Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO| Polițist scandalagiu din Alba, acuzat că a creat o imagine negativă Poliţiei Române. Faptele acestuia și SANCȚIUNEA primită

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un agent din cadrul IPJ Alba a fost sancţionat de comisia de disciplină cu diminuarea salariului funcţiei de bază cu 20% pe o perioadă de trei luni pentru fapte prevăzute de Statutul Poliţistului.

Agentul de poliţie Barb Vasile de la Poliţia Oraşului Baia de Arieş a fost găsit vinovat de „comportare necorespunzătoare în serviciu, familie sau în societate, care aduce atingere onoarei, probităţii profesionale a poliţistului sau prestigiului instituţiei”.

Poliţistul mai este acuzat de şefii săi că ”a creat o imagine negativă Poliţiei Române, în general, dar şi Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, în special”.

Cele două cazuri care au determinat aplicarea sancţiunii se referă la modul cum a reacţionat atunci când a fost depistat de colegi de-ai săi conducând un autoturism fără RCA valabil, precum şi la un incident în care a fost implicat cu un alt bărbat şi cu fiul acestuia după ce animalele poliţistului au fost lăsate nesupravegheate şi au distrus mai multe căpiţe de fân, otavă, pomi şi mere. Incidentul face obiectul unui dosar penal aflat în curs de cercetare.

YouTube video

Agentul respinge acuzaţiile şi a contestat decizia de sancţionare în justiţie. Recent, Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat o hotărâre definitivă stabilind că sancţiunea privind reducerea salariului cu 20% pe o perioadă de trei luni este legală.

„Cercetările efectuate ca urmare a sesizărilor primite din partea cetăţenilor cu privire la persoana reclamantului confirmă comportamentul necorespunzător al agentului de poliţie la locul de muncă, în familie şi în societate. Agentul a intrat în conflict cu cetăţenii pentru diferite motive, de la ameninţări, acte de violenţă, distrugere, abuz de încredere, furturi, astfel că se poate trage concluzia că acest comportament nu este unul întâmplător sau izolat, dimpotrivă, ci este cel al unei persoane conflictuale şi care nu are nici un respect faţă de cetăţenii pe care ar trebui să-i apere, protejeze, unii dintre ei fiindu-i chiar rude”, se precizează în hotărârea comisiei de disciplină din IPJ Alba.

„Din verificările efectuate, a rezultat faptul că în perioada 2013-2019 împotriva agentului de poliţie au fost formulate mai multe petiţii şi plângeri penale. De asemenea, acesta a fost sancţionat contravenţional la normele legale privind regimul rutier, atitudinea sa fiind una ostilă la adresa ofiţerilor care i-au aplicat sancţiunea. De asemenea, acesta a refuzat să se supună solicitărilor organului constatator, având un comportament necorespunzător. Astfel, activităţile desfăşurate de agentul de poliţie, atitudinea sa faţă de lege, au creat imaginea unui poliţist care nu respectă legea, este mai presus de lege, punând diverşi cetăţeni în situaţia dificilă de a formula plângeri la adresa unui poliţist, care îşi desfăşoară activitatea în comunitatea lor şi care ar trebui să-i sprijine în rezolvarea problemelor cu care se confruntă”, se mai arată în documentul citat.

Conflicte cu cetăţenii şi cu membri ai familiei

Comportamentul acestuia în comunitate, legat de conflictele numeroase pe care le are cu cetăţenii, cu unii dintre membrii familiei sale, „este de natura sa producă grave prejudicii de imagine şi asupra celorlalţi colegi ai săi, care au fost puşi în dese rânduri să se sesizeze sau să cerceteze anumite fapte comise de colegul lor, multe dintre acestea fiind înaintate altor organe în vederea cercetării lor”.

Poliţistul a fost amendat cu 1.000 de lei în septembrie 2019 pentru că nu avea asigurare auto. Ulterior, a mai primit o amendă după ce a fost surprins la volan cu permisul de conducere expirat.

De asemenea, în iunie 2020 a mai fost sancţionat pentru faptul că a lăsat în libertate şi fără supraveghere mai multe animale aflate în proprietatea sa. Tot în luna iunie 2020, agentul de poliţie a primit o amendă în valoare de 2.400 de lei de la DSVSA Alba după ce într-un grajd al său a fost găsită o bovină decedată, aflată în stare de putrefacţie. A reuşit să obţină în justiţie, la instanţa de fond, înlocuirea amenzii cu un avertisment după ce a arătat că era doar deţinătorul animalului şi nu proprietarul acestuia.

„Faptele agentului şef de poliţie Barb Vasile din cadrul Poliţiei Braşului Baia de Arieş, care a intrat în conflict cu numeroşi cetăţeni ai localităţii, generate de activităţile extraprofesionale desfăşurate, de atitudinea sa legată de nerespectarea unor legi, de comportamentul imoral şi iresponsabil la adresa cetăţenilor, a membrilor de familie, de sfidare a acestora, care nu sunt în concordanţă eu normele de convieţuire socială, aduc prejudicii de imagine instituţiei în care îşi desfăşoară activitatea, precum şi probităţii sale morale şi profesionale, constituie abatere disciplinară”, au concluzionat membrii comisiei de disciplină constituită la nivelul IPJ Alba.

Agentul de poliţie a mai fost sancţionat în august 2017 cu mustrare scrisă. S-a stabilit că acesta nu şi-a desfăşurat activitatea în mod corespunzător, s-a implicat superficial şi a manifestat dezinteres în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu şi activităţilor specifice muncii de poliţie.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ

Ziarul Unirea

Publicat

în

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ Reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină Alba au lansat joi, 28 martie 2024, un apel la persoanele care pot să doneze sânge din grupele A negativ și B negativ. ”În aceasta săptămână au fost multe solicitări pe grupele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea