Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO: Purtata Fetelor de la Căpâlna – Dansul unic şi spectaculos din Alba care a scos în lume jocul popular românesc

Publicat

în

Fetele-de-la-CapalnaPurtata Fetelor, un dans unic şi spectaculos, cu spirale, linii şerpuite şi cercuri, cu melodii şi versuri dedicate dragostei, reprezintă un brand al judeţului Alba, mai precis al văii Târnavei Mici.

Fiecare sat de pe Târnava Mică îşi are Purtata specifică, iar cea mai cunoscută este cea a fetelor din Căpâlna de Jos, comuna Jidvei. Se poate spune, fără tăgadă, că această Purtată a scos din anonimat Căpâlna de Jos, sat atestat documentar încă din 1332, locuit întotdeauna numai de familii de români.

Originea şi vechimea acestui dans rămân necunoscute, pierzându-se undeva în mijlocul Evului Mediu, transmiterea versurilor făcându-se oral din generaţie în generaţie, iar paşii, într-acel ritm sacadat, fiind învăţaţi de fetele de la Căpâlna de la mamele lor încă de la 4-5 ani, spune etnograful Petruţa Pop.

Electrica Furnizare Discount

O dovadă a vechimii acestui dans ne oferă şi faptul că dansul nu este însoţit de acompaniament instrumental, fetele fiind cele care impun linia melodică prin acel lait-motiv melodic: ‘la, la, la, la, la, la, la, la…’.

Jocul e un fecioresc femeiesc, subordonat întru totul dimensiunilor feminine. Fetele, în sir strâns, păşesc una după alta, cu mâna pe umărul celei din faţă, pentru ca, după câţiva paşi să se oprească, iar după o scurtă pauză, aceeaşi plimbare e reluată. Dar pe cât e de simplă, pe atât se vădeşte de ostentativ şi nicăieri mândria feminină, în marginile îngăduite de discreţia lor caracteristică, nu este mai puternic scoasă la lumină. Concomitent, jocul capătă o măreţie cu atât mai stranie, cu cât elementele componente sunt neaşteptat de simple. 

”Purtata fetelor pare sortită să demonstreze cum, prin mijloace atât de simple, se pot obţine efecte puternice, jocul creând o atmosferă aparte. Secretul pare a sta în acele pauze neaşteptat de elocvente, care suprimă monotonia plimbării informe, cât şi în strigăturile cântate în cor”, a mai spus Petruţa Pop.

Dansul, care se joacă pe contratimp, a fost ‘descoperit’ în urmă cu câteva decenii de o învăţătoare venită de dincolo de munţi, din Vechiul Regat, pe nume Stana, care s-a căsătorit cu directorul şcolii din Căpâlna, Teodor Biriş. Ea a organizat fetele din sat pe mai multe grupe de vârste.

”Noi, ‘domnii’, cum ni se spunea în sat celor plecaţi la învăţătură şi la înalte universităţi, n-am observat frumuseţea lui, deşi regulat participam la jocul tinerilor ce se organiza duminica şi în zilele de sărbătoare. A trebuit să vină Stana Biriş de pe alte meleaguri ale ţării, dotată cu o sensibilitate de artist, să descopere şi să lanseze acest dans, jucat cu o distincţie aparte”, spune un fiu al satului, dr. Vasile Marcu, în monografia comunei Jidvei apărută în urmă cu mai mulţi ani. Născut în 1910, el a menţionat că şi bunica lui a jucat acest dans.

Uimită de frumuseţea şi puritatea interpretării, Stana Biriş a pus bazele ansamblului de dansuri populare şi le-a scos pe fetele de la Căpâlna în lume, obţinând cu acest joc numeroase premii şi distincţii la diverse festivaluri şi concursuri.

În vârstă de 72 de ani, Istina Purcel a făcut parte din ansamblu, ca de altfel şi surorile ei şi, apoi, fiica sa, încă din adolescenţă. ‘Am făcut parte din grup zece ani, până când m-am măritat’, a spus aceasta. Ea îşi aminteşte că Purtata era jucată de către fete în fiecare duminică la horă, în şura din centrul satului în care se întâlneau tinerii.

”Aveam o învăţătoare venită de lângă Bucureşti, pe nume Stana, măritată în Căpâlna, cu Teodor Biriş, bunicii actorului Silviu Biriş. I-am zis să vină să vadă cum joacă fetele, în şură, duminica. Veneau şi mamele cu noi, că nu te lăsau să te duci singură la joc. Mai întâi se jucau Învârtită şi Haţegană. După ce băieţii jucau ponturi, ei se retrăgeau, iar apoi, cât stăteau de poveşti, în pauza de joc, noi, fetele, jucam Purtata. Ne prindeam şi jucam. Şura era podită, jucai ca pe scenă. Apoi jucam Drâmbolicul şi Purceii. Doamna Stana ne-a zis: ‘Dacă voi ştiţi juca aşa frumos şi corect, haideţi să ne ducem în spectacole cu dansul’. Peste tot am umblat şi întotdeauna au luat locul întâi”, şi-a amintit femeia.

La început, fetele purtau crătinţe (catrinţe – n.r.) brodate. ‘La început a fost costum alb-negru. Apoi, cu albastru. Când am început să ne ducem şi afară din ţară, ca să fim mai deosebite, ne-am făcut crătinţe albastre cu sârmă’, a menţionat Istina Purcel.

Aceasta a precizat că tot învăţătoarea a fost cea care a decis ca fetele să poarte pe cap în timpul jocului şi comănac cu betele (n.r. – broderie) cu albastru. ‘Când mergeam la şură, era cald şi noi jucam fără comănac, că îl agăţam în cui. Stana Biriş ne-a spus să purtăm comănacul. Sub acesta, se poartă năframa strânsă pe cap, care se leagă la spate, ca să nu se vadă părul. Ea trebuie să fie neagră, cu pene (imprimeuri florale – n.r.) albastre, verzi sau galbene. Nu cu roşu. Comănacul se aşează pe cap astfel încât cea care îl poartă să vadă marginea. Aşa ne spunea doamna Biriş’, a explicat femeia.

Tot Stana Biriş a decis ca lungimea poalelor să fie până la jumătatea pulpei, iar în picioare fetele să poarte papuci cu toc, brodaţi, făcuţi anume la comandă la Sibiu şi Târnăveni.

”Mai întâi se potriveşte pasul. Se merge trei paşi înapoi şi apoi se porneşte cu dreptul. Cu dreptul începi întotdeauna jocul. Dacă nu erai precisă pe picior, nu puteai să mergi după celelalte fete, că te împiedicai şi te scotea afară din grup. La un moment dat, jocul se rupe. Atunci când se despart, prima şi ultima fată îşi pun mâinile în şold. Celelalte fete îşi ţin mâna dreaptă sub mâna stângă a fetei din faţă”, a explicat Istina Purcel.

Recrutarea fetelor începe încă din clasa a doua. Fetele din grupa mică au crătinţele cu roşu, cele din grupa mijlocie, de la 10 la 15 ani, cu negru, iar cele din grupa mare, cu albastru.

Potrivit Istinei Purcel, Stana Biriş s-a ocupat de ansamblu până prin 1968, când s-a mutat din sat la Bucureşti, după ce copiii săi au intrat la facultate. De grup s-a ocupat apoi o profesoară de biologie, Veronica Dan, urmată de Cicuţa Ignat, o fiică a satului, şi de învăţătoarea Maria Florea. În prezent, instructor este Angela Fodor.

Din grup fac parte în medie 30 de fete, nemăritate, îmbrăcate cu ‘poale şi crătinţe albastre, ie cu cheiţe, pieptănaş (pieptar – n.r.) cu midel de sârmă, năframă, comănac împodobit cu beteală (panglică – n.r.) albastră’. În picioare poartă papuci cu toc înalt şi cu găurele.

Purtata fetelor de la Căpâlna pare, la prima vedere, un dans simplu. Fetele, cu paşi simpli, marchează în mişcarea lor coregrafică spirale, linii şerpuite şi cercuri, care nu-şi unesc niciodată capetele. Una lângă alta, fetele se ţin foarte strâns, încolăcindu-şi braţele pe după cot şi, într-un mare cerc, pornesc cu paşi bine ritmaţi, cântându-şi singure melodiile respective.

Jocul decurge când lin, când repede, de la stânga spre dreapta, înainte sau înapoi, legănat sau cu o ţinută dreaptă şi, de multe ori, pe fraze inegale.

Prima fată are o responsabilitate foarte mare. Ea este cea care dă tonul melodiei şi care conduce şirul de fete. Acest loc nu poate fi ocupat de orice fată, aceasta trebuind să ştie atât mişcările coregrafice, cât şi melodia foarte bine, spune Petruţa Pop.

Versurile Purtatei vorbesc în special de dragoste:
‘Io-s în deal şi badea’n şesu
Şi mi-l cunosc de pe mersu’,
Că mere gândeşti că scrie
Ca ţăruza (creionul – n.r.) pe hârtie,
Şi-i mersu’ legănatu’
Cu dragoste-amestecatu’.
Badeo, spiculeţ de grâu
Mult am vrut să nu te ştiu.
Că de când te ştiu pe tine
Nu-mi trebuie’ altu-n lume
Numai tu, bădiţo, tu
Altul bade, nu şi nu’.

La fel şi cele ale Drâmbolicului, care se joacă în cerc:
‘Suie-aş cărarea-n Grui
Da n-am pentru cin’ s-o sui
C-am un bădiţ tinerel
N-aş sui-o pentru el
Tinerel ca lujeru
Şi mi drag ca sufletu
Şi ca lujeru din vie
Drag la toate, drag şi mie’.

Ultimul joc, Purceii, are un text cu trimitere tot la iubit:
‘Bade, pălărie nouă,
Guriţa ţi-i ca o fragă
Ochii ţi-s ca două mure
Trupul ţi-i brad din pădure.
Ş-am un bădiţ tinerel
Mor fetele după el
De-ar muri fetele toate
Din mâna mea nu l-or scoate’.

Petruţa Pop apreciază că acest dans al fetelor de la Căpâlna trebuie pus în directă relaţie cu misterul fertilităţii.

”Structura dansului are elemente ce trimit la un rit de fertilitate. Am putea chiar să considerăm această Purtată drept un dans colectiv prin care, în societăţile arhaice, se marca sfârşitul perioadei de iniţiere a unui număr de fete. Cele mai semnificative în încercarea noastră de descoperire a sensului acestui dans sunt formele coregrafice cu care dansul operează, şi anume, linia pe orizontală şi spirală. Linia orizontală ne trimite la simbolismul pământului, fiind un semn al apropierii dansului de un rit agrar. Linia se transformă apoi în spirală, care a fost considerată, în general, ‘un puternic simbol de fertilitate şi a fost asociat cu uterul’, dar şi cu fazele lunii sau ale Soarelui”, a mai spus Petruţa Pop.

În urmă cu patru ani, acorduri din Purtata Fetelor de la Căpâlna au fost folosite chiar de o vedetă internaţională, rapperul Jay-Z, pentru melodia ‘Murder to Exellence’. Jay-Z a folosit un ‘sample’ din Purtată, care a fost preluat mai exact dintr-o melodie inspirată din folclorul autohton al gemenelor de la Indiggo, Mihaela şi Gabriela Modorcea, care sunt amintite în lista artiştilor colaboratori în realizarea piesei.

sursa:agerpres, petrutapop

Publicitate

Ştirea zilei

Începutul anului universitar 2021-2022 la UAB: Festivitatea de deschidere va avea loc în data de 4 octombrie, în Piața Cetății

Publicat

în

Începutul anului universitar 2021-2022 la UAB: Festivitatea de deschidere va avea loc în data de 4 octombrie, în Piața Cetății

Festivitatea de deschidere a noului an universitar 2021-2022 se va organiza în data de 4 octombrie 2021, ora 12.00, în Piața Cetății din fața Universității.

Pentru desfășurarea în siguranță a evenimentului, purtarea măștii este obligatorie, toți participanții sunt rugați să respecte distanțarea de aprox. 1.5 m, să evite aglomerația și să urmeze recomandările privitoare la activitățile în grupe restrânse, pe specializări, ulterioare festivității.

CITEȘTE ȘI: Cum se vor desfășura cursurile pentru studenții universității din Alba Iulia. Ce specializări vor merge FIZIC în bănci

În funcție de evoluția situației epidemiei de Covid-19, vor fi anunțate din timp eventualele modificări organizatorice.

Electrica Furnizare Discount
Citește mai mult

Ştirea zilei

Cum se vor desfășura cursurile pentru studenții universității din Alba Iulia. Ce specializări vor merge FIZIC în bănci

Publicat

în

Cum se vor desfășura cursurile pentru studenții universității din Alba Iulia. Ce specializări vor merge FIZIC în bănci

Studenții Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia se vor putea reîntoarce în format fizic în bănci pentru noul an universitar, după un an ținut exclusiv în mediul online.

Daniel Breaz, rectorul universității, a transmis pentru ziarulunirea.ro următoarele aspecte: „ Intenționăm ca la data de 1 octombrie, cursurile să fie desfășurate în format fizic.

Sperăm și suntem încrezători că vom avea bucuria că ne vom vedea față în față cu studenții noștri, atât cu bobocii, cât și cu cei din anii mai mari. Dar, în funcție de evoluția pandemiei, vom lua anumite decizii la momentul potrivit.

Electrica Furnizare Discount

Totuși, sper că vom avea libertatea de a ține cursurile, laboratoarele, seminariile, lucrările practice, într-un format față în față, fizic, pentru că așa este normal și așa ni se pare normal să aibă loc pregătirea studenților.”

De asemenea, Daniel Breaz a mai spus că festivitatea de începere a noului an universitar va avea loc în data de 4 octombrie, la ora 12.

Prin hotărârea Senatului Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, întrunit în data de 15 septembrie 2021, s-a aprobat SCENARIUL DE DESFĂȘURARE A ACTIVITĂȚILOR DIDACTICE ÎN SEMESTRUL I AL ANULUI UNIVERSITAR 2021-2022, după cum urmează:

– licență:

· formații de studii cu peste 80 de studenți – sistem online (cursuri);

· formații de studii sub 80 de studenți – față în față (cursuri, seminarii, cursuri practice, laboratoare);

– masterat – sistem online – cu recomandarea organizării de întâlniri fizice periodice față în față;

– doctorat – față în față / sistem online.

Modalitățile concrete pentru fiecare activitate didactică (seminarii, cursuri, alte activități), programarea acestora în funcție de specializări (orarele) și alte detalii vor fi comunicate ulterior, după primirea avizului DSP Alba.

Activitățile de mai sus sunt reglementate de prevederile art. 7, al (2) și (3) ale ORDONANȚEI DE URGENȚĂ nr. 141/2020 din 19 august 2020 privind instituirea unor măsuri pentru buna funcționare a sistemului de învățământ și pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011, precum și de ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 99 din 10 septembrie 2021 privind modificarea unor acte normative din domeniul învățământului, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Citește mai mult

Ştirea zilei

OFICIAL| 4.441 de cazuri noi de COVID-19 și 71 de decese, în România, în ultimele 24 de ore. 741 de oameni internați la ATI

Publicat

în

Joi, 16 septembrie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România.

Până astăzi, 16 septembrie, pe teritoriul României au fost confirmate 1.135.027 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).
1.073.552 de pacienți au fost declarați vindecați.
În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 4.441 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distribuția pe județe a cazurilor per total și a celor noi o regăsiți în tabelul de mai jos.

Electrica Furnizare Discount

Nr. crt. Județ Număr de cazuri confirmate(total) Număr de cazuri nou confirmate Incidența înregistrată la 14 zile
1. Alba 21840 39 0,76
2. Arad 24614 115 0,92
3. Argeș 28197 42 0,58
4. Bacău 27593 77 1,01
5. Bihor 30082 82 0,67
6. Bistrița-Năsăud 13173 82 1,93
7. Botoșani 15044 76 1,13
8. Brașov 44728 87 0,80
9. Brăila 13641 37 0,38
10. Buzău 13021 33 0,41
11. Caraș-Severin 12115 41 1,01
12. Călărași 10792 65 0,95
13. Cluj 60308 171 1,72
14. Constanța 45033 212 1,37
15. Covasna 8678 13 0,25
16. Dâmbovița 23229 53 0,63
17. Dolj 28231 202 1,23
18. Galați 28794 85 0,94
19. Giurgiu 11613 40 1,19
20. Gorj 9637 42 0,62
21. Harghita 8543 31 0,37
22. Hunedoara 23623 57 0,71
23. Ialomița 11200 22 0,72
24. Iași 44335 169 0,88
25. Ilfov 47455 246 2,14
26. Maramureș 21973 146 1,76
27. Mehedinți 8719 35 0,75
28. Mureș 24584 47 0,58
29. Neamț 20073 80 0,96
30. Olt 15400 77 1,00
31. Prahova 36932 114 0,94
32. Satu Mare 14676 107 2,79
33. Sălaj 11377 48 1,07
34. Sibiu 27462 72 0,96
35. Suceava 26250 156 1,33
36. Teleorman 14632 49 1,34
37. Timiș 57316 260 1,93
38. Tulcea 8710 16 0,55
39. Vaslui 16901 101 0,92
40. Vâlcea 16967 54 0,77
41. Vrancea 11241 45 0,82
42. Mun. București 192273 604 1,93
43. Din străinătate** 1291 21
44. Cazuri noi nealocate pe județe

2731* 290
TOTAL 1.135.027 4.441

*Referitor la „cazurile noi nealocate pe județe”, facem precizarea că numărul acestora este determinat de modificările aduse platformei electronice prin care sunt raportate și centralizate rezultatele testelor pentru noul coronavirus. Astfel, conform noii metodologii, centrele de testare introduc în mod direct rezultatele testelor realizate, urmând ca de la nivelul Direcțiilor de Sănătate Publică să fie realizată ancheta epidemiologică și atribuite cazurile pozitive județului/localității de care aparțin persoanele infectate.
**În ceea ce privește cazurile din străinătate, acestea sunt cazuri ale unor cetățeni care au venit în România fiind infectați în alte țări. Aceste cazuri au fost cuprinse în totalul cazurilor noi nealocate pe județe.

Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori este calculat de către Direcțiile de Sănătate Publică, la nivelul Municipiului București și al județelor. Mai jos aveți graficul realizat în baza raportărilor primite de CNCCI de la Direcțiile de Sănătate Publică:

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 463 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Distribuția pe județe a acestor cazuri o regăsiți în tabelul de mai jos.

Nr. Crt. JUDEȚ Probe pozitive la retestare
1 ALBA 1
2 ARAD 10
3 ARGEŞ 3
4 BACĂU 24
5 BIHOR 3
6 BISTRIŢA-NĂSĂUD 7
7 BOTOŞANI 7
8 BRĂILA 1
9 BRAŞOV 6
10 BUZĂU 10
11 CĂLĂRAŞI 4
12 CARAŞ-SEVERIN 4
13 CLUJ 19
14 CONSTANŢA 14
15 COVASNA 3
16 DÂMBOVIŢA 6
17 DOLJ 25
18 GALAŢI 9
19 GIURGIU 8
20 GORJ 6
21 HARGHITA 5
22 HUNEDOARA 11
23 IALOMIŢA 12
24 IAŞI 15
25 ILFOV 18
26 MARAMUREŞ 0
27 MEHEDINŢI 1
28 MUNICIPIUL BUCUREŞTI 73
29 MUREŞ 3
30 NEAMŢ 11
31 OLT 10
32 PRAHOVA 5
33 SĂLAJ 2
34 SATU MARE 23
35 SIBIU 7
36 SUCEAVA 30
37 TELEORMAN 17
38 TIMIŞ 21
39 TULCEA 3
40 VÂLCEA 10
41 VASLUI 7
42 VRANCEA 9
Total 463

Până astăzi, 35.286 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 15.09.2021 (10:00) – 16.09.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 71 de decese (35 bărbați și 36 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Arad, Alba, Bihor, Brașov, Botoșani, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Galați, Hunedoara, Ialomița, Ilfov, Maramureș, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea și Municipiul București.

Dintre cele 71 de decese, 1 a fost înregistrat la categoria de vârstă 20-29 de ani, 2 la categoria de vârstă 30-39 ani, 6 la categoria de vârstă 40-49 ani, 13 la categoria de vârstă 50-59 ani, 12 la categoria de vârstă 60-69 ani, 20 la categoria de vârstă 70-79 ani și 17 la categoria de vârstă peste 80 ani.

