zile tulburi, după ce au intrat pentru prima dată în contact cu “libertatea”.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

Revoluția începe la Stremț în timpul pregătirilor de Crăciun, după ce la televizor se anunță “Am învins, dictatorul a fugit.” Prima ședință a revoluționarilor a avut loc într-o pivniță și a fost asezonată cu licori bahice, licori sub semnul cărora au stat toate evenimentele ce au urmat. Loviți de responsabilitatea momentului, oamenii și-au luat destinul în mâini și au plecat înarmați cu topoare și furci să o dea jos pe primăriță, ba chiar să o omoare dacă va fi nevoie.

Oamenii aruncau cărțile în curte și le dădeau foc, revoluționarii s-au înarmat și, printre atacurile în pivinițele mai dotate de unde se alimentau cu alcool, apărau satul de teroriști sau căutau să împuște informatorii.

Zile și nopți întregi, pana la Revelion, cei mai curajoși localnici au făcut revoluție, inarmați și alcoolizați.

“Văzut din perspectiva zilelor noastre, evenimentele revoluționare din 1989 așa cum s-au întâmplat la Stremț, pot fi văzute ca o farsă bizară sau o petrecere hilară de Anul Nou” descrie un critic străin scurtmetrajul Stremt 89. (DOKweb, Film Of The Week)

(B.P.)

Directors: Anda Puscas + Dragos Dulea

Cinematographer: Anda Puscas

Edit / Sound Mix / VFX / Grade: Dragos Dulea

Focus Puller: Adriana Craciunescu

Still Photographer: Marius G. Mihalache

Titles: Anda Puscas + Dragos Dulea

Producers: Sorin Botoseneanu + Sirius Puscas + Dragos Dulea

Co-Producer: Vlad Plaiasu

Shot on a Canon 5D Mark II.

STREMT 89 from e a t u s a l i v e ° on Vimeo.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

dolfi 22 decembrie 2015 at 14:59

Super! Felicitari!

Comentariile sunt oprite