Rămâi conectat

Ştirea zilei

Restaurantul Pasaj Cetate din Alba Iulia, care va fi expropriat, evaluat la peste 137.000 de euro. Pasajul va fi renovat și redat circulației pietonale

Dragoş Suciu

Publicat

în

Restaurantul Pasaj Cetate din Alba Iulia, ce are o suprafață de 293 metri pătrați, a fost evaluat la 137.710 de euro (fără TVA), urmând să fie expropriat și redat circulației pietonale, astfel încât oamenii să nu mai fie nevoiți să aștepte la semafor pentru a trece de pe Bulevardul Transilvaniei în parc sau invers.

Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Alba Iulia din 28 august se află un proiect de hotărâre ”privind aprobarea declanșării procedurii de expropriere a imobilului Pasaj subteran Bulevardul 1 Decembrie 1918, situat pe amplasamentul obiectivului <Realizare Ansamblul Memorial al Marii Uniri, Alba Iulia 1918 – 2018>”.

Astfel, consilierii locali vor supune la vot declanșarea procedurii de expropriere a pasajului, în care mai mulți ani a funcționat și un salon de biliard.

”În vederea achiziționării pasajului s-a întocmit, de către evaluator autorizat, raportul de specialitate al proprietății imobiliare prin care se stabilește valoarea de piață estimată la 641.110 lei, respectiv 137.710 euro. Prețul nu conține TVA”, se arată în proiect.

După ce va fi expropriat, se vor reface în totalitate finisajele pasajului, atât cele interioare și exterioare, se propune ca nivelul de iluminare să fie ridicat pentru a spori siguranța și atractivitatea și vor fi create două WC-uri publice, pentru femei și bărbați.

La începutul anului, primarul Mircea Hava a anunțat, în premieră, în cadrul unei conferințe de presă, că pasajul va fi răscumpărat.

”O să răscumpărăm pasajul din Cetate. Dacă nu o să ne înțelegem la preț, vom expropria. Legea ne dă voie, este o cale de acces, ca să deschiem această circulație pe acolo pentru că pe acolo trebuia să fie făcută. Ce s-a întâmplat imediat după 1990 sunt alte lucruri. Vom răscumpăra, există un preț cu care s-a vândut acum 20 de ani, dar nu asta este marea problemă. Vom face o cale de acces, știți că acolo erau grupuri sociale, le vom repara și le facem așa cum trebuie să arate”, afirmase Mircea Hava.

La ora actuală pasajul este proprietate a SC Comimpex Montana SRL Alba Iulia.

Răscumpărarea pasajului face parte din proiectul privind reabilitarea parcului Unirii, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire.

Pentru ridicarea Monumentului Unirii şi reamenajarea parcului a fost alocată suma de 18,8 milioane de lei.

Pe lângă acest monument din piatră, de circa 20 de metri înălţime, sub forma unor patru cruci şi a două litere ”U” întoarse, va fi realizat şi un pod, care a primit numele de ”Podul Marii Uniri”.

Podul va fi construit din metal, partea de promenadă din lemn, iar balustradele acestuia vor fi din sticlă.

Primele demersuri pentru construirea unui monument al Unirii la Alba Iulia au fost începute în 1993 de către reprezentanţii unor organizaţii patriotice, iar în ultimii ani aceştia au primit şi sprijinul Prefecturii, Primăriei Alba Iulia, dar şi al unor parlamentari.

În anii 1990, Ministerul Culturii a organizat şi un concurs de idei pentru realizarea monumentului, care a fost reluat în 2008. În cadrul acestuia a fost selectat proiectul sculptorului Mihai Buculei.

La câteva sute de metri de locul în care va fi ridicat monumentul se află Sala Unirii, simbol şi templu al României Mari, în care delegaţii românilor transilvăneni au votat Marea Unire


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

ACCIDENT în Alba Iulia: Un autoturism ar fi avariat o țeavă de gaz, pe strada Orhideelor

Ziarul Unirea

Publicat

în

ACCIDENT în Alba Iulia: Un autoturism ar fi avariat o țeavă de gaz, pe strada Orhideelor Un accident rutier a avut loc vineri dimineața, în jurul orei 9.00, în Alba Iulia, pe strada Orhideelor. O mașină ar fi avariat o țeavă de gaz. Detașamentul de pompieri Alba Iulia intervine cu o autospecială de stingere cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea