Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO| Se repară unul dintre cele mai mari acoperișuri din Alba Iulia: Cazarma Batalionului 136 Geniu „Apulum”

FURDUI Alexandru

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Se repară unul dintre cele mai mari acoperișuri din Alba Iulia: Cazarma Batalionului 136 Geniu „Apulum”

Reparații la acoperișul fostului Colegiu Academic „Bethlen”, clădire – monument istoric din Alba Iulia. Suprafața desfășurată a acoperișului se apropie de aria a două terenuri de fotbal!

Acoperișul fostului Colegiu Academic „Bethlen”, clădire – monument istoric ridicată în urmă cu 400 de ani la Alba Iulia, va fi reparat printr-un proiect de 1.743.000 de lei (n.a. – circa 350.000 de euro) finanțat de Ministerul Apărării Naționale, fiind vorba despre acoperișul sediului administrativ al Batalionului 136 Geniu „Apulum”.

Din cauză că imobilul se află pe lista monumentelor istorice a județului Alba (cod LMI 2015 AB–II–m–B-00154), pentru realizarea intervenției a fost necesară obținerea avizului din partea Direcției Județene pentru Cultură Alba.

Acoperișul cazărmii geniștilor este unul dintre cele mai mari din Alba Iulia, poate chiar și din județ, suprafața totală desfășurată a acestuia fiind de aproximativ 7.000 mp, aproape cât aria a două terenuri de fotbal (suprafața minimă este de 45 x 90 m)!

YouTube video

Proiectul „Reparaţii curente la şarpanta pavilionului A – Cazarma 510 sediul administrativ al Batalionului 136 Geniu «Apulum»” este realizat sub coordonarea Centrului 46 de Cartiruire Trupe și Administrare Cazărmi Cluj-Napoca. Antreprenor general este o firmă din Cut care execută lucrări de reparații și la așezămintele sociale ale DGASPC Alba din Mănărade (Blaj), Cricău și Vințu de Jos.

Din 20 iunie, data demarării proiectului, până în prezent a fost reparat acoperișul pe o suprafață de aproximativ 2.500 mp, fiind montată țiglă ceramică de tip solzi, lisă (neprofilată), execuția lucrărilor fiind programată să se încheie pe 16 decembrie a.c.

În 2018, cu ocazia Centenarului Marii Uniri, au fost executate lucrări de reparaţii curente la şarpanta pavilonului C din cazarma 415 („Cazarma Pionierilor”), cu suprafaţa de 1.600 mp, tot printr-un proiect finanţat de către MApN, prin Centrul 46 de Cartiruire Trupe și Administrare Cazărmi Cluj-Napoca, iar cu forțe proprii ale UM 01684 Alba Iulia au fost efectuate reparaţii la faţada clădirii, cu acces în Piaţa Cetăţii.

Potrivit unei surse militare, ultimele reparații la acoperișul clădirii care acum adăpostește batalionul de geniu au avut loc în anii `80, când aici fost încartiruit Comandamentul Brigăzii 5 Vânători de Munte „Avram Iancu”, înființat în 1983.

Prima școală de rang universitar din România

La inițiativa principelui Gabriel Bethlen, în anul 1622 în ansamblul clădirilor din permietrul celor două curți interioare a funcționat Academicum Collegium, care în 1629 a fost ridicat la rang universitar, fiind prima școală din România în care se predau, pe lângă teologie, și materii laice, respectiv filosofie și discipline filologice. Registrul matricol al colegiului nu s-a mai găsit, dar prin comparație cu alte instituții similare din regat, istoricii au estimat că aici învățau între 800 – 1.000 de studenți, printre care și cei mai buni absolvenți ai gimnaziilor evanghelice din Sibiu și Brașov, dar și studenți cehi, polonezi și germani.

Colegiul Academic a fost incendiat în tmpul invaziei tătare din 1658, iar în 1661 noul principe al Transilvaniei a decis mutarea instituției la Aiud, unde funcționează și în prezent la nivel preuniversitar, sub denumirea Colegiul Național „Bethlen Gabor”.

La începutul secolului al XVIII-lea, fosta clădire a colegiului a devenit „Cazarma Mare a Infanteriei” armatei austriece, ce putea adăposti până la 1.000 de soldați. De-a lungul istoriei, aici a fost încartiruit Regimentul 50 Infanterie, format în majoritate din români, unitate care a luptat în 1866 la Custozza, în bătălia dintre Regatul Italiei și Imperiul Austriac, iar înainte de 1 Decembrie 1918, s-a instalat Garda Națională care a asigurat paza orașului la Marea Unire, comandată de cpt. Florian Medrea.
Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Alegeri locale 2024: BEC a ANULAT (deființat), ca NELEGALE constituirea birourilor electorale din județul Alba!

Unirea Ziarul

Publicat

în

Alegeri locale 2024: BEC a ANULAT (deființat), ca NELEGALE constituirea birourilor electorale din județul Alba! Biroul Electoral Central a deființat astăzi, prin hotărârea nr. 34, constituirea Biroului Electoral de Circumscripție Județeană nr. 1 Alba și a birourilor de circumscripție municipale, orășenești și comunale din Județul Alba. Practic întreaga procedură de constituire a birourilor electoarele din […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea