VIDEO. Primăria Alba Iulia, emoții privind finalizarea Monumentului Unirii până la 1 decembrie. Pasajul din Cetate va redeveni funcțional

Viceprimarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, a spus, joi, că există emoții privind finalizarea Monumentului Unirii până la 1 Decembrie, întrucât termenul de predare este doar cu cinci zile înainte. În ceea ce privește finalizarea lucrărilor la parc, nu există emoții, iar pasajul va redeveni funcțional.

”Lucrările la parc au început în urmă cu o săptămână. Ați văzut că s-a îngrădit zona. Este termen de predare 60 de zile. Eu zic că vom termina la timp, respectiv vom refuncționaliza pasajul din fața blocurilor M. Vom face acea punte a unirii care unește monumentul, viitoarea piață a monumentului, cu intrarea în Catedrala Reîntregirii și reamenajarea urbanistică și peisagistică a parcului Unirii”, a spus Gabriel Pleșa.

Întrebat dacă nu sunt emoții în privința finalizării lucrărilor, Pleșa a spus că nu crede, precizând că banii sunt în cont.

”Lucrările sunt începute, suntem în permanență în teren și supraveghem lucrările. Timpul, zic eu, ne va permite lucrări de anvergură în așa fel încât nu ar trebui să avem emoții. Sperăm să nu intervină ceva neprevăzut, dar toate atuurile sunt la noi și suntem convinși că vom termina ceea ce avem noi de făcut”, a explicat Pleșa.

Lucrările la Monumentul Unirii s-au început mai târziu decât era prevăzut, iar astfel există emoții privind finalizarea lui în timp util. În prezent se lucrează la soclul lui, fiind finalizată descărcarea arheologică și s-a început turnarea fundațiilor.

”Va fi gata și el. Singura emoție o avem cu monumentul în sine care este, știți foarte bine, un contract între Ministerul Culturii și maestrul Mihai Buculei. Au început și ei lucrările, au semnat un contract cu fabrica de la Simeria, cu Marmosim. Dânsul știm că este la Alba Iulia și supraveghează lucrările. Termenul de predare este 26 noiembrie, deci cu cinci zile înainte de eveniment, dar noi sperăm că și monumentul va fi pe soclu și toate vor fi bune în momentul sărbătoririi Centenarului”, a declarat Pleșa.

De asemenea, întrebat despre exproprierea a pasajului, Pleșa a afirmat că primăria nu s-a înțeles cu proprietarul, în ceea ce privește suma de bani, iar astfel s-a început procedura.

”Lucrurile merg înainte, probabil se vor finaliza în instanță, dar totul va fi privind suma de despăgubire. Pasajul va redeveni funcțional pentru cetățeni”, a mai spus viceprimarul.

Restaurantul Pasaj Cetate din Alba Iulia, ce are o suprafață de 293 metri pătrați, a fost evaluat la 137.710 de euro (fără TVA), urmând să fie expropriat și redat circulației pietonale, astfel încât oamenii să nu mai fie nevoiți să aștepte la semafor pentru a trece de pe Bulevardul Transilvaniei în parc sau invers. Acesta este proprietate a SC Comimpex Montana SRL Alba Iulia.

Citește și Restaurantul Pasaj Cetate din Alba Iulia, care va fi expropriat, evaluat la peste 137.000 de euro. Pasajul va fi renovat și redat circulației pietonale

Pentru ridicarea Monumentului Unirii şi reamenajarea parcului a fost alocată suma de 18,8 milioane de lei.

Pe lângă acest monument din piatră, de circa 20 de metri înălţime, sub forma unor patru cruci şi a două litere ”U” întoarse, va fi realizat şi un pod, care a primit numele de ”Podul Marii Uniri”.

Podul va fi construit din metal, partea de promenadă din lemn, iar balustradele acestuia vor fi din sticlă.

Primele demersuri pentru construirea unui monument al Unirii la Alba Iulia au fost începute în 1993 de către reprezentanţii unor organizaţii patriotice, iar în ultimii ani aceştia au primit şi sprijinul Prefecturii, Primăriei Alba Iulia, dar şi al unor parlamentari.

În anii 1990, Ministerul Culturii a organizat şi un concurs de idei pentru realizarea monumentului, care a fost reluat în 2008. În cadrul acestuia a fost selectat proiectul sculptorului Mihai Buculei.

La câteva sute de metri de locul în care va fi ridicat monumentul se află Sala Unirii, simbol şi templu al României Mari, în care delegaţii românilor transilvăneni au votat Marea Unire

Dragoș SUCIU

Email: dv.suciu@yahoo.com
Tel: 0740.084.098

Facebook 

2 Comentarii

Jj 24.08.2018 at 19:16

Din proiect si pozele expuse reiese ca vor fi taiati toti pomii si vor fi numai pavele si beton. Amplasare lui in fata catedralei si inaltimea denota lipsa de perspectivă si un mare kitch.

toma 25.08.2018 at 13:52

Urat . Familia cocosata de foame sau un monument mormon ?

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...