66 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 3 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități, iar pentru 2 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

Nu au fost raportate decese anterioare intervalului de referință.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 6.271. Dintre acestea, 741 sunt internate la ATI.
Din totalul pacienților internați, 182 sunt minori, 170 fiind internați în secții și 12 la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 9.335.522 de teste RT-PCR și 2.789.771 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 18.946 de teste RT-PCR (8.610 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 10.336 la cerere) și 24.450 de teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 22.230 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 5.668 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 54.438 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 326 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 3.144 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 527 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 15 septembrie, 832 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 199.480 lei.
De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost întocmite, ieri, 4 dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.
Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 23.710 cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu SARS – CoV – 2 (coronavirus): 2.543 în Italia, 16.913 în Spania, 198 în Marea Britanie, 129 în Franța, 3.124 în Germania, 95 în Grecia, 49 în Danemarca, 37 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 5 în SUA, 8 în Suedia, 143 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 75 în Elveția, 4 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 8 în Bulgaria, 21 în Cipru, 4 în India, 5 în Ucraina, 8 în Emiratele Arabe Unite, 14 în Republica Moldova, 3 în Muntenegru, 218 în Irlanda, 5 în Singapore, 5 în Tunisia, 9 în Republica Coreea, 2 în Bosnia și Herțegovina, 2 în Serbia, 2 în Croația și câte unul în Argentina, Luxemburg, Malta, Brazilia, Kazakhstan, Republica Congo, Qatar, Vatican, Portugalia, Egipt, Pakistan, Iran, Slovenia, Federația Rusă, Finlanda, Polonia și Kuweit. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 194 de cetățeni români aflați în străinătate, 37 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 60 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, 3 în Suedia, 5 în Irlanda, 2 în Elveția, 2 în Austria, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo, unul în Grecia, unul în Iran unul în Polonia și unul în Bulgaria, au decedat.
Dintre cetățenii români confirmați cu infecție cu noul coronavirus, 798 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg, unul în Tunisia și unul în Argentina.
Notă: aceste date sunt obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, fie de la autoritățile competente din statele de reședință, în măsura în care aceste date fac obiectul comunicării publice, fie în mod direct de la cetățenii români din străinătate.

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor și este valabilă pentru apelurile naționale, de luni până vineri, în intervalul orar 08.00 – 20.00. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

În continuare vă prezentăm situația privind infectarea cu virusul SARS – CoV – 2 la nivel european și global:

În intervalul 2 septembrie 2021 – 9 septembrie 2021, au fost raportate 37.305.780 de cazuri în UE / SEE. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Franţa, Italia, Spania și Germania.
Începând din 15 decembrie, CEPCB a întrerupt publicarea datelor privind numărul cazurilor confirmate și numărul cetățenilor decedați, atât în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andorra, cât și la nivel global. Aceste raportări sunt actualizate săptămânal.

ŢARA
CAZURI
CONFIRMATE DECEDAȚI

Franţa 6.866.856 (+124.368) 115.259 (+1.049)
Regatul Unit 6.978.126 (+246.703) 133.229 (+792)
Spania 4.898.258 (+50.960) 85.147 (+1.001)
Italia 4.585.423 (+55.177) 129.707 (+614)
Germania 4.046.112 (+109.006) 92.498 (+358)

Sursă: Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CEPCB) (https://www.ecdc.europa.eu/en)

SITUAȚIE GLOBALĂ LA 9 SEPTEMBRIE 2021

CAZURI CONFIRMATE
DECEDAȚI

221.357.113 (+4.067.628) 4.573.597 (+66.209)
* Datele referitoare la numărul persoanelor vindecate, raportate zilnic în mod defalcat pe state și la nivel global, au încetat să fie prelucrate și comunicate de către centrul specializat în agregarea datelor de acest tip, respectiv Johns Hopkins CSSE.
** Datele din paranteze reprezintă numărul de cazuri noi, în intervalul 2 septembrie 2021 – 9 septembrie 2021.
*** CEPCB precizează că actualizările la nivel național sunt publicate pe coordonate diferite de timp și procesate ulterior, ceea ce poate genera discrepanțe între datele zilnice publicate de state și cele publicate de CEPCB.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare