Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

VIDEO| Spectacolul naturii în inima Munților Apuseni: Un râs discret, Moș Martin la ora mesei și ciute cu pui, surprinse de camerele de supraveghere

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

VIDEO| Specatacolul naturii în inima Munților Apuseni: Un râs discret, Moș Martin la ora mesei și ciute cu pui, surprinse de camerele de supraveghere

Camerele de supraveghere montate în Parcul Natural Apuseni pentru monitorizarea faunei au surpins noi imagini spectaculoase cu sălbăticiunile din pădurile din ariile protejate.

Moș Martin a fost surprins într-o pădure de brad chiar la ora mesei. Ursul a fost filmat în timp ce își căuta hrana, netulburat de altă prezență. În Apuseni există o populație numeroasă de urși, dovadă fiind imaginile surprinse des de camerele de supraveghere, dar și aparițiile acestora în zonele locuite.

Urșii au un miros foarte fin și uneori detectează urmele fine de miros rămase pe camera de monitorizare a faunei. Urșii detectează hrana de la câțiva kilometri distanță, iar în căutarea hranei, urșii fac deplasări lungi, folosindu-și toate simțurile dezvoltate.

YouTube video

Urșii sunt animale omnivore, hrana lor fiind vegetală, dar și de origine animală, de la pești, cervide, mamifere mici, până la păsări sau ouă de păsări și insecte.

O altă apariție inedită este cea a unui râs, un carnivor extrem de discret care trăiește în pădurile din Apuseni. Râsul este o specie nocturnă și crepusculară, pe timpul zilei dormind în tufărișuri dese sau alte ascunzitori.

Zona de vânătoare poate ajunge la suprafețe mari de peste 400 kmp, în funcție de disponibilitatea hranei. Râșii vânează prada prin ambuscadă și intră adesea în conflict cu lupii atuci când încalcă teritoriul haitelor.

O prezență mereu plină de grație, căprioarele nu puteau lipsi din imaginile surprinse de camerele de supraveghere, fie că este vorba de cervide în timp ce se hrănesc sau de o ciută însoțită de puiul său.

Căprioara (Capreolus capreolus) este un animal exclusiv ierbivor, mănâncă aproape orice material vegetal aflat la îndemână (inclusiv ace de conifere, dacă resursele de hrană sunt sărace), dar preferă alimente moi, bogate în surse energetice şi care conţin multă apă.

Aceste mamifere sunt renumite pentru coloritul blănii lor, însă şi pentru calităţile acesteia. În funcţie de anotimp, blana se schimbă asigurând căprioarei o protecţie mult mai mare; iarna blana este mai groasă şi mai deasă păstrând temperatura interioară mult mai ridicată, pe când avra este mult mai subţire si rară, permiţând temperaturii calde să se elibereze din corp.

În țara noastă, căprioarele sunt foarte multe, răspândite pe întreg teritoriul țării, fiind poate cele mai numeroase dintre animalele care trăiesc în sălbăticie. Ele nu sunt foarte pretenţioase în privinţa hranei, preferând vegetalele bogate în apă datorită expunerii îndelungate la radiaţiile solare pe parcursul zilei.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Scandalul imobiliar Parc Residence Alpha din Alba Iulia: Administratorul judiciar cere în instanță anularea antecontractului prin care Ovidiu Jidveian a scos din firmă 6 milioane de euro

Unirea Ziarul

Publicat

în

Scandalul imobiliar Parc Residence Alpha din Alba Iulia: Administratorul judiciar cere în instanță anularea antecontractului prin care Ovidiu Jidveian a scos din firmă 6 milioane de euro Administratorul judiciar al societății Parc Residence Alpha SRL Alba Iulia, firmă implicată într-un scandal imobiliar uriaș, solicită în justiție anularea unui antecontract de vânzare-cumpărare încheiat de fostul administrator, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea